tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

O Πάρις Πεντούσης για σπουδές Ιατρικής στην Βοστώνη

E-mail Εκτύπωση

Πάρις Πεντούσης
Στην ηλικία των 17χρόνων, ο Πάρις Πεντούσης έχει εξασφαλίσει μία τετραετή ακαδημαϊκή υποτροφία σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στον κλάδο της Ιατρικής. Μιλάμε για το Tufts της Βοστώνης, όπου οι σπουδές για τους διεθνείς φοιτητές είναι σχεδόν απλησίαστες και η ακαδημαϊκή αριστεία το πρωτεύον ζητούμενο, γι’ αυτό και δεν χορηγεί αθλητικές υποτροφίες, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει ατού για τον Πάρι, μιας και είχε προσφορές από άλλα εξίσου καλά πανεπιστήμια, όπως το Berkeley ή το North Western.

Ο Πάρις Πεντούσης (9/10/2000) αποφοίτησε αυτή τη σεζόν από το Λύκειο, ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο κύκλο σπουδών σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό σχολείο («Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» στην Θεσσαλονίκη).

Σε όλη τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων και παρά το βαρύτατο πρόγραμμα προπονήσεων και συμμετοχών σε αγώνες παρέμεινε άριστος μαθητής, με ιδιαίτερη κλίση στις θετικές επιστήμες. Έχει κατά καιρούς συμμετάσχει σε διάφορους επιστημονικούς διαγωνισμούς (εθνικούς και διεθνείς) και μεταξύ άλλων έχει πάρει πρώτο βραβείο της Αμερικάνικης Μαθηματικής Εταιρίας.

Ξεκίνησε το τένις στην ηλικία των 4. Από τα 8 σε αγωνιστικό επίπεδο. Μέχρι τα 13 του ασχολήθηκε αγωνιστικά και με το σκι (στο Bansko της Βουλγαρίας) σε ηπιότερο επίπεδο.

Κάτι φαινομενικά άσχετο, αλλά αρκετά ασυνήθιστο και χαρακτηριστικό για τον Πάρι: Με ύψος 2.05 είναι ο ψηλότερος junior τενίστας στην Ευρώπη και συχνά -όπως είναι φυσικό- τον ρωτούν αν είναι αθλητής του μπάσκετ (όπως είναι και η “παράδοση” του σχολείου του, με πολλές διεθνείς επιτυχίες).  

Τα τελευταία τρία χρόνια αγωνίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Το 2016 ήταν πρώτος Έλληνας στην Ευρωπαϊκή κατάταξη της Tennis Europe κάτω των 16. Το 2017 ήταν ο δεύτερος Έλληνας στην κατάταξη της ITF Juniors.

Τον τελευταίο χρόνο και μόνο συμμετείχε σε 20 τουρνουά (σχεδόν 90 αγώνες) στο ITF Junior Tour αλλά είχε και 5 συμμετοχές σε αγώνες ITF Pro - Futures) σε πολλές χώρες. Έχει αφιερώσει όλες τις διακοπές του καλοκαιρινές και όλες τις υπόλοιπες κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους σε προπονήσεις και συμμετοχές σε αγώνες. Ακόμη και για την προπόνηση του αναγκαζόταν να ταξιδέψει συχνά στο εξωτερικό και κυρίως στο Βελιγράδι όπου είναι η έδρα του προπονητή του, ή σε άλλες χώρες για να βρει αθλητές ανάλογου επιπέδου και να προπονηθούν μαζί.  (O προπονητής του από το 2016 ήταν ο Mico Ratkovic ο οποίος τους τελευταίους μήνες και λόγω της επικείμενης αναχώρησης του Πάρι έχει αναλάβει την WTA αθλήτρια Danka Kovinic).

Οι περισσότεροι αθλητές  που αγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους νωρίς ή ακολουθούν (τουλάχιστον στο εξωτερικό) μια βασική εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ο Πάρις αντίθετα αποφάσισε να ακολουθήσει το πρότυπο του πατέρα του και επέλεξε την ιατρική (πατέρας: επεμβατικός καρδιολόγος, η μητέρα του είναι καθηγήτρια του μάρκετινγκ στο Οικονομικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης).

Το συνολικό του προφίλ του εξασφάλισε τετραετή ακαδημαϊκή υποτροφία για να σπουδάσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στο Tufts στην Βοστώνη και μια θέση στην ομάδα τένις του πανεπιστημίου. Οι ιατρικές σπουδές στις ΗΠΑ είναι γενικά εξαιρετικά απαιτητικές και για τους διεθνείς φοιτητές ειδικότερα, σχεδόν απροσπέλαστες (με ποσοστό αποδοχής μικρότερο του 0.5%, περίπου 1/200 από τους επιτυχόντες).

Το Tufts ανήκει σε μια ομάδα πανεπιστημίων της Ανατολικής Ακτής (όπως και το διπλανό του ΜΙΤ με το οποίο ανταγωνίζονται στα αθλητικά) όπου ο αθλητισμός αν και εκτιμάται ιδιαίτερα δεν αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.  Δίνει έμφαση στην ακαδημαϊκή αριστεία και δεν χορηγεί αθλητικές υποτροφίες. Η Ιατρική του σχολή θεωρείται μια από τις καλύτερες στις ΗΠΑ.

Παρόλο που είχε ο Πάρις είχε προσφορές αθλητικών υποτροφιών σε άλλα εξαιρετικά πανεπιστήμια όπως το UC Berkeley στην Καλιφόρνια («Cal»  το οποίο το 2017 ανακηρύχτηκε πρώτο στο NCAA στην βαθμολογία των πρωτοετών αθλητών – tennis recruiting class  ) ή το Northwestern στο Σικάγο, θεώρησε ότι μια τέτοια υποτροφία (με τις σχεδόν επαγγελματικές αγωνιστικές απαιτήσεις) θα του δημιουργούσε υποχρεώσεις και δεσμεύσεις ασύμβατες με το στόχο του να σπουδάσει Ιατρική.

H επικαιρότητα του θέματος -εκτός των προφανών- έγκειται και στην συζήτηση που έχει προκύψει πρόσφατα με αφορμή την κατάργηση των προνομίων για τα ΑΕΙ σε υψηλού επιπέδου αθλητές μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και στις αλλαγές με την δικαιολόγηση / διαγραφή των απουσιών για αθλητικές δραστηριότητες (ο Πάρις δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα αν ίσχυε το πρόσφατα εφαρμοσμένο σύστημα).

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάρις στο Polis Face:

Αυτοέλεγχος, ανταγωνισμός, απόδοση, στρατηγική. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα;

Μέσω του αθλητισμού εφάρμοσα τις έννοιες αυτές στην πράξη, όχι πάντα με επιτυχία, αρκετά πριν διδαχτώ και κατανοήσω την πραγματική σημασία τους.

Ο αυτοέλεγχος συναρτάται με την αυτογνωσία και απαιτεί ωριμότητα. Ένας αγώνας τένις είναι ταυτόχρονα παρτίδα σκάκι αλλά και αγώνας μποξ χωρίς τα γάντια. Ένα συναισθηματικό rollercoaster. Ακόμα και σε επαγγελματίες αθλητές βλέπουμε αυτές τις συνεχείς εναλλαγές.

Ο ανταγωνισμός είναι συστατικό στοιχείο του πρωταθλητισμού, όσο και της ζωής. Η αναμέτρηση με τον αντίπαλο. Συχνά ωστόσο, ο πραγματικός αντίπαλος δεν βρίσκεται απέναντι αλλά είναι ο ίδιος σου ο εαυτός.  Και βέβαια από τον ανταγωνισμό προκύπτουν αποτελέσματα, συχνά αρνητικά. Αυτά είναι δύσκολα διαχειρίσιμα, ειδικά σε μικρότερες ηλικίες, εξαιτίας του ατομικού χαρακτήρα του αθλήματος.

Η απόδοση στους αγώνες είναι συνήθως το επιστέγασμα της προπόνησης και της συνολικής προετοιμασίας.Όπως είπε και ο Nadal, «δεν παίζεις για να κερδίσεις: προπονείσαι, μαθαίνεις, εφαρμόζεις αυτά που έμαθες. Η νίκη είναι απλά ένα bonus».

Η στρατηγική είναι προφανώς ιδιαίτερα σημαντική. Το να μπορείς να αναλύεις τις περιστάσεις και να κάνεις τα πλάνα σου. Με την προϋπόθεση ότι είσαι επαρκής σε όλα όσα προαναφέραμε. Όλα τα πλάνα βέβαια ισχύουν μέχρι να χτυπήσεις την πρώτη μπάλα…

Προέρχεσαι από μία οικογένεια με ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Δεν θα σε ρωτήσω το κοινότυπο «τι ρόλο έχει παίξει αυτό στην πορεία σου». Σου ζητώ να φανταστείς όμως πώς θα ήσουν αν δεν ίσχυε αυτό.

Μου είναι δύσκολο να το φανταστώ, γιατί το περιβάλλον ήταν πάντα εκεί, αν και δεν με πίεσε ή δεν όρισε τις επιλογές μου σε ό,τι αφορά το ακαδημαϊκό κομμάτι. Ως προς το τένις όμως, θεωρώ ότι αν δεν είχα την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια της οικογένειάς μου, δεν θα είχα καταφέρει να φτάσω ως εδώ.

Περίγραψέ μας μία… συνηθισμένη σου μέρα.

Δεν υπάρχει συνηθισμένη ημέρα για εμένα, όπως δεν υπάρχει και συνηθισμένη εβδομάδα. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σπάνια γνωρίζω στην αρχή της εβδομάδας πού θα βρίσκομαι το Σαββατοκύριακο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το πρόγραμμά μου διαμορφώνεται με ευελιξία, λαμβάνοντας υπόψιν πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, συχνά απρόβλεπτους. Αυτό κάνει την καθημερινότητά μου πιο ενδιαφέρουσα αλλά συγχρόνως και σημαντικά πιο δύσκολη.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που έχει «ελεύθερο χρόνο». Ποια είναι η θέση σου;

Την περασμένη χρονιά έπαιξα σε 25 τουρνουά, σχεδόν 100 αγώνες κυρίως στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις του σχολείου αλλά και των διεθνών εξετάσεων. Δεν είμαι λοιπόν ο πλέον αρμόδιος για να μιλήσω για τον ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, είχα μοναδικές εμπειρίες, γνώρισα διαφορετικούς ανθρώπους, έκανα νέους φίλους. Για μένα, ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που ασχολείται με κάτι που του αρέσει και το αγαπά... Ο ελεύθερος  χρόνος συνδυάζεται πάντα με πράγματα που αγαπάς. Με αυτή την έννοια, μάλλον δεν απέχω από αυτό που υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

Λόγω των αγώνων έχεις καταφέρει να ταξιδέψεις σε πολλές χώρες και να γνωρίσεις ανθρώπους και πολιτισμούς. Είσαι πολίτης του κόσμου. Βλέπεις αισιόδοξα το μέλλον της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη, ιδίως για τους νέους;

Μου λένε ότι παλιότερα ήταν διαφορετικά τα πράγματα στην Ελλάδα. Στα ταξίδια μου έχω βρεθεί σε χώρες περισσότερο ή και πολύ λιγότερο αναπτυγμένες. Προβλήματα υπάρχουν παντού. Στην Ελλάδα όμως νομίζω ότι έχει χαθεί η ελπίδα στους νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερα σε αυτούς με περισσότερες γνώσεις, ικανότητες ή προσόντα. Όλοι μιλούν για braindrain. Θεωρώ ότι η χώρα γίνεται φτωχότερη, γιατί φεύγουν πολλοί που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν.

Πρόσφατα προέκυψε θέμα κατάργησης των προνομίων για τους αθλητές υψηλού επιπέδου στα ΑΕΙ. Είσαι υπέρ ή κατά;

Όπως είπε και η Κατερίνα Στεφανίδη, τα προνόμια δεν είναι μόνο κίνητρα ενασχόλησης των νέων με τον αθλητισμό, αλλά και όρος συνέχισής του σε υψηλό επίπεδο. Καταλαβαίνω ότι  όσοι δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με τον αθλητισμό δεν μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Σε κάθε περίπτωση, ένα μικρό bonus στην τελική βαθμολογία, όπως ίσχυε, ως επιβράβευση και αντιστάθμισμα θεωρώ πως είναι εύλογο.

Ο κλάδος της Ιατρικής για σένα είναι αόριστο γενικό πλαίσιο αυτή τη στιγμή ή έχεις ήδη αποφασίσει πού θα στραφείς;

Νομίζω είναι νωρίς να πω με σιγουριά από τώρα. Ένας λόγος που επέλεξα να σπουδάσω στην Αμερική είναι ότι στα πρώτα χρόνια των προ-ιατρικών σπουδών, σου δίνεται η δυνατότητα να εξερευνήσεις και η ελευθερία να διαλέξεις κατεύθυνση.

Τι σημαίνει για σένα η φράση του Καζαντζάκη «φτάσε όπου δεν μπορείς»;

Ίσως «κυνήγησε το όνειρό σου»; «Μην ικανοποιείσαι εύκολα, να έχεις μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό σου». Κάτι που σήμερα φαντάζει ανέφικτο μπορεί στο μέλλον να είναι πιθανό. Δεν θα το ξέρεις αν δεν προσπαθήσεις.Κι αν όντως δεν μπορέσεις να φτάσεις «εκεί», θα έχεις φτάσει «κοντά» ή θα είσαι ικανοποιημένος γιατί τουλάχιστον προσπάθησες…

Μέσα από τον αθλητισμό είδα να συμβαίνουν αλλά και να πετυχαίνω πράγματα που δεν θα μπορούσα να φανταστώ. Εγώ το λέω κάπως αλλιώς: το «αδύνατο» είναι συχνά υποκειμενικό…

Πηγή: www.thessnews.gr

 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
latest-atp-videos

charitonidis-thecoach


Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση