Το φαινόμενο Karatsev και οι ανισότητες στο επαγγελματικό τένις

 
Aslan Karatsev
Aslan Karatsev Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 - 20:55

Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βασίλης Σκορίλας, καταθέτει μια ενδιαφέρουσα άποψη σχετικά με ένα θέμα που έχει απασχολήσει και απασχολεί -ακόμα περισσότερο στην εποχή της πανδημίας- τους επαγγελματίες τενίστες που δεν έχουν τόσο υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.


Οι περισσότεροι τον μάθαμε στην Αυστραλία και μάλλον κανείς δεν τον γνώριζε πριν απ' αυτό το τουρνουά.

Πρόκειται για τον Aslan Karatsev, τον Ρώσο παίκτη που μας εντυπωσίασε στο Australian Open.

Η διαδρομή αυτού του αθλητή, έχει να πει πολλά σε σχέση με το παγκόσμιο τένις.

Ο Karatsev είναι 27 ετών, έχει δηλαδή 10 περίπου χρόνια που αγωνίζεται στο tour και το τέλος του 2020 τον βρήκε στη θέση 112 της ATP.

Σ' αυτά τα χρόνια  είχε εισπράξει ως αμοιβές 600.000 $, μείον τον φόρο, 450.000$ περίπου καθαρά έσοδα, δηλ. 45.000 $ τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά καλύπτουν μετά βίας τα έξοδα διαμονής στα τουρνουά και τα εισιτήριά του.

Για να έχει μία βασική ομάδα υποστήριξης, δηλ. προπονητή, γυμναστή και ίσως φυσικοθεραπευτή και όχι σε μόνιμη βάση, χρειάζεται τουλάχιστον 30.000 $ τον χρόνο. Ο παίκτης αυτός λοιπόν, είχε βάλει από την τσέπη του περίπου 300.000 $ τα τελευταία 10 χρόνια για να είναι "επαγγελματίας".... Και ήταν στην αρχή του έτους  ο 112ος αθλητής του κόσμου, ενώ μπήκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια κατάταξη στις 19/12/2011 και έσπασε το φράγμα του ΤΟΡ 350 στις 29/7/2013.

Η πιθανότητα να είχε χορηγούς, μάλλον ήταν ελάχιστη, γιατί κανένας δεν ενδιαφέρεται για έναν αθλητή εκτός 100άδας στην ΑΤΡ και σε ηλικία άνω των 20-22 ετών.

Οι χορηγίες σ' αυτό το επίπεδο εξαντλούνται σε παροχή ρακετών, παπουτσιών και μερικών ρούχων.

Ενώ λοιπόν η απόσταση σε αμοιβές είναι χαώδης σε σύγκριση με τους πρωτοκλασάτους τενίστες, η διαφορά σε αγωνιστικό επίπεδο είναι όπως απέδειξε ο Karatsev, πολύ μικρή. Να θυμίσουμε ότι ξεκίνησε από τα προκριματικά του Australian Open και έφτασε στον ημιτελικό, όπου έχασε από τον Novak Djokovic. Προηγουμένως είχε κερδίσει παίκτες όπως τον Diego Schwartzman, No. 9 στην ΑΤΡ, τον Felix Auger-Aliassime, No. 19 ΑΤΡ και τον Grigor Dimitrov.

Γι' αυτή την κατάσταση, τόσο η ΑΤΡ, όσο και η ITF έχουν τεράστια ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την επιβίωση των αθλητών που βρίσκονται εκτός 100άδας. Οι αθλητές αυτοί  είναι περίπου 1.000 - 1.200, που έχουν πόντους στην παγκόσμια κατάταξη και αποτελούν την δεξαμενή του παγκόσμιου τένις. Χωρίς αυτούς δεν  μπορεί να υπάρξει εξέλιξη στο άθλημα και οφείλουν να τους προστατεύσουν.

Για να γίνει αντιληπτό αυτό, αρκεί να συγκρίνουμε το τένις με ένα άλλο πολύ δημοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο.

Οι καλύτεροι 2.000 ποδοσφαιριστές, αμείβονται με εκατομμύρια, οι άλλοι 10.000 με χιλιάδες δολάρια, ακόμα και ο 20.000ος ποδοσφαιριστής του κόσμου, αμείβεται πλουσιοπάροχα και σίγουρα δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτα από την τσέπη του γιατί αποτελεί υποχρέωση της ομάδας που αγωνίζεται.

Η σύγκριση λοιπόν είναι τραγική για το τένις, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ένα από τα τρία δημοφιλέστερα και πιο εμπορικά αθλήματα στον κόσμο.

Που δεν ενδιαφέρεται όμως καθόλου για τους χιλιάδες αθλητές του, που προσπαθούν μόνοι τους να επιβιώσουν.

Όλα αυτά βέβαια τώρα  ουδόλως αφορούν το Karatsev, ο οποίος βρέθηκε στο Νο 42 της ΑΤΡ , εισέπραξε 400.000$ και ό,τι και να κάνει την επόμενη σεζόν, εξασφάλισε την συμμετοχή του στα Grand Slams και στα Masters 1000, δηλαδή τουλάχιστον 500.000$, ακόμα και αν δεν κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι.

Αφορά όμως άλλους 1.000 αθλητές που βρίσκονται εκτός 200άδας και χιλιάδες άλλους που παλεύουν για μια θέση στον Ήλιο.

Σκορίλας Βασίλειος,
Ομοσπονδιακός προπονητής

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots