Είμαι «ικανός» και θα κερδίσω! Αλλά η ικανότητα δεν οδηγεί από μόνη της στην επιτυχία….

 
Serena Williams
Serena Williams Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tennisnews team Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 - 12:58

Ο αθλητικός ψυχολόγος Γιάννης Ζαρώτης, αναλύει στο νέο του άρθρο πως μια καλή προετοιμασία από μόνη της δεν θα εξασφαλίσει το νικηφόρο αποτέλεσμα σε έναν αγώνα και τον ρόλο της "αγωνιστικής συμπεριφοράς" στην απόδοση του αθλητή.

Φανταζόμαστε έναν αθλητή σε μια πολύ καλά δομημένη αγωνιστική προετοιμασία, με πολλή δουλειά σε τεχνικό και σωματικό επίπεδο, με μεγάλη εστίαση στη διατροφή και στην εκγύμνασή του, με πολύ καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και πολλές ώρες αποθεραπείας και «προσοχής» του εαυτού. Δείχνει να έχει προετοιμαστεί άρτια, βιώνει υψηλή αυτοπεποίθηση, εμφανίζεται σίγουρος για την καλή του απόδοση και το ανάλογο αποτέλεσμα. Θεωρεί ότι με τόσο καλή προετοιμασία, είναι δεδομένο και το καλό αποτέλεσμα.

Το οποίο τελικά δεν ήρθε……

Γιατί δεν είχε την απόδοση που περίμενε, ενώ όλα έδειχναν να έχουν γίνει «τέλεια»;

Γιατί μεταξύ της προετοιμασίας και της επιθυμητής απόδοσης, μεσολαβεί η «Αγωνιστική Συμπεριφορά». Είναι ο παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει αν «θα βγει» η δουλειά που έχει κάνει, αν θα καταφέρει να ξεδιπλώσει όλη την ικανότητά του μέσα στον αγώνα.

Η αγωνιστική συμπεριφορά, σχεδόν σε κάθε άθλημα, απαιτεί απελευθέρωση ενέργειας, με υψηλή κινητικότητα και εγρήγορση, υψηλή συγκέντρωση και εστίαση στα κατάλληλα στοιχεία, με επίμονη προσπάθεια και «μαχητικότητα», με έλεγχο του εαυτού και των συναισθημάτων του.

Όσο καλός και να είναι ένας αθλητής σε τεχνικό επίπεδο, όσο καλή φυσική κατάσταση και αν διαθέτει, όσο «κορυφαίος» και αν είναι στο άθλημά του, αν δεν καταφέρει να συγκεντρωθεί και να απελευθερώσει ενέργεια, το αποτέλεσμα δεν θα έρθει. Η διαδικασία δεν είναι αυτόματη, απαιτεί συνεχή εγρήγορση από τον αθλητή.

Για το λόγο αυτό συντελούνται οι «μεγάλες εκπλήξεις», η επικράτηση του «αδύναμου έναντι του φαβορί» και άλλες συνθήκες που συναντώνται στον αθλητικό χώρο: Γιατί οι αθλητές ή οι ομάδες αποκτούν την ψευδαίσθηση ότι «ό,τι δουλειά έκανα στην προετοιμασία, θα κερδίσει από μόνη της….». Ειδικά στον αθλητισμό, τίποτε δεν φαίνεται να είναι δεδομένο και τίποτε δεν κερδίζεται ή δεν χάνεται πριν πραγματοποιηθεί ο αγώνας.

Και εκεί κυρίαρχο ρόλο παίζει η «Αγωνιστική Συμπεριφορά»!


O Ζαρώτης Iωάννης είναι Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου), απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων.

Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα «Αθλητική Ψυχολογία» και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΦΠΨ Αθηνών. Είναι μέλος τουΣυλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (ΕΑΨ), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) και της Διεθνούς Ενώσεως Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP). www.sportpsychologist.gr

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots