tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Προπονήσου έξυπνα!

E-mail Εκτύπωση

Χρήσιμες συμβουλές αντλούμε από το άρθρο του κ Γιώργου Παπαχατζή, απο το InOutCourt.gr για τον τρόπο που κάποιος αθλητής ανιμετωπίζει τις ήττες τους. Στο άρθρο μπορείτε να βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφρίες για της διαχείριση της ήττας.

Για πολλούς παίκτες  είναι συχνό φαινόμενο να χάνουν στον πρώτο γύρο για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες. Τότε ο αθλητής και ο προπονητής κυριεύονται με πολλά αρνητικά συναισθήματα. Τι πρέπει να κάνουν;

Πολλές φορές αρχίζουν κατευθείαν  σκληρή προπόνηση χτυπώντας μπάλες για πολλές ώρες. Είναι αυτή η σωστή λύση για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα του αθλητή;

Πολλές φορές η απάντηση είναι ΟΧΙ. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και οι δύο και κατόπιν συζητήσεων να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.

Άκουσε τον εαυτό σου.
Τι είναι αυτό που ακριβώς χρειάζεσαι; Τι είναι αυτό που επιθυμείς; Όχι τι επιθυμούν οι άλλοι για εσένα, γονείς και προπονητής. Το αγωνιστικό τένις είναι γεμάτο πιέσεις μέσα και έξω από το γήπεδο, η ικανότητα να ακούς και να ανακαλύπτεις το εαυτό σου σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά είναι πάντα το κλειδί για να ξεπεράσεις τις  δύσκολες καταστάσεις.

Έλεγξε τον εαυτό σου στο σύνολο του και όχι μόνο ως παίκτης του τέννις. Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά στους αγώνες μην φοβάσαι να επαναδομήσεις την προπόνηση σου, ίσως το σώμα σου και το μυαλό σου προσπαθούν να σου στείλουν κάποια μηνύματα. Μπορεί κάποιες συνθήκες προπόνησης να σε καταστρέφουν αντί να σε ωφελούν!

Διαφοροποίηση και αποθεραπεία.
Διαφοροποίησε την προπόνηση σου ακόμα και άλλα αθλήματα, έτσι θα δώσεις διαφορετικά ερεθίσματα στο νευρομυικό σου σύστημα τα οποία θα σε βοηθήσουν να ξαναβρείς την ισορροπία σου. Η αποθεραπεία είναι αναγκαίο στοιχείο μετά από κάθε προπόνηση, χρησιμοποίησε νέες μορφές ή ακόμα και άγνωστες για σένα, είναι σίγουρα ότι θα σε οδηγήσουν σε σωματική και εγκεφαλική ισορροπία.

Ποιοτική προπόνηση εντός γηπέδου.
Το γήπεδο είναι ο χώρος εργασίας σου όπου χρειάζεται να αφιερώσεις αρκετό χρόνο, αρκεί πάντα να έχει αποτέλεσμα στην βελτίωση του παιχνιδιού σου.
Κάθε ελπιδοφόρος αθλητής πρέπει να ακολουθεί τις παρακάτω αρχές  προπόνησης:

  • Συχνές εναλλαγές στους συμπαίκτες και προπονητικοί αγώνες με διάφορους παίκτες με στόχο την βελτίωση της ικανότητας προσαρμογής στις ανάγκες του κάθε αγώνα.
  • Φτιάξε καταστάσεις που θα βοηθήσουν στην αυτοπεποίθηση σου, δούλεψε την προπόνηση σκέψης στο νεκρό χρόνου.
  • Προπονούμαι για να βελτιώσω τις αδυναμίες μου αλλά και τα προτερήματα μου.
  • Προσαρμογή αγωνιστικών καταστάσεων προπόνησης (drills) με στόχο να βελτιώσω συγκεκριμένα σημεία στο παιχνίδι μου.
  • Χρησιμοποιήστε συχνά το διπλό στην προπόνηση, είναι μία από τις καλύτερες προπονητικές συνθήκες για βελτίωση του παιχνιδιού και για το μονό.

Προπόνηση μετά από αγώνα.

Μετά από ένα χαμένο παιχνίδι συνήθως είμαστε σε κακή κατάσταση συναισθηματικά και εγκεφαλικά, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προπονηθούμε. Είναι καλό να περάσουν 24 ώρες για να μπορέσουμε να λάβουμε νέα μηνύματα και να τα επεξεργαστούμε. Μερικές φορές είναι ανάγκη για τόνωση  της αυτοπεποίθησης  μας να μπούμε στο γήπεδο με τον προπονητή μας μόνο για 20 λεπτά και κάνουμε μία αναφορά, με πράξη ή συζήτηση,  στις  καλές μας στιγμές κατά την διάρκεια του αγώνα.

Εσύ ο αθλητής έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για τον εαυτό σου,
Kάνε σωστές επιλογές έτσι ώστε να έχεις πάντα θετικές σκέψεις στην προπόνηση σου.

Technical advice από τον Γιώργο Παπαχατζή...

 

Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Technical advice από τον Γιώργο Παπαχατζή...
Technical advice από τον Γιώργο Παπαχατζή

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην αντισφαίριση 1987 και κάτοχος άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος Α κατηγορίας.

Πτυχιούχος της O.T.S (Austrian Tennis School) κατηγορίας Pro, καθώς και του U.S.P.T.R

(U.S Professional Tennis Registry).
25ετή προπονητικό έργο (Ο.Α. Φιλοθέης – Ο.Α Ηλιούπολης – Νίκη Πατρών) με συνεχή εκπαίδευση σε συνέδρια και σεμινάρια της I.T.F και Tennis Europe.

Στο διάστημα 2008-2012 ως Τεχνικός Διευθυντής της ΕΦΟΑ σε συνεργασία με την ITF υλοποίησε την σύσταση του προγράμματος επιμόρφωσης προπονητών (Play Tennis – Tennis 10s – Players Development 11-14).

Από το 2012 ίδρυσε ιδιωτικό τενιστικό φορέα με την επωνυμία In Out Court προσφέροντας Πανελλαδικά σύγχρονες και έγκυρες μορφές παροχών στους παρακάτω τομείς:

  • Λειτουργία και οργάνωση ακαδημιών τένις με νέες και διαφορετικές προπονητικές μεθοδολογίες για παιδιά και ενήλικες.

  • Προπονητικά προγράμματα υποστήριξης παικτών υψηλού επιπέδου.

  • Οργάνωση και λειτουργία προπονητικών Camps.

  • Τεχνική υποστήριξη προς τενιστικούς χώρους.

  • Προγράμματα επιμόρφωσης προπονητών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

latest-atp-videos


Διαφήμιση

Διαφήμιση