tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Αφήστε το τέντωμα για τις χορδές σας

E-mail Εκτύπωση

Οι περισσότεροι παίκτες, τόσο οι club players όσο και πολλοί επαγγελματίες, δεν δίνουν πολλές φορές στο πλέγμα τους το σεβασμό που του αρμόζει. Πολύ πιο συχνά, ένας παίκτης ξοδεύει ώρες μιλώντας με επαγγελματίες στο είδος τους, προκειμένου να διαλέξει μία ρακέτα, απλά και μόνο για να τοποθετήσει σε αυτή ένα οποιοδήποτε πλέγμα! Μία ρακέτα όμως μπορεί να αποδώσει το μέγιστο δυνατό, πάντα σε συνδυασμό με το κατάλληλο πλέγμα.

Αφού το πλέγμα είναι το μόνο που έρχεται σε επαφή με τη μπάλα, πρέπει να γίνει συνείδηση η κατανόηση από όλους, τόσο της σημασίας που έχει για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης της ρακέτας, όσο και η αναγκαιότητα για την σωστή αλλαγή του. Τα βασικά χαρακτηριστικά του πλέγματος, τα οποία αισθάνεται ο παίκτης, είναι τρία:

  1. Η σκληρότητα της επιφάνειας των χορδών (stringbed stiffness), δηλαδή το πόσο σκληρή ή μαλακή είναι η αίσθηση όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με το πλέγμα. Οι παίκτες θα μπορούσαν να περιγράψουν μία σκληρή επιφάνεια χορδών σαν να χτυπάς σε ένα “τοίχο” και μία μαλακή επιφάνεια χορδών σαν να χτυπάς σε ένα “σφουγγάρι”!
  2. Η δυναμική του σπιν (spin potential), η οποία αναφέρεται στο πόσο σπιν μπορεί να μεταδώσει το πλέγμα στη μπάλα.
  3. Η ανθεκτικότητα (durability), η οποία γενικά αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που περνάει μέχρι τη στιγμή που ένα πλέγμα θα σπάσει. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε νιώθουν οι παίκτες, είναι όμως ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό όταν κάποιος διαλέγει ένα πλέγμα.

Όλα τα πλέγματα έχουν διαφορετικά επίπεδα stringbed stiffness, spin potential & durability. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά επηρεάζονται εξίσου από άλλους παράγοντες και συγκεκριμένα από το υλικό κατασκευής του πλέγματος, το πάχος, τον τρόπο κατασκευής του και την τάση που έχει χρησιμοποιηθεί για το πλέξιμο του.

α. Υλικό: Τα τέσσερα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα για την κατασκευή των χορδών είναι το φυσικό έντερο (natural gut), το νάιλον (nylon), το αραμίδιο (aramid) και ο πολυεστέρας (polyester). Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν μεγάλη επίδραση στο stringbed stiffness και το durability αλλά γενικά σχετικά μικρή επίδραση στο spin. Το φυσικό έντερο είναι το πιο μαλακό, μετά το νάιλον, ο πολυεστέρας και τέλος το αραμίδιο που είναι το πιο σκληρό. Σχετικά με το durability, η σειρά είναι η ανάποδη, το αραμίδιο είναι το πιο ανθεκτικό, μετά ο πολυεστέρας, το νάιλον και τέλος το φυσικό έντερο. Τα νάιλον πλέγματα είναι τα πιο δημοφιλή σε αυτούς που ασχολούνται με το ψυχαγωγικό τένις.

photo1

β. Πάχος: Τα πλέγματα λεπταίνουν όσο το νούμερο αυξάνεται. Ένα “L” μετά από ένα νούμερο σημαίνει ότι το πλέγμα είναι η πιο λεπτή έκδοση αυτού του επιπέδου. Για παράδειγμα, 16L σημαίνει ότι το πλέγμα είναι λίγο πιο λεπτό από το 16. Τα πλέγματα, ανάλογα με το πάχος τους κυμαίνονται από το 15L μέχρι το 19 αλλά το 16 και το 17 είναι τα πιο δημοφιλή. Το πάχος της χορδής δεν ασκεί τόσο μεγάλη επίδραση στο stringbed stiffness αλλά είναι σημαντικό και επηρεάζει το spin και το durability. Τα πιο λεπτά πλέγματα μπορούν να “βουρτσίσουν” την μπάλα περισσότερο, αυξάνοντας το spin, από την άλλη όμως είναι λιγότερο ανθεκτικά.

table1

γ.  Κατασκευή: Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί μέθοδοι κατασκευής και ο τρόπος που είναι κατασκευασμένο ένα πλέγμα επιδρά στα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά. Έτσι λοιπόν, υπάρχουν τα μονόκλωνα (monofilaments), τα οποία είναι κατασκευασμένα από μία χοντρή ίνα και τα πολύκλωνα (multifilaments), τα οποία είναι κατασκευασμένα από πολλές ίνες οι οποίες διακλαδώνονται και ενώνονται μαζί. Τα πλέγματα που αποτελούνται από πολλές ίνες τείνουν να δίνουν μία πιο μαλακή αίσθηση αλλά επίσης τείνουν να είναι και λιγότερο ανθεκτικά… Τα πλέγματα με προεξοχές (πχ rough) και γεωμετρικές μορφές (πολύγωνα) μπορούν επίσης να ασκήσουν επίδραση στην παραγωγή του spin. Πολλές εταιρίες, τα τελευταία χρόνια, έχουν προχωρήσει στην κατασκευή χορδών οι οποίες είναι μία σύνθεση πολυεστέρα και πολλών ινών που ενώνονται και δημιουργούν ένα πλέγμα το οποίο συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα και των δύο παραπάνω κατηγοριών (monofilament & multifilament).

photo2

δ. Τάση: Γενικά, θα ήταν καλό ένας παίκτης να ξεκινήσει με μία τάση στην ρακέτα του, η οποία θα είναι στο μέσο της τάσης που συστήνει ο κατασκευαστής της ρακέτας και μετά να αποφασίσει αν θέλει να αλλάξει την τάση, όταν θα ξαναπλέξει τη ρακέτα του. Όσο αυξάνεται η τάση (δηλ τα κιλά που πλέκουμε τη ρακέτα), η σκληρότητα της επιφάνειας των χορδών αυξάνεται επίσης. Η επιρροή και η επίδραση που ασκεί η τάση στην ανθεκτικότητα και το ενδεχόμενο παραγωγής spin είναι ένα θέμα συζήτησης και προβληματισμού ανάμεσα στους επαγγελματίες του είδους.

Στο σημείο αυτό θα ήταν χρήσιμο να πούμε δύο λόγια σχετικά με τη δύναμη… Η δύναμη που παράγουν τα πλέγματα είναι ένα πολύπλοκο και παρεξηγημένο θέμα. Πολύ ακριβή εργαστηριακά τεστ δείχνουν ότι, ενώ η ρακέτα και η ταχύτητα με την οποία αυτή αιωρείται έχουν μία μεγάλη επίδραση στην ταχύτητα της μπάλας, από την άλλη τα πλέγματα δεν έχουν σχεδόν καμμία επίδραση. Μία μπάλα αφήνει την επιφάνεια της ρακέτας με την ίδια πρακτικά ταχύτητα ανεξάρτητα με την τάση, το πάχος, το υλικό του πλέγματος ή τον τρόπο με τον οποίο έχει αυτό κατασκευαστεί.

Έρευνες δείχνουν ότι ενώ η δύναμη δεν αλλάζει με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, εντούτοις το βάθος των χτυπημάτων αλλάζει ανάλογα με τη σκληρότητα της επιφάνειας των χορδών κυρίως εξαιτίας της τροχιάς των χτυπημάτων. Μία χαλαρή επιφάνεια χορδών, δηλαδή μία επιφάνεια χορδών που είναι πλεγμένη με σχετικά λίγα κιλά, θα έχει ως αποτέλεσμα η μπάλα να προσγειωθεί πιο βαθιά στο γήπεδο, το οποίο δίνει σε πολλούς παίκτες την εντύπωση ότι το χτύπημά τους έχει περισσότερη δύναμη. Έτσι λοιπόν, σε αντίθεση με το παλιό ρητό “πιο χαλαρά για περισσότερη δύναμη, πιο σφιχτά για περισσότερο κοντρόλ”, μπορούμε να πούμε “πιο χαλαρά για μεγαλύτερο βάθος, πιο σφιχτά για λιγότερο βάθος ”.

Οι περισσότεροι παίκτες πιθανώς έχουν ένα πλέγμα το οποίο τους ικανοποιεί και ψάχνουν για ένα πλέγμα το οποίο είναι παρόμοιο με το πλέγμα που ήδη χρησιμοποιούν ή ακόμη περισσότερο που μπορεί να τους προσφέρει επιπλέον πλεονεκτήματα. Αυτό που θα σας συμβουλεύαμε εμείς είναι αφενός να απευθύνεστε για το service της ρακέτας σας σε έναν επαγγελματία και διαπιστευμένο πλέκτη και αφετέρου να ζητάτε πάντα να ενημερώνεστε για το υλικό και την τεχνολογία από την οποία έχει κατασκευαστεί το πλέγμα που έχει τοποθετηθεί στη ρακέτα σας καθώς και την εταιρία που το έχει κατασκευάσει.

Και επειδή υπάρχουν πλέκτες οι οποίοι τοποθετούν σε ρακέτες δήθεν “custom” πλέγματα, δηλαδή πλέγματα τα οποία είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει  αριθμός των πλεγμάτων που θα παραγγελθούν να είναι υπερβολικά μεγάλος, τόσο μεγάλος ώστε το κόστος παραγγελίας και κατασκευής να μπορεί να καλυφθεί μόνο από μία πολύ μεγάλη εταιρία (για τη διαδικασία του customization έχουμε ήδη μιλήσει και έχουμε μπει και σε άλλες λεπτομέριες).

Κατόπιν έρευνας και επικοινωνίας της Tournament Stringers Team, τόσο με την European Racquet Stringers Association (ERSA), όσο και με μεγάλα εργοστάσια κατασκευής πλεγμάτων στη Γερμανία, μας αναφέρθηκε ότι για να προβεί το εργοστάσιο σε παραγωγή custom πλέγματος, θα πρέπει το μέγεθος της ποσότητας που θα παραγγελθεί να είναι τουλάχιστον 1.000 κουλούρες (string reels)!  Αν αναλογιστεί κανείς ότι με αυτή την ποσότητα πλέκονται περίπου 16.000-18.000 χιλιάδες ρακέτες, ότι ο αριθμός ρακετών που πλέκονται ετησίως στην Ελλάδα από όλα τα καταστήματα και τους ερασιτέχνες πλέκτες είναι περίπου 10.000 και ότι όλα τα πλέγματα έχουν μία διάρκεια ζωής περίπου 2 χρόνια, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι είναι δύσκολο, ως εξαιρετικά απίθανο, να παραγγελθεί μία τέτοια ποσότητα πλεγμάτων από κάποιον πλέκτη στην Ελλάδα.dimitrakopoulosΟ Γιώργος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1976 και είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ. Ζει στη Λάρισα. Eίναι Level 1 διαιτητής tennis και διαπιστευμένος πλέκτης ρακετών από το United States Racquet Stringers Association (USRSA) και από το European Racquet Stringers Association (ERSA). Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Mobile phone:+306972 440330

 

ersalogo_USRSA

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

latest-atp-videos


Διαφήμιση

Διαφήμιση