tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

"Από τη μέρα που γεννήθηκε, ήξερα πως ο Στέφανος θα ασχοληθεί με το τένις"

E-mail Εκτύπωση

Στέφανος Τσιτσιπάς - Julia Apostoli
Σε ένα πολύ ωραίο αφιέρωμα της New York Times, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η μητέρα του, Julia Apostoli, μιλούν για τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε για την καριέρα του Στέφανου το γεγονός πως γνώρισε δυο διαφορετικές κουλτούρες στη ζωή του, αλλά και το ότι προέρχεται από μια τενιστική οικογένεια.

"Είναι πολύ σημαντικό για μένα που έχω και δεύτερο υπόβαθρο, που έχω δυο διαφορετικές κουλτούρες στη ζωή μου, την ελληνική και τη ρωσική. Μου έχει δώσει μια εντελώς διαφορετική προοπτική για τα πράγματα", έχει πει ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος εκτός από τις διαφορετικές κουλτούρες, προέρχεται και από μια οικογένεια αμιγώς τενιστική.

Ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς, ήταν προπονητής τένις και έγινε ο πρώτος του προπονητής. Μέχρι σήμερα, τον συνοδεύει σε κάθε τουρνουά. Η μητέρα του, Julia Apostoli, κατάγεται από τη Ρωσία και ήταν επαγγελματίας τενίστρια τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Όπως και ο Στέφανος, η μητέρα του υπήρξε Νο. 1 στα juniors. Κόρη τoυ Sergei Salnikov, γνωστού ποδοσφαιριστή και "χρυσού" Ολυμπιονίκη, η Julia Apostoli-Salnikova υπήρξε Νο. 1 junior παίκτρια στη Σοβιετική Ένωση, μια από τις ισχυρότερες χώρες του πλανήτη στον αθλητισμό (και όχι μόνο), στην ηλικία των 16 και των 17 ετών.

Εκπροσώπησε τη χώρα στο Fed Cup και μάλιστα έχει κερδίσει την Virginia Wage, κάτοχο 3 Grand Slam τίτλων, το 1981. Ωστόσο οι περιορισμοί στα ταξίδια της και οι συγκρούσεις με τους προπονητές της ομοσπονδίας - που δεν τους άρεσε το γεγονός πως τότε ο φίλος ήταν από τη Γιουγκοσλαβία - περιόρισε δραματικά τις ευκαιρίες της.

"Κάθε παίκτρια από τη Σοβιετική Ένωση είχε τέτοια προβλήματα τότε, αλλά ειδικά εγώ, ήμουν συνέχεια κάτω από το βλέμμα τους."

Σταμάτησε το τένις για ένα χρόνο και σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Μόσχας. Χαρακτήρισε αυτή την εμπειρία "πολύ απογοητευτική".

"Δεν είχα τη γνώση, δεν ήμουν αρκετά σοφή. Δεν είχα προπονητή, τα έκανα όλα μόνη μου. Δεν μπορούσα να πάω πολύ μακριά έτσι."

Αφού έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση, κατάφερε να φτάσει μόνο μέχρι το Νο. 194 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Οκτώβριο του 1990, παίζοντας περισσότερο σε πρωταθλήματα τοπικών club της Γαλλίας. Με το πέρασμα των χρόνων, η Apostoli-Salnikova συνειδητοποίησε πόσο σπουδαία ήταν τα επιτεύγματά της.

"Ναι, τώρα μπορώ να καταλάβω πόσο μεγάλο επίτευγμα ήταν, αλλά εκείνη την περίοδο δεν το καταλάβαινα. Όταν δουλεύεις και έχεις και κάποιο ταλέντο, δεν σε εντυπωσιάζει τόσο. Τώρα όμως καταλαβαίνω πως δεν ήταν εύκολο, επειδή ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος."

Αργότερα η Apostoli-Salnikova γνώρισε τον Απόστολο Τσιτσιπά, με τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το πρώτο απ' αυτά, ο Στέφανος, έχει ήδη αποδείξει ότι πρόκειται για ξεχωριστό ταλέντο.

"Πιστέψτε με, ο γιατρός που με βοήθησε να γεννήσω αυτό το παιδί, μου είπε πως ο Στέφανος βγήκε με το χέρι ψηλά, σαν τενίστας!", είπε γελώντας η Apostoli-Salnikova, υψώνοντας το χέρι της σα να ετοιμάζεται να κάνει smash. "Πάντα ήξερα ότι θα κάνει κάτι σχετικό με το τένις, αλλα δεν ήξερα τι."

Από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Απόστολος Τσιτσιπάς, που σπούδασε προπονητική και εργαζόταν ήδη ως προπονητής του τένις. Ανέλαβε τον Στέφανο από πολύ μικρή ηλικία και όταν συνειδητοποίησε πόσο αγαπάει αυτό το άθλημα και πόσο σκληρά προθυμοποιείται να δουλέψει για να κατακτήσει την κορυφή, αποφάσισε να αφήσει στην άκρη όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, για να αφοσιωθεί στον μεγάλο του γιο.

Και σ' αυτό έπαιξε ρόλο η παιδεία της μητέρας του από τη Σοβιετική Ένωση, καθώς από μικρή ηλικία η Apostoli-Salnikova επέμβαινε, όταν έβλεπε πως κάποια προπόνηση δεν γίνεται με την απαραίτητη σοβαρότητα.

"Η μητέρα μου έδωσε πολύ πειθαρχία στο παιχνίδι μου. Με βοήθησε πολύ η πειθαρχία. Είναι ένα στοιχείο που δεν είναι τόσο σύνηθες στον ελληνικό πολιτισμό."

Το πιο σημαντικό για τον Στέφανο, είναι πως κατάφερε να πάρει τα θετικότερα στοιχεία και από τις δυο πλευρές. Την αυστηρή πειθαρχία της μητέρας του, αλλά και την αισιοδοξία και το θετικό πνεύμα από τον πατέρα του.

"Ήταν πιο έντονο όταν άρχισα να ταξιδεύω, αλλά το έβλεπα πάντα ως κάτι διασκεδαστικό. Προσπάθησα να είμαι επαγγελματίας και πειθαρχημένος, την ίδια στιγμή που έβλεπα και τη διασκεδαστική πλευρά του να ταξιδεύω με τον πατέρα μου. Τώρα καταλαβαίνω πόσο σημαντικό ήταν αυτό, τι μεγάλο ρόλο έχει παίξει στην καριέρα μου."

Ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του Στέφανου, είναι τα social media. Ασχολείται με μεγάλη επιτυχία με το vlogging, καταφέρνοντας πάντα να βρίσκει λίγο χρόνο για τον εαυτό του, πέρα από τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις του.

"Θέλω να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Να τους δώσω μια ιδέα για το πως λειτουργεί το tour και πως είναι το τένις. Πόσο όμορφο είναι να μπορείς να ταξιδεύεις, κάποιες φορές. Μου βγαίνει φυσικά και όταν το κάνω, νιώθω περισσότερο χαρούμενος από πριν."

 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση