tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Η νέα εποχή του Davis Cup

E-mail Εκτύπωση

pique
Μετά από 118 χρόνια ιστορίας, το Davis Cup αναμένεται να μπει σε μια νέα εποχή από το 2019. Διαβάστε για όλες τις αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά στην σημαντικότερη διοργάνωση ομάδων του πλανήτη.

Για πολλά χρόνια, ο τρόπος διεξαγωγής του Davis Cup αμφισβητήθηκε από πολλούς παίκτες, που δεν μπορούσαν να συνδυάσουν το πολύ απαιτητικό tour με την ιστορικότερη ομαδική διοργάνωση τένις στον κόσμο.

Η ITF αντιλήφθηκε το πρόβλημα αυτό και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, David Haggerty, πήρε τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει τη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Τότε μπήκε στο παιχνίδι και o Gerard Pique, ο οποίος εκπροσωπεί την επενδυτική εταιρεία Kosmos. Η εταιρεία συμφώνησε να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 25 χρόνια σε όλες τις δράσεις της ITF, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων αλλαγών του Davis Cup.

"Είναι μόνο η αρχή από μια νέα εποχή, που εγγυάται πως το Davis Cup θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο που του αξίζει στο άθλημα, καθώς θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου επαγγελματικού αθλητισμού στο κορυφαίο επίπεδο", δήλωσε ο Pique.

Εκπρόσωποι 147 χωρών κλήθηκαν στο Ορλάντο, όπου διεξήχθη η ψηφοφορία για την έγκριση της αλλαγής του Davis Cup. Ο Haggerty και ο Pique χρειαζόντουσαν το 67% των ψήφων για να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις. Μόνο το Australian Open αρνήθηκε τις αλλαγές από τα τέσσερα Grand Slam, ενώ ενάντια στις διαφοροποιήσεις ήταν μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία, η Αυστραλία, η Κροατία, η Πολωνία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία. Στο τέλος της ημέρας, η ITF πήρε το πράσινο φως, με τις θετικές ψήφους να φτάνουν το 71%.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που τα κράτη ψήφισαν υπέρ αυτών των αλλαγών, που εξασφαλίζουν τη μακροζωία του Davis Cup. Η αποστολή μας είναι αυτή η ιστορική απόφαση να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της νέας γενιάς των παικτών, για την επόμενη δεκαετία", δήλωσε ο Haggerty.

Αναλυτικά οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν:

  • Τον Φεβρουάριο θα λάβουν μέρος σε ένα τουρνουά 24 ομάδες, που θα αναμετρηθούν μεταξύ τους με τους γνωστούς κανόνες του Davis Cup. Σ' αυτά τα 12 "tie", θα συμμετέχουν οι 12 ομάδες που θα τερματίσουν από την 5η έως την 16η θέση του Davis Cup της προηγούμενης χρονιάς, καθώς και οι 12 νικήτριες ομάδες του τουρνουά της 1ης κατηγορίας τoυ Davis Cup της προηγούμενης χρονιάς (6 από τη ζώνη Ευρώπης/Αφρικής, 3 από τη ζώνη Αμερικής και 3 από τη ζώνη Ασίας/Ωκεανίας).
  • Οι 12 χαμένες ομάδες του Φεβρουαρίου θα συμμετέχουν σε ένα τουρνουά με τη μορφή round robin τον Σεπτέμβριο, μαζί με τις ομάδες της 1ης κατηγορίας.
  • Οι 12 νικήτριες ομάδες του Φεβρουαρίου θα προκριθούν στην τελική φάση, που θα γίνει το Νοέμβριο και θα κρατήσει μια εβδομάδα. Εκεί θα προκριθούν απευθείας οι 4 ημιφιναλίστ του τουρνουά της προηγούμενης χρονιάς και άλλες 2 ομάδες που θα μπουν με wild card από την ITF.
  • Οι 18 ομάδες της τελικής φάσης του Νοεμβρίου, θα χωριστούν σε 6 ομίλους των 3 ομάδων, που θα αγωνιστούν στη μορφή round robin. Οι 6 πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου και οι 2 καλύτερες δεύτερες στη φάση των ομίλων, θα προκριθούν στην προημιτελική φάση.
  • Το κάθε "tie" θα έχει δυο αγώνες μονού και έναν αγώνα διπλού, θα είναι δηλαδή best-of-three και θα διαρκεί μια ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τους αγώνες, σε μονά και διπλά. Θα είναι best-of-three (στα 2 νικηφόρα σετ) και τα τελευταία σετ θα έχουν tie-break.
  • Όλοι οι αγώνες της τελικής φάσης θα γίνονται στις ίδιες εγκαταστάσεις. Για το πρώτο τουρνουά, που θα γίνει το Νοέμβριο του 2019, πλεονέκτημα για να πάρουν τη διοργάνωση έχουν η Μαδρίτη και η Λιλ.
 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση