tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Τα 4 σημεία του Mouratoglou για το on-court coaching

E-mail Εκτύπωση

Patrick Mouratoglou - Serena Williams
Ένας από τους πιο έμπειρους και πιο πετυχημένους προπονητές τένις στον κόσμο, ο Patrick Mouratoglou, πιστεύει πως για το καλό του αθλήματος, είναι αναγκαίο να επιτρέπεται το on-court coaching. Τα 4 βασικά επιχειρήματα που αναλύει.

Ακολουθεί το κείμενο του Patrick Mouratoglou:

Ένα πράγμα συνέβη μετά την εμπειρία που είχαμε με τη Serena Williams στον τελικό του US Open: Οι άνθρωποι στον κόσμο του τένις άρχισαν να συζητούν ξανά το όλο θέμα του on-court coaching. Είναι ένα θέμα που υπάρχει σε όλες τις μεγάλες ομοσπονδίες του αθλήματος τα τελευταία 5 χρόνια.

Ήταν πάντα ένα σημαντικό θέμα για μένα, όχι μόνο επειδή είμαι προπονητής, αλλά κι επειδή είναι μια ένδειξη της αντιπαράθεσης μεταξύ δυο τρόπων σκέψεων: τον πιο συντηρητικό, παραδοσιακό και τον πιο μοντέρνο, προοδευτικό τρόπο.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού του δημόσιου διαλόγου, είναι και η λύση κατά τη γνώμη μου, επειδή έχει συνέπειες στον τρόπο που βλέπουν το coaching οι θεατές, καθώς και στην εξέλιξη μιας μεγαλύτερης δημοτικότητας του αθλήματός μας. Μια αλλαγή θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, πως το τένις θα ανεβαίνει όλο και περισσότερο στην αθλητική αγορά τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες. Το να κρατάμε το τένις σ' αυτά τα περιθώρια, θα εμποδίσει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με αυτό μακροπρόθεσμα.

1. Το coaching αξίζει να αναγνωριστεί και να αποτιμηθεί.

Το coaching είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας σε οποιαδήποτε αθλητική εμφάνιση. Το να το καταργείς, είναι σαν να το κρύβεις, ή σαν να είναι κάτι επαίσχυντο.

Με την έγκριση του coaching στα τουρνουά, βοηθάς τους θεατές να απολαύσουν ένα θέαμα που σίγουρα θα είναι πολύ σημαντικό για το άθλημα. Είμαι περήφανος που είμαι προπονητής και θα ήθελα αυτό το επάγγελμα - που θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα στον κόσμο - να αναγνωριστεί δεόντως.

2. Επειδή το τένις είναι το μοναδικό άθλημα που το coaching δεν είναι στο επίκεντρο.

Ποτέ δεν κατάλαβα, γιατί το τένις να είναι το μόνο άθλημα που δεν επιτρέπει το coaching. Το βλέπουμε συνέχεια στα ομαδικά αθλήματα: οι προπονητές ποδοσφαίρου δίνουν οδηγίες στους παίκτες εξωτερικά των γραμμών και χρησιμοποιούν το ημίχρονο για να προσαρμόσουν τις ομάδες τους ή τα συστήματά τους, στο μπάσκετ οι προπονητές μπορούν πολλές φορές σε έναν αγώνα να καλέσουν τάιμ άουτ.

Το βλέπουμε επίσης και στα ατομικά αθλήματα. Οι πυγμάχοι παίρνουν συνεχώς οδηγίες από τις γωνίες τους, οι ποδηλάτες έχουν τηλεπικοινωνία με τις ομάδες τους και οι παίκτες του γκολφ έχουν τη δυνατότητα να πάνε πολλές φορές στα θεωρεία τους.

Το τένις ίσως είναι το άθλημα που δίνει στους προπονητές τη λιγότερη αξία, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ.

3. Επειδή το on-court coaching βοηθάει στη βελτίωση του αθλητικού θεάματος και επιλύει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει το άθλημά μας.

Αν θέλουμε να προσεγγίσουμε περισσότερο κόσμο στο τένις, πρέπει να καταλάβουμε πως το άθλημά μας είναι περίπλοκο. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο για ένα νέο θεατή να καταλάβει το άθλημα, αν δεν είναι ήδη φίλαθλος. Για να τραβήξουμε νέους ανθρώπους, χρειάζεται να τους βάλουμε στο παιχνίδι συναισθηματικά. Χρειάζεται οι θεατές και οι τηλεθεατές να ακούσουν τις γνώμες των παικτών και των προπονητών τους και να μάθουν τι τους αρέσει και τι όχι. Το να φέρουμε στο φακό την αλληλεπίδραση ανάμεσα στους παίκτες και στους προπονητές, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό.

Αν δεν βάλουμε μέσα σ' αυτό τον κόσμο, τότε το τένις θα το παρακολουθούν μόνο οι λάτρες του αθλήματος. Πρέπει να προσφέρουμε περισσότερα. Πρέπει να δείξουμε στους θεατές τις προσωπικότητες των ανθρώπων που παρακολουθούν. Φυσικά θα κρατήσουμε τα στοιχεία που κάνουν τόσο ξεχωριστό το τένις, αλλά πρέπει να απευθυνθούμε και σε ένα μοντέρνο, πιο νέο κοινό.

Βλέποντας και ακούγοντας προπονητές και παίκτες να αναλύουν το άθλημα και να προβάλλουν τους χαρακτήρες τους, θα γίνει αυτό. Προσέξτε πόσες φορές οι κάμερες εστιάζουν στους προπονητές κατά τη διάρκεια των αγώνων. Πόσο πιο ενδιαφέρον θα ήταν αν οι θεατές μπορούσαν να ακούσουν και τους προπονητές να μιλούν στους παίκτες τους; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και για τους σχολιαστές της τηλεόρασης, που θα είχαν την ευκαιρία να αντιδράσουν και να παρέχουν την πραγματική εικόνα από το παιχνίδι.

Άλλωστε, τα συναισθήματα είναι πάντα έντονα όταν οι προπονητές μιλούν στους παίκτες κατά τη διάρκεια των αγώνων. Κάποιες φορές οι παίκτες δεν θέλουν να ακούσουν αυτά που τους λένε οι προπονητές, αλλά όλο αυτό δημιουργεί περισσότερο δράμα και τροφοδοτεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

4. Τέλος, επειδή είναι ώρα να σταματήσει η υποκρισία γύρω από το coaching.

Είναι μια μεγάλη αλήθεια, πως η πλειοψηφία των προπονητών κάνει coaching στο γήπεδο, παρά τους κανονισμούς. Προσέξτε πόσες φορές οι παίκτες κοιτάζουν προς τα θεωρεία τους, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Κάποιοι το κάνουν σε κάθε πόντο. Φυσικά, οι προπονητές συνήθως στέλνουν διακριτικά ένα μήνυμα στους παίκτες τους - το κάνουν με ένα νεύμα ή με μια κωδικοποιημένη κίνηση - αλλά πολλοί απ' αυτούς το κάνουν και προφορικά.

Ενίοτε οι παίκτες τιμωρούνται γι' αυτό, αλλά τις περισσότερες φορές όχι, επειδή οι ομοσπονδίες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και ζητούν από τους διαιτητές να μην είναι τόσο αυστηροί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι ώρα οι ηγέτες του τένις να τροποποιήσουν την κατάσταση για το coaching. Είναι ώρα να το εγκρίνουν και να δομήσουν - κάτι που η WTA ήδη έχει κάνει από το 2008 - πρακτικές που είναι επιτρεπτές σε όλο τον κόσμο για δεκαετίες.

Αυτό, πιστεύω, θα εξασφαλίσει πως το τένις θα διατηρήσει την ανάπτυξη που έχει.

 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση