Drop shot και slice, ποιες είναι διάφορες;

 
Drop shot και slice, ποιες είναι διάφορες;
Drop shot και slice, ποιες είναι διάφορες;
tennisnews team Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024 - 16:47

Ας θυμηθούμε για αρχή πως γίνεται το slice.

Στο drop shot κάνουμε το ίδιο άνοιγμα με το slice, δηλαδή το κεφάλι της ρακέτας να δείχνει προς τα μπροστά και ελαφρώς προς τα πάνω. Από αυτή την θέση το κεφάλι της ρακέτας ακολουθεί μια καθοδική πορεία προς τα μπροστά. Η καθοδική πορεία που έχει η ρακέτα μου πρέπει να ρυθμίζεται ανάλογα με την ταχύτητα της μπάλας που μας στέλνει ο αντίπαλος. Δηλαδή, αν η μπάλα που μας έρχεται είναι γρήγορη τότε και η καθοδική πορεία είναι πιο έντονη κάθετα ή αντιθέτως αν η μπάλα του αντιπάλου είναι αργή τότε η καθοδική πορεία είναι πιο έντονη οριζοντίως.

Το πιο σημαντικό στο drop shot είναι το σημείο επαφής, διότι είναι ένα χτύπημα αίσθησης και όχι δύναμης. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερο σημείο επαφής έχουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε στο χτύπημα μας.
Στην στιγμή που ερχόμαστε σε επαφή με την μπάλα πρέπει να προσαρμόζουμε το κεφάλι της ρακέτας ανάλογα με το ύψος της μπάλας. Αν για παράδειγμα η μπάλα είναι στο ύψος της μέσης μας  τότε το κεφάλι της ρακέτας πρέπει να δείχνει ελαφρώς προς τα πάνω διότι πάντα στόχος μας είναι το drop shot να περάσει σχετικά σε ένα ασφαλές ύψος πάνω από το φιλέ και να σκάσει κοντά στο φιλέ για να μην το προλάβει ο αντίπαλος.

Αν από την άλλη η μπάλα είναι πιο χαμηλά τότε ανοίγει το κεφάλι της ρακέτας λίγο παραπάνω, όπως και αντίθετα αν η μπάλα βρίσκεται πιο ψηλά, το κεφάλι της ρακέτας κοιτάει προς τα μπροστά.

Κατά την διάρκεια της επαφής με την μπάλα πρέπει να κάνουμε ένα ξεκλείδωμα με την ρακέτα μας όπου θα μας επιτρέψει να κρατήσουμε την μπάλα περισσότερο πάνω στην ρακέτα ώστε να την ελέγξουμε καλύτερα αλλά και να επιβραδύνουμε την ταχύτητα που της έχεις δώσει ο αντίπαλος.

Μπορείτε να δείτε το ξεκλείδωμα στο βίντεο.

Και τέλος, το τελείωμα γίνεται πάντα μπροστά από το σώμα μας για να έχουμε όσο καλύτερο έλεγχο της μπάλας γίνεται χωρίς τον κίνδυνο να μην μας πάρει υπερβολική δύναμη.

Το drop shot  είναι ένα χτύπημα υψηλής ικανότητας και ο λόγος είναι ότι έχει επικινδυνότητα να το χάσουμε ή αν δεν βγει καλό ο αντίπαλος να πάρει το πάνω χέρι του πόντου. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις ικανότητες μας με κάποιες προασκήσεις για την καλύτερη αίσθηση με την μπάλα που μπορείτε να τις βρείτε εδώ ( link με το αρθρο από πως να βελτιωσεις το touch σου)

Πότε κάνω το drop shot

Το επιλέγω να το χτυπήσω όταν βλέπω τον αντίπαλό μου να είναι εκτός θέσης. Αυτό σημαίνει είτε να βρίσκεται πολύ πίσω από την baseline όπου έχει μεγάλη απόσταση να καλύψει για να φτάσει ένα drop shot ή βρίσκεται αρκετά έξω από την πλάγια γραμμή όπου πάλι έχει μεγάλη απόσταση να καλύψει.

Η καταλληλότερη θέση για να κάνω drop shot είναι όταν βρίσκουμε στα ¾ του γηπέδου, διότι από εκεί ο αντίπαλός μου περιμένει συνήθως ένα δυνατό χτύπημα για winner και κάθεται πιο πίσω από την baseline οπότε είναι ευκαιρία να του κάνω drop shot.

Το ιδανικό ύψος είναι το ύψος της μέσης, εκεί  έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια για να ελέγξουμε την μπάλα μας.

Το drop shot είναι ένα από τα δυσκολότερα χτυπήματα και ένας λόγος είναι ότι δεν το δουλεύουμε αρκετά συχνά ώστε να το συνηθίσουμε. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε τέτοιου είδους χτυπήματα και βάλτε ποικιλία στο παιχνίδι σας.

Antonis Stamenos - Αντώνης Σταμένος
Αντώνης Σταμένος
Βιογραφικό
Giorgos Bertolis - Γιώργος Μπερτόλης
Γιώργος Μπερτόλης
Βιογραφικό

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.