Το «Ολυμπιακό Τένις» μοιάζει «κάπως» ή εμένα μου φαίνεται;

 
Novak Djokovic Juan Martin Del Potro
Novak Djokovic Juan Martin Del Potro Φωτογραφία: Youtube / Olympic
tennisnews team Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016 - 13:13

O Στάθης Χαριτωνίδης, μέσα από τη στήλη του στο tennisnews.gr"THE COACH", αναλύει τις σκέψεις του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που κρατούν μια... μπερδεμένη στάση ως προς το τένις.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι αναμφισβήτητα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Αυτή είναι μια πρόταση «κλισέ». Την λέμε συχνά και τη αναμασάμε εύκολα. Είναι όμως αλήθεια; Για να το θέσω σωστά είναι αλήθεια για όλα τα αθλήματα; Για το ποδόσφαιρο ας πούμε δεν είναι αλήθεια. Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός για το ποδόσφαιρο είναι σίγουρα το παγκόσμιο κύπελλο. Το ποδόσφαιρο στους Ολυμπιακούς αγώνες είναι σαφώς υποβαθμισμένο.

Η ερώτηση όμως που αφορά εμάς τους τενίστες είναι το τι γίνεται με το τένις. Πόσο σημαντικοί είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες για το τένις. Μπορούμε να πούμε ότι είναι το πιο σημαντικό τουρνουά για την χρονιά; Αν ναι γιατί δεν παίζουν όλοι; Γιατί παρουσιάζονται οι καλοί «κάπως» και κάποιοι «μέτριοι» τόσο καλοί;

Η αλήθεια είναι ότι το τένις στους Ολυμπιακούς αγώνες μοιάζει «κάπως». Οι αγώνες είναι σίγουρα λίγο μπερδεμένοι. Αυτό το τρελό σύστημα με τρία σετ σε όλο το τουρνουά αλλά ο τελικός στα πέντε, με τον συνδυασμό μονά διπλά μεικτά σε μια εβδομάδα μου ακούγεται σαν να παίζεις ένα μείγμα «Ελληνικού παλιού καλού Open» (δεν το λέω για πλάκα έχω παίξει Open με τελικό στο τρία σετ) με ενωσιακό «να βγάλουμε τους αγώνες»!! Μέσα σε αυτόν το χαμό οι αθλητές μοιάζουν λίγο μπερδεμένοι. Βλέπεις κάποιους να αποσύρονται. Βλέπεις τον ένα να κλαίει που έχασε. Βλέπεις τον άλλο να τα παρατάει για να πάει σε άλλο τουρνουά. Αλλά και έναν τρίτο να επιλέγει να παίξει με τον φίλο του στο διπλό και να αφήνει αναγκαστικά το μεικτό.

Δεν ξέρω ποιοι τα έχουν αποφασίσει όλα αυτά, άλλα το όλο σκηνικό σίγουρα υποβαθμίζει το Ολυμπιακό Τένις. Είναι ταυτόχρονα χαρούμενο για κάποιους σαν την Puig και τον Del Potro, (τον Massu για να θυμηθούμε και τα δικά μας) και θλιβερό για κάποιους σαν τον Nadal ή τον Djokovic που φαίνεται να τους νοιάζει πολύ αυτό που λέμε Ολυμπιακό Μετάλλιο. Σίγουρα όποιοι το σχεδίασαν όχι μόνο το υποβαθμίζουν αλλά κατά κάποια έννοια δεν σέβονται τελικά και αυτούς που τους νοιάζει πολύ το Ολυμπιακό μετάλλιο.

Πιστεύω ότι το σοβαρό θα ήταν, το Ολυμπιακό τουρνουά να αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά ενός Grand Slam τουλάχιστον στον τρόπο διεξαγωγής. Να επιλέξει να γίνει στίβος και όχι να βυθίζεται στο Ολυμπιακό επίπεδο του ποδοσφαίρου*.

*Είναι ίσως τα μοναδικά Ολυμπιακά αθλήματα που έχουν σοβαρή αγωνιστική δραστηριότητα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ 

Όπως όλοι γνωρίζουμε στην Αρχαία Ελλάδα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διεκόπτετω κάθε πόλεμος προκειμένου οι Έλληνες να τελέσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αντίπαλοι μέχρι χθες στον πόλεμο βρισκόντουσαν τώρα να περπατάνε μαζί ενωμένοι στον δρόμο για την Ολυμπία όπου δεν θα πολεμήσουν αλλά θα συναγωνισθούν (μια λέξη που σημαίνει περισσότερο ενότητα) αλλά και θα ανταγωνισθούν για την νίκη. Κατά τους ιστορικούς αυτή ήταν μια από τις βασικότερες αιτίες για να δημιουργηθεί αυτό που δυστυχώς απουσιάζει από την σημερινή γενιά και ονομάζουμε Εθνική Συνείδηση. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα μπορείτε να φανταστείτε κάποιους να τελούν κάποιους άλλους αγώνες παράλληλα με του Ολυμπιακούς Αγώνες? Παρ’ όλα αυτά σήμερα αυτό συμβαίνει. 

Σύμφωνα λοιπόν με το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα έπρεπε να επιβάλλει να μην διεξάγεται καμία αθλητική διοργάνωση κατά την διάρκεια των  Ολυμπιακών Αγώνων. 

Θα έπρεπε να επιβάλλει τουλάχιστον, την Αθλητική Ολυμπιακή Εκεχειρία. 

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots