ATP
Nadal: "Η αναισθησία κρατούσε 7-8 ώρες - πέρσι κούτσαινα για 2,5 εβδομάδες μετά το RG"

 
Rafael Nadal
Rafael Nadal © Roland Garros / FFT
tn team Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 - 10:45

Σε ένα Q&A με την ATP, o Rafael Nadal μίλησε εκτενέστερα για την καθημερινότητά του με τις ενέσεις που έκανε στο πόδι του, για τον πόνο που νιώθει τώρα που σταμάτησε να τις κάνει και για τη θεραπεία που θα επιχειρήσει τις επόμενες μέρες, ώστε να δοθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

"Δεν κοιμήθηκα καλά, γιατί το πόδι μου πονούσε. Μετά από 2,5 εβδομάδες στις οποίες έπαιρνα αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα, κυριολεκτικά κάθε 6 ώρες, επειδή δεν είχα άλλη επιλογή, τώρα το πόδι μου ξύπνησε. Και σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για μένα", είπε ο Nadal μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΤΡ τη Δευτέρα.

Για το πως ήταν μετά τον αγώνα του με τον Corentin Moutet στον 2ο γύρο, όταν πήρε και την απόφαση να συνεχίσει με μουδιασμένο πόδι: "Κούτσαινα άσχημα. Ακόμα δεν είχα αρχίσει να κάνω ενέσεις αναισθησίας. Μετά απ' αυτό, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως δεν θα μπορούσα να συνεχίσω στο τουρνουά αν δεν το κάναμε, γιατί η κατάσταση συνεχώς χειροτέρευε. Πήραμε την απόφαση να κάνουμε ενέσεις στο νεύρο και ήταν μια καλή απόφαση, γιατί αν δεν το είχαμε κάνει δεν θα έφτανα ποτέ μέχρι εδώ."

Για τη διάρκεια της αναισθησίας: "Εξαρτάται, δεν είναι ακριβές, αλλά συνήθως διαρκούσε για 7-8 ώρες."

Για το αν ήταν επίπονη η ένεση: "Ναι, πονάει. Είναι υποφερτός πόνος, αλλά το κάνεις 20 λεπτά πριν βγεις έξω στο court κάθε μέρα. Δεν είναι και τόσο ωραίο."

Για το πως κέρδισε το Roland Garros με μουδιασμένο πόδι: "Οι ενέσεις αυτές μπλοκάρουν τα αισθητήρια νεύρα από απόσταση. Αν τα κινητικά νεύρα είναι μουδιασμένα, δεν θα μπορείς να κουνήσεις το πόδι σου. Ούτε αυτό είναι ακριβές, γιατί υπάρχουν μέρες που το μούδιασμα είναι μικρότερο. Για παράδειγμα χθες στον τελικό τα δάχτυλα των ποδιών μου είχαν κοιμηθεί και η αίσθηση ήταν χειρότερη, αλλά πρέπει να μπορείς να ελέγχεις τον αστράγαλό σου. Συνέχισα να τον ελέγχω σε μεγάλο βαθμό και ήμουν σε θέση να αγωνιστώ."

Για τα ρίσκα αυτής της κίνησης: "Έχεις τον έλεγχο του ποδιού σου, αλλά δεν το νιώθεις. Μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος να στρίψεις λίγο περισσότερο τον αστράγαλό σου. Με τον τρόπο που παίζω, δεν έχει σημασία αν νιώθεις λιγότερο το πόδι επειδή πέρασα από το να κουτσαίνω σε μια κατάσταση χωρίς πόνο. Δεν μπορώ να συνεχίσω βέβαια να το κάνω αυτό, αλλά μπόρεσα να κερδίσω το τουρνουά γιατί μπορούσα να τρέξω και να κινούμαι. Δεν ήμουν σε θέση να το κάνω αυτό ελεύθερα στη Μαδρίτη και στη Ρώμη."

Για το αν είναι μεγαλύτερος ο σωματικός ή ο ψυχολογικός πόνος: "Αν δεν υπάρχει σωματικός πόνος, τότε δεν έχω ούτε ψυχολογικό πόνο."

Για τον πόνο που νιώθει τώρα στο δεξί πόδι: "Ήξερα πως αυτό θα γινόταν μετά το τουρνουά, το είχα αποδεχτεί. Όλα όσα έκανα με οδήγησαν σ' αυτόν τον πόνο που νιώθω τώρα. Το δυσκολότερο είναι να μην μπορείς να προπονείσαι από μέρα σε μέρα. Για παράδειγμα, πέρσι μετά το Roland Garros κούτσαινα για 2,5 εβδομάδες. Δεν μπορούσα ούτε να κατέβω τις σκάλες. Τελικά, όταν σταμάτησα να παίζω για λίγο, για ενάμιση μήνα περίπου, δεν είχα πρόβλημα στην καθημερινότητα μου και σταμάτησε να με πονάει. Αυτό δεν είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που νιώθω όταν προπονούμαι και όταν αγωνίζομαι."

Αν θυμάται πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξε χωρίς να πάρει αντιφλεγμονώδη: "Δεν ξέρω και δεν θέλω να το σκέφτομαι. Όλοι οι ελίτ αθλητές παίρνουν ό,τι παυσίπονα χρειάζονται για να μπορούν να αγωνίζονται. Οι περισσότεροι αθλητές ζουν με αντιφλεγμονώδη. Είναι αναμενόμενο."

Τέλος, για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει, είπε: "Ο στόχος είναι ξεκάθαρος. Να πραγματοποιήσω παλμική ραδιοσυχνότητα στο νεύρο και να προσπαθήσω να δημιουργήσω την αίσθηση που έχω όταν παίζω με μουδιασμένο πόδι. Προσπαθούμε να το κάνουμε μόνιμο αυτό. Αν λειτουργήσει, θα αφαιρέσουμε την αίσθηση από τα αισθητικά νεύρα του ποδιού και αυτός θα είναι σημαντικός παράγοντας. Έχουμε δει ήδη ότι μπορώ να παίξω όταν μπλοκάρεται η αίσθηση από απόσταση. Αν καταφέρουμε να πετύχουμε αυτή τη θεραπεία και να επηρεάσουμε μόνιμα τη συμπεριφορά του νεύρου, τότε θα μπορέσω να συνεχίσω να παίζω. Είμαι αισιόδοξος πως όλα θα πάνε καλά."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.