ATP
Federer: "Το backhand με το ένα χέρι έχει θέση στο σύγχρονο τένις"

 
Federer: "Το backhand με το ένα χέρι έχει θέση στο σύγχρονο τένις"
© Peter Staples/ATP Tour
tn team Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2024 - 13:21

Ο Roger Federer μίλησε για την εξέλιξη του τένις, για το πως το παιχνίδι έχει γίνει πιο "φλατ" και πλέον δεν έχει να κάνει τόσο με την τεχνική, ενώ εξέφρασε και τον προβληματισμό του για την εξάλειψη του backhand με το ένα χέρι, το οποίο θεωρεί ότι συνεχίζει να έχει θέση στο σύγχρονο τένις.

"Οι παίκτες και οι παίκτριες χτυπούν πιο δυνατά την μπάλα και χωρίς φόβο. Κινούνται καλύτερα, είναι πιο γρήγοροι και καλύτεροι παίκτες. Δεν έχει να κάνει τόσο με την τεχνική πλέον. Τα τελευταία 10-15 ή και 20 χρόνια, αρκετές φορές έχω ξεγελαστεί γιατί είχα αμφιβολίες για την τεχνική ενός παίκτη, αλλά η τεχνολογία με τη ρακέτα και τις χορδές πλέον μπορεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και αν χτυπάς δυνατά την μπάλα τα πάντα είναι πιθανά στο τένις", είπε ο Federer από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για το Laver Cup.

"Το παιχνίδι βρίσκεται εκεί που βρισκόταν, ίσως είναι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω. Πάντα νιώθω πως το παιχνίδι βελτιώνεται. Ίσως του λείπει η ποικιλία, γιατί πλέον όλοι οι παίκτες κάνουν backhand με τα δυο χέρια. Δεν βλέπουμε πολλά drop shots, ο Alcaraz και ο Medvedev προσπαθούν να τα προσθέσουν στο παιχνίδι τους. Ακόμα απολαμβάνω να βλέπω τένις και πάντα θα είναι ένα φανταστικό άθλημα", πρόσθεσε ο 43χρονος Ελβετός, 20 φορές πρωταθλητής Grand Slam.

Για το που οφείλεται ότι όλο και λιγότεροι παίκτες μαθαίνουν να παίζουν με two-handed backhand: "Υποθέτω ότι έχει να κάνει με την προπόνηση. Θα ήταν πολύ όμορφο αν το Νο.1 και το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης είχαν backhand με το ένα χέρι, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα, για να μπορέσει να εμπνευστεί η επόμενη γενιά απ' αυτούς. Τα νέα παιδιά μιμούνται τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο έχουν backhand με τα 2 χέρια."

Όσο για το αν υπάρχει λύση σε αυτό, σημείωσε: "Πιστεύω πως είναι οι προπονητές σε όλο τον κόσμο εκείνοι που πρέπει να διαχωρήσουν αν κάποιοι παίκτες παίζουν καλύτερα με backhand με ένα χέρι ή με δυο. Αλλά δοκιμάζουν ποτέ με το ένα χέρι; Αυτή είναι η ερώτηση. O προπονητής πρέπει να γνωρίζει και ο παίκτης πρέπει να τον ενθαρρύνει για να το δοκιμάσει, όπως έκανα και γω. Πιστεύω πως το backhand με το ένα χέρι συνεχίζει να έχει θέση στο σύγχρονο τένις. Φυσικά μπορείς να αμυνθείς και να επιστρέψεις καλύτερα με τα δυο χέρια και με το ένα χέρι είναι σαφώς πιο δύσκολο. Κάτι που συμβαίνει επίσης, είναι πως οι παίκτες που κάνουν backhand με τα δυο χέρια σήμερα έχουν τα καλύτερα backhand στον κόσμο. Αυτό δεν συνέβαινε πριν από 20 χρόνια. Θα είναι λυπηρό να βλέπουμε όλο και λιγότερους παίκτες με one-handed backhand."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots