Ivanisevic: "Δεν ξέχασε να παίζει τένις ο Στέφανος, αλλά πρέπει να αλλάξει κάποια πράγματα"

Δημοσιεύτηκε τη συνέντευξη του Goran Ivanisevic στο σερβικό σάιτ Sport Klub, με τον Κροάτη προπονητή να εξηγεί τι χρειάζεται να κάνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς για να αλλάξει την κατάσταση και να επιστρέψει ξανά στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Ivanisevic, έζησε από κοντά μόνο για μερικές μέρες τον Τσιτσιπά, ήταν όμως αρκετές για να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εξήγησε πως ο Έλληνας πρωταθλητής δεν είναι συγκεντρωμένος στο τένις, ενώ τον βρήκε και σε πολύ κακή σωματική κατάσταση. Ως εκ τούτου, καμία έκπληξη δεν του προξένησε η εγκατάλειψή του από τον 1ο γύρο του Wimbledon.
"Δεν περίμενα να τα πάει καλά, δεν είναι σε καλή φόρμα, ούτε σωματικά ούτε ψυχικά. Η Κατάστασή του είναι ξεκάθαρη: αν αλλάξει ορισμένα πράγματα στο γήπεδο και πάνω απ' όλα εκτός γηπέδου, τότε θα είναι μια χαρά. Είναι πολύ καλός παίκτης για να μην είναι στην πρώτη δεκάδα. Αλλά αν δεν μπορέσει να αλλάξει αυτά τα πράγματα, τότε δεν έχει καμία πιθανότητα", είπε χαρακτηριστικά ο Ivanisevic, που μίλησε στο σερβικό Sport Klub.
Για το αν βλέπει ρεαλιστικές πιθανότητες στο να κάνει αυτές τις αλλαγές για τις οποίες μιλάει, απάντησε: "Δεν έχω απάντηση. Μπορώ να εγγυηθώ ότι πρέπει να αλλάξει κάποια τεχνικά πράγματα και να τα αποδεχτεί. Αλλά για τα εκτός γηπέδου είναι δικά του ζητήματα, ένα πράγμα τη φορά. Όπως ένα μωρό που ανεβαίνει τα σκαλιά, δεν θα κάνει δύο βήματα ταυτόχρονα, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα τη φορά. Πρέπει να αρχίσει όμως να διορθώνει τα εξωαγωνιστικά το συντομότερο δυνατό. Όταν το κάνει, θα βρεθεί ξανά εκεί που ανήκει. Αν δεν το κάνει, το έχω πει ήδη πολλές φορές, κανείς δεν θα μπορέσει να τον βοηθήσει."
Πιο συγκεκριμένα, για τα τεχνικά θέματα του Στέφανου, είπε: "Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το backhand, ειδικά το slice. Πρέπει να προσαρμόσει λίγο τη λαβή, αλλά και να δουλέψει την επιστροφή του. Πρόσφατα άλλαξε και ρακέτα. Στο σερβίς πρέπει να σταματήσει να στρίβει τόσο πολύ το σώμα του, ίσως να φέρει το ένα πόδι κοντά στο άλλο. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να δουλέψει στην off-season, όχι πριν από το Wimbledon. Και για να είμαι ειλικρινής, το τένις είναι το μικρότερο πρόβλημα. Τα άλλα είναι πολύ μεγαλύτερα. Πρέπει επίσης να λύσει τα προβλήματα με τη μέση του."
Για το αν είχαν κάποια συζήτηση μετά τον αγώνα του στο Wimbledon με τον Valentin Royer, τον οποίο εγκατέλειψε λόγω των πόνων στη μέση: "Ναι, το κάναμε. Του είπα να μην παίζει τένις τώρα. Πρέπει να φτιάξει τη μέση του και τη φυσική του κατάσταση, γιατί είναι μια καταστροφή. Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας παίκτης τέτοιου επιπέδου μπορεί να είναι τόσο αγύμναστος. Όταν τα φτιάξει αυτά, μπορεί να σκεφτεί ξανά το τένις. Αυτή είναι η βάση και μετά απ' αυτό θα πρέπει να περιμένει την ευκαιρία του. Δεν έχει ξεχάσει το τένις, πριν από δύο μήνες κέρδισε ένα 500άρι στο Ντουμπάι, κέρδισε καλούς παίκτες. Είναι ένας επικίνδυνος παίκτης. Υπάρχουν πράγματα που μπορώ να του εξηγήσω και να ταυτιστώ μαζί του, γιατί και γω το βίωσα όταν έπεσα στο Νο.128 του κόσμου. Τώρα είναι στο Νο.26, είναι μεγάλη διαφορά. Αλλά εγώ δεν είχα προβλήματα εκτός γηπέδου, δημιούργησα τα δικά μου προβλήματα."
Τέλος, για το τι συμβουλή θα του έδινε, είπε: "Ξέρω το συναίσθημα, πως ένιωθε εδώ, ήθελε να ανοίξει μια τρύπα στο γήπεδο και να εξαφανιστεί από τον αγώνα. Συνήθιζα να προπονούμαι 7, 8, 9 ώρες τη μέρα και να περιμένω την ευκαιρία μου. Και τελικά κέρδισα το Wimbledon. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί. Εκτός γηπέδου όμως, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να πάρει αποφάσεις, γιατί όλα βγαίνουν στο γήπεδο. Δεν μπορείς να παίξεις σε Slam ή σε οποιοδήποτε τουρνουά αν δεν είναι 100% συγκεντρωμένος σ' αυτό. Πρέπει να σκέφτεσαι το forehand και το backhand, όχι 77 άλλα πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με το τένις."
Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.