GOAT ΑΠΟ ΑΤΟΦΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙ! (vids)

 
GOAT ΑΠΟ ΑΤΟΦΙΟ ΧΡΥΣΑΦΙ! (vids)
© ITF Tennis
tn team Κυριακή, 04 Αυγούστου 2024 - 18:02

Χρυσός Novak Djokovic στο Παρίσι! Ο θαυματουργός Σέρβος έδωσε ένα μεγάλο μάθημα στον Carlos Alcaraz και έκανε το πολυπόθητο Golden Slam, για να συμπληρώσει την ο σπουδαία τροπαιοθήκη που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του τένις!

Στον καλύτερο και δυνατότερο τελικό best-of-three που έχουμε δει τη φετινή σεζόν, ο Djokovic λύγισε τον Alcaraz με 7-6 (3), 7-6 (2) και αναδείχθηκε για 1η φορά στην καριέρα του "χρυσός" Ολυμπιονίκης.

Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός και οι δυο αναμφίβολα κορυφαίοι παίκτες στον κόσμο αυτή την περίοδο, τα έδωσαν όλα μέχρι τελικής πτώσης.

Ενδεικτικό είναι ότι 1ο σετ ολοκληρώθηκε μετά από 93 λεπτά, ήταν δηλαδή από μόνο του σαν ένας αγώνας best-of-three, ενώ όλο το ματς πλησίασε τις 3 ώρες σε διάρκεια, χωρίς να έχει 3ο σετ!

 

Ο Djokovic κατάφερε να πάρει το προβάδισμα με την κατάκτηση του πρώτου tie-break, μετά από ένα σετ που μπορεί να μην είχε break, αλλά είχε 13 break points!

Τα 8 από αυτά ήταν για τον Ισπανό, που είχε τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει δικό του το σετ, αλλά έχασε και τις 5 ευκαιρίες που είχε στο 4-4, με τον Djokovic βεβαίως να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης με τα κρίσιμα μεγάλα σερβίς που έβρισκε και τους άρτια εκτελεσμένους πόντους.

Ο Djokovic από την πλευρά του είχε 5 ευκαιρίες για break στο επικό 1ο σετ, οι 3 από αυτές συνεχόμενες στο 4ο game, όταν ο Carlos του αρνήθηκε το break στο 1-2, 0-40 και ισοφάρισε σε 2-2. Η 5η ευκαιρία του Novak για break και η 13η συνολικά στο σετ ήρθε στο 12ο game, με τον Σέρβο να έχει και set point για το 7-5 και τον Ισπανό να το αποτρέπει και αυτό, στέλνοντας τελικά το σετ στο tie-break.

Εκεί ωστόσο ο Djokovic ήταν πολύ συγκεντρωμένος και αλάνθαστος, όπως άλλωστε συνηθίζει να κάνει στα tie-break. Ειδικά από το 3-3 και μετά πήρε 4 πόντους στη σειρά ο 37χρονος, που με εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε το tie-break με 7-3 και έβαλε τέλος σε ένα εξαντλητικό σετ 93 λεπτών.

 
 
 

Το 2ο σετ δεν πήγε πίσω, με τους δυο παίκτες να στηρίζονται ξανά στα σερβίς τους, αλλά με τον Djokovic να δείχνει αυτή τη φορά πιο επικίνδυνος και απειλητικός, αλλά και πολύ πιο δυνατός στο δικό του σερβίς, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Ισπανό.

Ο Σέρβος άνοιξε το σετ με 2 συνεχόμενα love service games, ενώ ενδιάμεσα ο Alcaraz χρειάστηκε να σώσει break point για να κρατήσει το δικό του. Και στα επόμενα games γέμιζε πιο εύκολα τα αντίπαλα service games ο Djokovic, ωστόσο δεν είδαμε άλλο break point μέχρι το και το τέλος του σετ.

Ως εκ τούτου, το tie-break έλυσε για μια ακόμα φορά τον γόρδιο δεσμό, με τον Djokovic να είναι για μια ακόμα φορά ο καλύτερος σ' αυτή τη νευραλγική διαδικασία, για να επιβληθεί με 7-2 και να ολοκληρώσει την επική του νίκη σε 2 ώρες και 50 λεπτά συγκλονιστικής μάχης στο Philippe Chatrier.

 
 

Ήταν ένα φανταστικό ματς για τον Novak, που σέρβιρε με 74% ευστοχία στα πρώτα σερβίς, δεν έκανε λάθη στα tie-break και παρουσιάστηκε 100% συγκεντρωμένος από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πόντο, παίρνοντας άριστα και στο απαιτητικό σωματικό τεστ, αφού έμεινε για 3 ώρες στο υψηλότερο επίπεδο στα 37 του χρόνια, ο υπεράνθρωπος αυτός Σέρβος.

Στην 5η Ολυμπιάδα της καριέρας του, ο GOAT του τένις συμπλήρωσε το παλμαρέ του με το Golden Slam, το μοναδικό μεγάλο επίτευγμα στο άθλημα που δεν είχε καταφέρει ακόμα και που δεν σταματούσε αν δεν κατάφερνε!

Είχε ούτως ή άλλως την πιο ολοκληρωμένη καριέρα στην ιστορία του αθλήματος ο Nole. Με τους 24 Grand Slam τίτλους (2ο καλύτερο ρεκόρ τα 22 του Nadal) - έχοντας κερδίσει τουλάχιστον από 3 φορές όλα τα Slams (!) και τις 428 εβδομάδες στο Νο.1 (με 2ο καλύτερο ρεκόρ τις 310 του Federer) να είναι τα εντυπωσιακότερα ρεκόρ του. Έχει όμως επιπλέον και 40 Masters τίτλους, όντας ο μοναδικός που έχει κερδίσει και τα 9 Masters και μάλιστα με χειρότερο αποτέλεσμα τις 2 κατακτήσεις στο Monte-Carlo, την ώρα που είναι και ο πολυνίκης του ATP Finals με 7 τίτλους!

Το μόνο που έλειπε από αυτή την άνευ προηγουμένου συλλογή, ήταν ένα χρυσό μετάλλιο, το οποίο προστέθηκε σήμερα στη συγκλονιστική τροπαιοθήκη του. Έγινε μόλις ο 3ος στην ιστορία του ανδρικού τένις που κάνει το Golden Slam, μετά τους Andre Agassi και Rafael Nadal. Στις γυναίκες έχουν καταφέρει το αντίστοιχο επίτευγμα οι Steffi Graf και η Serena Williams, με την πρώτη να είναι η μόνη που κατάφερε και το Year-Golden Slam, δηλαδή να πάρει όλα τα Slams και χρυσό μετάλλιο στην ιδια σεζόν.

Συνολικά ο Djokovic, ο οποίος δεν έχασε ούτε ένα σετ στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα, έφτασε τους 99 τίτλους καριέρας (99-41 σε τελικούς), ενώ στη φετινή σεζόν ήταν ο 1ος του, συνεχίζοντας και το φοβερό ρεκόρ μακροχρόνιας καριέρας που τρέχει, κερδίζοντας τίτλους για 19 πλέον συναπτές σεζόν, από το 2006 μέχρι το 2024.

Μπορεί να άργησε φέτος και να περίμενε για 1η φορά στην καριέρα του μέχρι τον Αύγουστο για τον 1ο τίτλο, όμως ο συγκεκριμένος τίτλος σβήνει αναμφίβολα όλες τις ανησυχίες για το πρώτο 7μηνο της σεζόν, αφού ήταν ο σημαντικότερος όλων, τουλάχιστον για τον Djokovic.

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι και το ορόσημο των 100 τίτλων καριέρας για τον Nole, που βρίσκεται στην 3η θέση της σχετικής λίστας πίσω μόνο από τους Connors (109 τίτλοι) και Federer (103 τίτλοι).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots