WTA
Rybakina: Η κακοποιητική σχέση με τον πρώην προπονητή της και τα ψυχολογικά προβλήματα

 
Rybakina: Η κακοποιητική σχέση με τον πρώην προπονητή της και τα ψυχολογικά προβλήματα
© Jimmie48 / WTA
tn team Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2024 - 11:05

Η Elena Rybakina περνάει ένα αρκετά ταραχώδες 2024 και φαίνεται πως ήταν το θύμα μιας κακοποιητικής σχέσης με τον πρώην προπονητή της, Stefano Vukov, σε μια συνεργασία που τερματίστηκε πρόσφατα.

Τον τελευταίο καιρό η Rybakina φαίνεται να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες με το τένις της, με την αγωνιστική της φόρμα και με τη συνέπεια, παρότι που είναι ξεκάθαρα μια από τις πιο ποιοτικές παίκτριες του κόσμου. Πολλοί δημοσιογράφοι κάνουν λόγο και για ένα "Big 3" φαινόμενο στο WTA Tour τις τελευταίες δυο σεζόν, μεταξύ των Swiatek, Sabalenka και Rybakina. Και ενώ Swiatek και Sabalenka μας προσέφεραν ομηρικές μάχες φέτος, φαίνεται πως η Rybakina έχει μείνει λίγο πίσω σ' αυτό το τρένο.

Πρόσφατα, η Καζάκα τενίστρια έλυσε τη συνεργασία της με τον Stefano Vukov, με τον οποίο συνεργαζόταν σχεδόν σε όλη την επαγγελματική της καριέρα. Η διακεκριμένη και έγκυρη Ρωσίδα δημοσιογράφος, Sonya Tartakova, έδωσε μια τελείως νέα διάσταση σε όσα συμβαίνουν με την Rybakina, που ήταν το θύμα μιας κακοποιητικής σχέσης με τον προπονητή της, που συχνά της μιλούσε άσχημα, την πίεζε και της ασκούσε έντονο ψυχολογικό πόλεμο.

Αποκάλυψε και πως ο πραγματικός λόγος που έχει αποσύρει τη συμμετοχή της από πολλά μεγάλα τουρνουά των τελευταίο καιρό, οφείλονται στην πραγματικότητα σε ψυχοσωματικά προβλήματα που της έχει δημιουργήσει η τεράστια πίεση και η πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται ακόμα μέχρι σήμερα.

"Λέγεται πως ο Stefano ήταν μάλιστα στη Νέα Υόρκη και ήταν έτοιμος να συνεχίσει να δουλεύει μαζί της, αλλά η Lena αποφάσισε να το τελειώσει, γιατί ήταν υπερβολικά δύσκολο. Δεν θέλω να πω βαριές κουβέντες, αλλά δεν είχε τη σωστή συμπεριφορά ενός μέντορα. Την έτρωγε όλη την ώρα, όπως έλεγαν όλοι οι άνθρωποι από το περιβάλλον της Lena", ανέφερε η Tartakova.

Και όπως συνηθίζεται σε μια κακοποιητική σχέση, το θύμα είναι πολύ δύσκολο να έχει καθαρή αντίληψη της θέσης στην οποία βρίσκεται και να ορθώσει το ανάστημά του. Στην περίπτωση της Rybakina, ο Vukov ήταν ο μέντοράς της, την ανέλαβε απ' όταν ήταν 17 ετών και τη βοήθησε να φτάσει στα μεγαλύτερά της επιτεύγματα, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Wimbledon του 2022. Οι γονείς της ήταν εκείνοι που μετά από τις πολλές προσβολές και μια συνεχής κακοποιητική συμπεριφορά του Vukov εναντίον της κόρης τους, πήραν την πρωτοβουλία να σπάσουν αυτόν τον κύκλο.

Και το 2023 μετά το Australian Open, όταν ο Vukov της είχε μιλήσει δημόσια με άσχημο τρόπο, η Rybakina τον είχε υπερασπιστεί: "Θέλω να ξεκαθαρίσω την παρεξήγηση, γιατί τις τελευταίες μέρες βλέπω στα social media πολλά άσχημα σχόλια για τον προπονητή μου, Stefano Vukov, εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Είναι ένας παθιασμένος προπονητής με πολλές γνώσεις για το τένις. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που κάνουν αυτά τα σχόλια, με γνωρίζει πολύ καλά ως άνθρωπο και ως αθλήτρια. Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως δεν θα δεχόμουν ποτέ έναν προπονητή που δεν θα σεβόταν εμένα και τη δουλειά μου."

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Elena Rybakina ? (@lenarybakina)

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της, με την οποία απέσυρε τη συμμετοχή της από τα 1000άρια του Πεκίνου και της Γουχάν, η Rybakina έγραψε ότι ο στόχος της είναι να επιστρέψει πριν τελειώσει η σεζόν, για το WTA Finals.

H Tartakova εξήγησε πως βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση: "Τώρα υποφέρει και προσπαθεί να ξεπεράσει τα ψυχολογικά προβλήματα. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση για εκείνη, αλλά θα δούμε."

Υπάρχει και ένα ζήτημα σχετικά με το αν έχουν καταγγελθεί επισήμως όλα αυτά και για το αν ο Vukov έχει τιμωρηθεί με αποκλεισμό από την WTA. Η Tartakova είπε ότι πριν λίγους μήνες είχε κυκλοφορήσει αυτή η φήμη, μαζί με ένα έγγραφο που τον έθετε σε αναστολή. Το γεγονός όμως ότι πήγε στη Νέα Υόρκη της έθεσε αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό ισχύει και μένει να δούμε αν ο Vukov θα βρεθεί ξανά σε αγωνιστικούς χώρους σύντομα, ως μέλος κάποιας άλλης προπονητικής ομάδας.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots