Discipline and Under Pressure (Πειθαρχία και "Υπό Πίεση")

 
Discipline and Under Pressure (Πειθαρχία και "Υπό Πίεση")
Discipline and Under Pressure (Πειθαρχία και "Υπό Πίεση")
tennisnews team Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016 - 14:30

Ο πολύπειρος Δημήτρης Καναβαράκης, καθηγητής φυσικής κατάστασης, προπονητής τα τελευταία 26 χρόνια και συνεργάτης του tennisnews.gr, γράφει για τον σημαντικότατο ρόλο της πειθαρχίας στις προπονήσεις εκκολαπτόμενων πρωταθλητών, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους στην εποχή μας δεν μπορεί να υπάρξει πρωταθλητισμός δίχως πίεση.

Η επιστήμη της προπονητικής διαδικασίας βρίσκεται στις μέρες μας πλέον στο απόγειο της. Η συνεχής πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου και η εύκολη πρόσβαση σε αυτό για ανταλλαγή απόψεων την έχει πραγματικά απογειώσει, με αποτελέσματα και ρεκόρ αδιανόητα και εξωπραγματικά σε κάθε άθλημα. 

Πολλοί φυσικά από εσάς θα πουν ότι σε αυτό (δηλαδή στα απίστευτα ρεκόρ), έχει συντελέσει και η χρήση απαγορευμένων ουσιών και κατά κάποιο τρόπο αυτό δεν το αμφισβητώ, απλά είμαι σίγουρος και πεπεισμένος ότι αν όλοι κάνανε χρήση ελεύθερα, πάλι οι ίδιοι αθλητές και αθλήτριες θα ήταν στη κορυφή! Ούτως ή άλλως όμως, άσχετα με τη προσωπική μου γνώμη το θέμα αυτό δεν αφορά το παρακάτω άρθρο, όπως επιπλέον δεν νομίζω επίσης, ότι αποτελεί και τον λόγο για να μηδενίσουμε ή να αφορίσουμε όλους εκείνους τους πρωταθλητές που με τόσο κόπο και ιδρώτα είναι στην κορυφή!

Συνήθως όταν γράφω ένα άρθρο πάντα προσπαθώ να είμαι γαλήνιος και ήρεμος, αλλά πάνω απ΄όλα τεχνοκράτης (όσο φυσικά το επιτρέπουν οι γνώσεις μου), βασιζόμενος σε έρευνες και μελέτες ακολουθώντας πιστά την διασφάλιση της εγκυρότητας, της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας αυτών που γράφω.

Στο άρθρο όμως αυτό ίσως ξεφύγω λίγο από όλα τα παραπάνω, μιας και αυτό που θα προτείνω αποτελεί την δική μου, σαφώς αρκετά "σκληρή" άποψη για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα στη προπονητική διαδικασία, μέσα από την εμπειρία μου 26 χρόνια σαν προπονητής τένις αλλά και γυμναστής και που φυσικά σε πολλούς από εσάς θα φανεί υπερβολικό και ίσως να το κρίνετε και αντιπαιδαγωγικό. 

Πριν από μερικές μέρες λοιπόν ήμουνα σε ένα τουρνουά για μικρά παιδιά ηλικίας 7 και 8 χρονών μαζί με την ομάδα μου αποτελούμενη από 8 πιτσιρίκια, μεταξύ των οποίων και η κόρη μου, έτσι ώστε να παίξουν με άλλα παιδάκια, να αρχίσουν να μπαίνουν στο κλίμα των αγώνων, εμπειρίες κλπ, ξέρετε τώρα να μη λέω πολλά πάνω σε αυτό!

Ξεκινάνε λοιπόν οι αγώνες "1 σετ στους 5 πόντους" λένε στα παιδάκια. "Πλάκα μου κάνεις", λέω "τι 5 πόντους δεν θα προλάβουν να ζεσταθούν και το ματς τελείωσε"’ τους λέω.  

Τι να κάνω να τα πάρω να φύγουμε δεν μου έκανε καρδιά! Παιδάκια είναι κι αυτά…(τα δικά μου εννοώ) ☺

Ήμουνα λοιπόν έξω εγώ από τα γήπεδα προσπαθώντας να τα βοηθήσω τεχνικά χωρίς να με απασχολεί η νίκη ή η ήττα (σας στο ξεκαθαρίζω αυτό) και που και που προσπαθούσα να βοηθήσω και στο μέτρημα, όλα αυτά, ομολογουμένως βάζοντας πίεση στα παιδιά μου, έως τη στιγμή που πετάγεται πολύ σωστά ένας από τους διοργανωτές και μου λέει : "Έλα να σου πω, εδώ τα φέραμε να διασκεδάσουνε, να περάσουνε καλά, να κάνουνε χαβαλέ, εσύ τι γυρεύεις εδώ με την ομάδα σου αφού κάνεις μόνο αγωνιστικό;"

Είχε δίκιο ο άνθρωπος και του ζητώ δημόσια συγγνώμη και ναι δεν έπρεπε να είναι εκεί η ομάδα μου και ναι έκανα λάθος επιλογή τουρνουά. 

Ο περίφημος Robert Lansdorp προπονητής του "δικού" μας  Pete Sampras είχε πει κάτι πολύ σοφό: "Τα 2 βασικά πράγματα που καθορίζουν τους καλύτερους από τους καλούς είναι να μπορούν να αντέξουν την στρατιωτική πειθαρχία στη προπόνηση και την προπόνηση με συνθήκες κάτω από ψυχολογική και σωματική πίεση"! Παραθέτω τα βίντεο στους παρακάτω συνδέσμους: 

Ναι φίλες και φίλοι, αγαπητοί γονείς και αθλητές δεν είναι για όλους ο πρωταθλητισμός!

Δεν γίνεται να  θέλεις να βελτιωθείς και να μη σε πειράζει το λάθος!

Δεν γίνεται να είσαι χαλαρός!

Δεν γίνεται να κάνεις  χαβαλέ και να είσαι απείθαρχος στο μάθημα!

Δεν γίνεται να μην κάνεις καθημερινά προπόνηση (όχι απαραίτητα προπόνηση τένις)

Δεν γίνεται να τρως και να πίνεις σαβούρα!

Δεν γίνεται να ξενυχτάς!

Δεν γίνεται να κερδίζεις παίζοντας κακά και να μην ανέχεσαι να σου τη λένε απλά και μόνο γιατί κέρδισες!

Δεν γίνεται να αντιμιλάς στο προπονητή σου!

Δεν γίνεται να ζητάς από τους γονείς σου νερό κατά την διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα (εκτός και αν όλα πλέον σου τελείωσαν)!

Δεν γίνεται να αργείς συνεχώς στο μάθημα για να μην κάνεις ζέσταμα και να αποφεύγεις την αποθεραπεία όπως προβλέπεται!

Δεν γίνεται να μαζεύεις τις μπάλες με το πάσο του!

Δεν γίνεται να μην ανέχεσαι την τιμωρία του προπονητή σου και να καταφεύγεις στο μπαμπά σου και τη μαμά σου για τα παραπονά σου και μετά να έχεις απαιτήσεις για το παιχνίδι σου!

Δεν γίνεται να σε βάζουν να παίζεις επίτηδες σε συνθήκες "υπό πίεση", π.χ. πόντοι με δικαίωμα ενός σέρβις και εσύ να διαμαρτύρεσαι ότι χάνεις συνεχώς το πόντο από το σερβίς!

Υπάρχουν πολλά που "δεν γίνεται" από τα παιδιά μας και άλλα τόσα που δεν πρέπει να γίνονται από εμάς γονείς αλλά και προπονητές φυσικά!

Όλα καταλήγουν στο που στοχεύουμε και τι απαιτήσεις έχουμε εμείς αλλά και τα παιδιά μας από την ενασχόληση με το τένις! 

Σίγουρα δεν γίνεται να γίνουν όλοι πρωταθλητές!

Προσοχή όμως μην μπερδευόμαστε, στην Ελλάδα όλοι μπορούν να γίνουν απλά να ασχοληθείς λίγο σοβαρά στην παιδική ηλικία για να αποκτήσεις καλή υποδομή στην τεχνική και μετά να το κυνηγήσεις λιγάκι έως και τα 16 σου άντε το πολύ 17 σου.

Δεν μιλάω όμως για αυτό!

Μιλάω για τον πρωταθλητισμό έξω από τα σύνορα μας, μιλάω για αυτό που κάνει η Μαρία Σάκκαρη (89 WTA), ο Στέφανος Τσιτσιπάς (200 ATP), η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου (207 WTA), ο Μάρκος Καλοβελώνης (445 ATP) για αυτό που έκανε η Λένα Δανιηλίδου (14 WTA), ο Κωσταντίνος Οικονομίδης (112 ATP), ο Βασίλης Μαζαράκης (113 ATP) και ακόμα 10 το πολύ 15 Ελληνίδες και Έλληνες στο παρελθόν! Και φυσικά μιλάω επίσης και για όλους εκείνους που έχουν ή είχαν υποτροφία στο παρελθόν από πανεπιστήμια του εξωτερικού, ειδικά της Αμερικής και απολαμβάνουν εξαιρετικές σπουδές ενώ παράλληλα συνεχίζουν και παίζουν σε αρκετά υψηλό ανταγωνιστικό επίπεδο!

Είναι "σκληρό" αλλά αυτή είναι η αλήθεια: ή τους δίνεις τα εφόδια από μικρή ηλικία έτσι ώστε να συνηθίσουν τον σκληρό ανταγωνισμό και τις "υπό πίεση" συνθήκες που θα βρουν μπροστά τους αργότερα ή που θα είσαι χαλαρός αλλά δεν θα έχεις και πολλές απαιτήσεις.

Δεν γίνεται να έχεις και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη!

Πολλοί όμως θα πείτε εμένα δεν με ενδιαφέρει ο γιος μου ή η κόρη μου να γίνει πρωταθλητής διεθνούς βεληνεκούς! Τι είναι αυτά που μας λέει ο Καναβαράκης;

Τους ρωτήσατε δηλαδή και σας είπανε ότι δεν θέλουν να γίνουν σαν τον Ρότζερ και τον Ράφα ή σαν τον Νόλε;

Είμαι 26 χρόνια στα γήπεδα και τα 7 από τα 10 παιδιά που ασχολούνται με το αγωνιστικό θέλουν να γίνουν σαν τα ινδάλματα τους και όλοι σας ενδόμυχα αυτό ονειρεύεστε για αυτά! 

Το θέμα είναι να μπορέσετε να βρείτε τον τρόπο, εσείς αλλά και αυτά να μάθετε να λειτουργείτε με πειθαρχία αλλά και αντέξετε την "υπό πίεση" καθημερινή σκληρή δουλειά και να την υποστηρίξετε με νύχια και με δόντια, δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό αλλά και υγιές περιβάλλον για να αναπτύξετε και να εξελίξετε το παιχνίδι τους!

"Καρότο" και μαστίγιο συνηθίζω να λέω εγώ στους γονείς! Ναι να τους επιβραβεύετε αλλά και να τους επικρίνετε αρκεί να ξέρουν το λόγο! Το "γιατί" και το timing, δηλαδή το τι θα πείτε και πότε θα το πείτε θα τους συνοδεύει για πάντα! 

Είμαστε προϊόντα του περιβάλλοντος που ζούμε και αν θέλουμε να βγάλουμε μεγάλους πρωταθλητές πρέπει να δημιουργήσουμε το κατάλληλο ανταγωνιστικό περιβάλλον από την ηλικία των 6 το πολύ 7 και μετά!

Εκεί θα δείτε αν αντέχει ο χαρακτήρας τους την πίεση έτσι ώστε να "επενδύσετε" σε κάτι παραπάνω, πάντα βέβαια με κάθε επιφύλαξη έως και τα 12, που τότε πλέον θα ξέρετε αν μπορούν ή όχι και αν πραγματικά θέλουν ή δεν θέλουν!

Δύσκολα όλα αυτά; Ναι! Όχι όμως ακατόρθωτα!

Δεν δίνω συμβουλές στο άρθρο αυτό. Δεν προσπαθώ να σας πείσω για κάτι. Απλά σας δείχνω το δρόμο! Υπάρχουν πολλές επιλογές και πολλές έξοδοι! Όλες όμως οι διαδρομές προς τις εξόδους είναι γεμάτες δύσβατα μονοπάτια και πολλές κακουχίες που για να τις περάσεις πρέπει να μπορέσεις να αντέξεις όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά! Στο χέρι σας είναι να τους δώσετε την ευκαιρία να το κάνουν αλλά και αν ακόμα δεν πετύχουν στο τένις να ξέρετε ότι σίγουρα θα μπορούν να πετύχουν στη ζωή τους μετά από όλα αυτά

"Stay positive – Be Strong – Think Big"    

 

ΒΙΝΤΕΟ - Ραφαέλα Καναβαράκη - 8/9/2009
Βάρος 25 κιλα, ύψος 1,26
Ενασχόληση με το τένις 3 χρονια
Τενις: 3 προπονήσεις Χ 1.30 ώρα σε γκρουπακι 4 παιδιών και 2 Χ 1 ωρα μόνη της
Fitness : 2 X 1 ωρα μόνη της
*Στις ασκήσεις η μπάρα που σηκώνει είναι 2 κιλά δλδ περίπου το 7% του βάρους της

 


Dimitris K. Kanavarakis

 

Professor of Physical Education - MSc Sports Marketing

Fitness Coach of Greek Davis Cup Team 2008 & 2014

Head Coach at Kalovelonis Tennis Academy – Personal Fitness Trainer - Sports Nutrition Consultant

Founder and Owner of the Training Seminars Weekend: ‘’Modern Footwork & Fitness for Tennis’’

Special Partner of TennisNews.gr - Owner of the Column: ‘’Power Fitness 4 Tennis’’

Address:  Marathonodromou 40 – Marousi – Athens – Greece - P.C.:15124

Home Tel: (+30)2109021915, Work Tel: (+30)2108066162, Mobile: (+30)6938585705 

Εmails: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Website: http://dimkanavarakis.com/  (Greek Tennis House)

YouTube Channel:  http://www.youtube.com/user/dimkanavarakis  

Facebook Page: https://el-gr.facebook.com/pages/Greek-Tennis-House/132416693440115

Linkedin Page:https://gr.linkedin.com/in/dimitris-kanavarakis-3b238062

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots