Τραυματισμοί του ώμου σε αθλητές του τένις

 
Τραυματισμοί του ώμου σε αθλητές του τένις
tn team Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2023 - 20:13

Το τένις είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ με πολλαπλά οφέλη για την υγεία των αθλούμενων. Οι κύριες επιδράσεις του στην υγεία είναι η βελτίωση του καρδιαγγειακού και του μυοσκελετικού  συστήματος (δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, ευλυγισία) καθώς και η αντιμετώπιση του στρες.


Οι κακώσεις είναι συχνές στους τενίστες και είναι αποτέλεσμα είτε κάποιων οξέων τραυματισμών είτε λόγω υπέρχρησης (επαναλαμβανόμενες κινήσεις).

Οι συχνότεροι τραυματισμοί είναι:

  • Κάκωση μυοτενόντιου πετάλου του ώμου- τενοντίτιδα ώμου.
  • Επικονδυλίτιδα αγκώνα (tennis elbow).
  • Καταπόνηση του καρπού (τενοντίτιδα του ωλένιου εκτείνοντα  του καρπού).
  • Άλγος στην ράχη- οσφύ.
  • Κακώσεις του γόνατος (χονδροπάθεια επιγονατίδας, τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα).
  • Κάκωση αχιλλείου τένοντα.
  • Διάστρεμμα ποδοκνημικής.
  • Κάκωση του δακτύλου του ποδιού- tennis toe.

Ανατομία της άρθρωσης του ώμου

Η ανατομία του συμπλέγματος του ώμου επιτρέπει  μεγάλο εύρος κίνησης της άρθρωσης. Ωστόσο ο υψηλός βαθμός κινητικότητας προϋποθέτει κάποιες παραχωρήσεις στην σταθερότητα, οι οποίες με την σειρά τους αυξάνουν την ευπάθεια του ώμου στις κακώσεις κυρίως κατά τις δυναμικές αθλητικές δραστηριότητες πάνω από το κεφάλι. Το σύμπλεγμα της ωμικής ζώνης αποτελείται από τρία οστά, την ωμοπλάτη, την κλείδα και το βραχιόνιο τα οποία συνδέονται μεταξύ τους  με τον αξονικό σκελετό και τον κορμό μέσω της γληνοβραχιόνιας, της ακρωμιοκλειδικής   της ωμοπλατοθωρακικής και της υπακρωμιακής άρθρωσης. Η δυναμική κίνηση και η σταθεροποίηση του συμπλέγματος του ώμου αποτελούν συνδυασμένη λειτουργία των συγκεκριμένων αρθρώσεων.

Οι συχνότερες παθήσεις του ώμου στους αθλητές του τένις είναι:

  • Σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου.
  • Τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου του ώμου.
  • Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου.
  • Συμφυτική θυλακίτιδα ( παγωμένος ώμος).
  • Βλάβες της μακράς κεφαλής του τένοντα του δικέφαλου βραχιονίου.
  • Αστάθεια του ώμου.

Τα κύρια συμπτώματα του τραυματισμένου ώμου είναι:

  • Πόνος στην περιοχή του ώμου ο οποίος μπορεί να παρουσιάζεται και κατά τις βραδινές ώρες και να προκαλεί την αφύπνιση του ασθενούς (ο πόνος μπορεί να αντανακλά μέχρι τον αγκώνα καθώς και μέχρι τον αυχένα και την πλάτη).
  • Πρήξιμο ή και οίδημα στην περιοχή του ώμου.
  • Περιορισμός στο εύρος κίνησης της άρθρωσης.
  • Αίσθημα αστάθειας στον ώμο.
  • Μείωση της δύναμης και της επιτέλεσης κινήσεων.

Διάγνωση:

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου διαδραματίζουν  σημαντικό ρόλο στην απόδοση του αθλητή. Επίσης ιδιαίτερα σημαντική  η πρόληψη των τραυματισμών η οποία προϋποθέτει την στενή συνεργασία του ιατρού αποκατάστασης (φυσίατρου), προπονητή και γυμναστή. 

Για την διάγνωση της βλάβης απαιτείται  ένα λεπτομερές ιστορικό (στο  50% των περιπτώσεων η διάγνωση μπορεί να τεθεί μόνο από το ιστορικό), την κλινική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Θεραπεία παθήσεων του ώμου:

Η θεραπευτική προσέγγιση των παθήσεων του ώμου εξαρτάται από το είδος της βλάβης καθώς και από την χρονική στιγμή της διάγνωσης (οξεία ή χρόνια φάση) και αποτελείται  από την συντηρητική  και από την χειρουργική θεραπεία.

Συντηρητική θεραπεία:

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό η ομάδα αποκατάστασης (φυσίατρος, φυσικοθεραπευτής και γυμναστής αποκατάστασης) να ξεκινήσει έγκαιρα το πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο την στοχευμένη θεραπεία και την γρήγορη και ασφαλή επιστροφή του αθλούμενου  στις αθλητικές δραστηριότητες.

Τα κύρια μέρη της συντηρητικής θεραπείας είναι:

  • Ανάπαυση και τροποποίηση των δραστηριοτήτων.
  • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αναλγητικά ή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα).
  • Φυσικοθεραπεία και θεραπευτική άσκηση που αποσκοπούν στην ελάττωση του πόνου, την αντιμετώπιση της φλεγμονής, την ανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης καθώς και την μυϊκή  ενδυνάμωση με στόχο την ομαλή επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.
  • Ενδοαρθρικές εγχύσεις (κορτιζόνης)  και βιολογικές θεραπείες (PRP).

Χειρουργική θεραπεία:

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται σε περιπτώσεις αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας και όταν υπάρχουν μηχανικά προβλήματα της άρθρωσης. Η χειρουργική θεραπεία εξαρτάται από το είδος της βλάβης και διενεργείται κυρίως αρθροσκοπικά από εξιδεικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό.

Πρόληψη των τραυματισμών:

Αξίζει να σημειωθεί η σημαντικότητα της πρόληψης των τραυματισμών του ώμου η οποία έγκειται στην  εξέταση των αθλητών από τον ιατρό αποκατάστασης (φυσίατρο) πριν την έναρξη της περιόδου των προπονήσεων, την σημασία της κατάλληλης αθλητικής  τεχνικής  και του εξοπλισμού (βάρος της ρακέτας, μέγεθος της λαβής), το εξατομικευμένο προπονητικό πρόγραμμα , την  ανάπαυση και  αποχή από τις αθλητικές δραστηριότητες όταν αυτό είναι αναγκαίο  καθώς και την κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή.


Ο Αλεξίου Λευτέρης είναι Ιατρός Αποκατάστασης (φυσίατρος), καθηγητής φυσικής αγωγής (Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθήνας- ειδικότητα αντισφαίριση), κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών  στην Εθνική σχολή Δημόσιας Υγείας και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει εκπαιδευτεί ως observer στο Cereneo Rehabilitation Center (Vitznau- Ελβετία). Είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Αποκατάστασης Attica. Υπήρξε επαγγελματίας τενίστας (ATP Ranking 521), μέλος της Εθνικής ομάδας junior και ανδρών (Davis Cup team) επί σειρά ετών, μέλος της προ ολυμπιακής ομάδας το 2004, πρωταθλητής Ελλάδος στις κατηγορίες junior (μονά-διπλά) και ανδρών (διπλά), όντας αθλητής του Όμιλου Αντισφαίρισης Αθηνών. Υπήρξε προπονητής αθλητών υψηλού επιπέδου.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Τηλ: 6938319404

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots