Djokovic: "Οι νέοι παίκτες ξυπνούν το θηρίο που έχω μέσα μου"

 
Djokovic: "Οι νέοι παίκτες ξυπνούν το θηρίο που έχω μέσα μου"
tn team Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 - 13:08

Τα καλύτερα αποσπάσματα από την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε για το "60 Minutes" o Novak Djokovic, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για το κίνητρο που βρίσκει από τους παίκτες της νέας γενιάς, τις ματιές που αλλάζουν με τους αντιπάλους του και δεν βλέπουμε από την τηλεόραση, την πνευματική δύναμη, που δεν είναι κάποιο χάρισμα αλλά σκληρή δουλειά, καθώς και τα ξεσπάσματά του στο court.

"Αυτή τη στιγμή νομίζω πως το κίνητρο μου το δίνουν οι νεότεροι παίκτες, που είναι διψασμένοι για επιτυχία και τους εμπνέω για να παίζουν το καλύτερό τους τένις όταν με αντιμετωπίζουν. Κατά κάποιο τρόπο, εκείνοι ξυπνούν το θηρίο που έχω μέσα μου", είπε ο Djokovic, που συνέχισε μιλώντας για τον Carlos Alcaraz, από τον οποίο έχασε στον τελικό του Wimbledon και κατάφερε να επιστρέψει ακόμα δυνατότερος μετά απ' αυτό και να τα κερδίσει όλα στο δεύτερο μισό της σεζόν.

"Ο Carlos είναι ο πιο ολοκληρωμένος παίκτης που έχω δει εδώ και αρκετό καιρό. Η ήττα μου στον τελικό του Wimbledon από εκείνον με πείσμωσε πολύ, τόσο που μετά έπρεπε να κερδίσω τα πάντα στην Αμερική (γέλια). Αυτό το rivalry είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να προσπαθήσω όσο καλύτερα μπορώ."

Για τις κλεφτές ματιές μεταξύ αντιπάλων που δεν λείπουν από κανέναν αγώνα τένις, ο Novak σχολίασε: "Υπάρχει πάντα αρκετή οπτική επαφή που δεν βλέπετε. Όταν αλλάζουμε μεριές, όταν καθόμαστε κατά τη διάρκεια των διακοπών, πάντα η γιγαντοοθόνη θα δείχνει έναν παίκτη να πίνει νερό. Εγώ πάντα κοιτάζω τον αντίπαλό μου όταν πίνει νερό, θέλω να ξέρω πως πίνει το νερό, αν ιδρώνει περισσότερο από συνήθως, πως αναπνέει κτλπ. Επίσης παρατηρώ πως αλληλεπιδράει με την ομάδα μου, υπάρχουν πολλά στοιχεία που μπορείς να βάλεις στο παιχνίδι σου και να το επηρεάσεις."

Για το "χάρισμα" της πνευματικής δύναμης: "Δεν είναι ένα χάρισμα με το οποίο γεννιέσαι, είναι κάτι το οποίο δουλεύεται. Το δουλεύω για χρόνια, υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές, όπως οι αναπνοές, αυτό είναι πολύ βασικό μέρος. Ειδικά σε στιγμές που είσαι υπό πίεση. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να δείχνω ψύχραιμος και συγκεντρωμένος, ενώ μέσα μου συμβαίνει ένας τυφώνας. Η μεγαλύτερη μάχη είναι πάντα η εσωτερική μάχη που πρέπει να δίνουμε, ενάντια στους φόβους και τις αμφιβολίες μας. Είναι αδύνατο να σκέφτεσαι θετικά όλη την ώρα σε κάθε παιχνίδι που δίνεις, να είσαι διαρκώς αισιόδοξος."

Για τη διαφορά μεταξύ των καλών παικτών και των σπουδαίων πρωταθλητών: "Είμαστε όλοι άνθρωποι. Η διαφορά ανάμεσα σε μεγάλους πρωταθλητές και αυτούς που προσπαθούν να φτάσουν στο κορυφαίο επίπεδο, είναι η ικανότητα να μην αφήνεις τέτοια συναισθήματα να κυριαρχούν για πολλή ώρα. Εμένα κρατούν πολύ λίγο και, όταν συμβαίνει, το αποδέχομαι αμέσως. Πολλές φορές θα μπορούσα να εκραγώ, να ουρλιάξω στο court, αλλά προτιμώ να κάνω μια επαναφορά συστήματος και να επιστρέψω."

Για τον ρόλο του κοινού σε αυτό: "Η πίεση και το άγχος είναι πολύ μεγαλύτερα όταν έχεις και τον κόσμο εναντίον σου. Το να έχω τον κόσμο εναντίον μου είναι αυτό που συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου, αλλά έμαθα να παίζω σε εχθρική ατμόσφαιρα. Πολύς κόσμος πιστεύει πως είναι καλύτερα για μένα όταν το κοινό είναι εναντίον μου, επειδή με κάνει να παίζω το καλύτερό μου τένις. Κάποιες φορές συμβαίνει όντως αυτό, αλλά πάντα προτιμώ να έχω κόσμο που με στηρίζει."

Για τα ξεσπάσματά του στο court: "Σίγουρα έχω σπάσει πολλές ρακέτες κατά τη διάρκεια της καριέρας μου και δεν είμαι περήφανος γι' αυτό. Ντρέπομαι για τον εαυτό μου όταν το κάνω αυτό, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να αποδεχτώ πως είμαι ένας άνθρωπος με ελαττώματα."

Για την εμπειρία στην Αυστραλία το 2022: "Με ανακήρυξαν ως τον Νο.1 κακοποιό του κόσμου, έτσι ένιωθα, ότι είχα ολόκληρο τον κόσμο εναντίον μου. Είχα αυτή την εμπειρία και στο court, με τον κόσμο να με αποδοκιμάζει, αλλά ποτέ δεν ένιωσα έτσι στη ζωή μου. Ο κόσμος προσπάθησε να μου βάλει την ταμπέλα του αντιεμβολιαστή, αλλά δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά. Είμαι μόνο υπέρ της ελευθερίας της επιλογής."

Για το αν τον ενδιαφέρει να μπει στην πολιτική: "Δεν έχω καμία τέτοια φιλοδοξία αυτή τη στιγμή, δεν πιστεύω πως μπορώ να κυβερνήσω σ' αυτόν τον κόσμο, ή πως θα είμαι σωστός ηγέτης. Αλλά μπορώ να αξιοποιήσω τη δημοφιλία μου στη χώρα μου και την ευρύτερη περιοχή για άλλα πράγματα, να συνεισφέρω στη ζωή και την κοινωνία."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots