tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Σάκκαρη: ''Αν θες να κάνεις το βήμα παραπάνω, πρέπει να φύγεις στο εξωτερικό...''

E-mail Εκτύπωση

Μαρία Σάκκαρη - Maria Sakkari

H Μαρία Σάκκαρη βρέθηκε στην Αθήνα για λίγες μέρες και παραχώρησε συνέντευξη στη συνεργάτιδα του ΑnatolhSport, Κατερίνα Παΐσιου, η οποία της ζήτησε να πει λίγα λόγια για την αξιοσημείωτη άνοδό της στην Παγκόσμια κατάταξη του γυναικείου τένις...

Μαρία, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το τένις και σε ποια ηλικία ;
Μ.Σ : Ξεκίνησα όταν ήμουνα 6 χρονών. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα σε διάφορα αθλήματα, επέλεξα το τένις. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι ότι σαν άθλημα έχει αναπτυγμένο το αίσθημα του ανταγωνισμού και εγώ ήμουνα ένα ανταγωνιστικό παιδί, ήθελα σε αυτό που κάνω να είμαι η καλύτερη.

Πώς είναι το συναίσθημα να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια μυημένη στο τένις;
Μ.Σ : Πολλοί πιστεύουν ότι πιέζομαι μέσα απ' αυτό, γιατί θεωρούν ότι πρέπει να σταθώ αντάξια της ιστορίας που φέρει ο παππούς μου και η μαμά μου στο χώρο του τένις, αλλά δεν είναι αλήθεια, γιατί για μένα αποτελούν σημεία αναφοράς, είναι η αιτία που εγώ αγάπησα το τένις και είναι δίπλα μου από την πρώτη μου επαφή με το άθλημα μέχρι και σήμερα. Και ο παππούς και η μαμά μου, αλλά κυρίως η μαμά μου, είχε παίξει τένις σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, καταφέρνοντας σπουδαία πράγματα. Εγώ τη θαυμάζω και πραγματικά είναι το είδωλο μου. Μακάρι να έχω τη δύναμη και την τύχη να καταφέρω να έχω και εγώ μια τόσο σπουδαία πορεία.

Μαρία Σάκκαρη - Maria Sakkari

Πόσο δύσκολη απόφαση ήταν η αποχώρηση σου από την Ελλάδα μεταβαίνοντας σε μια ακαδημία τένις στην Ισπανία ;
Μ.Σ : Σίγουρα για κανέναν δεν είναι εύκολη απόφαση να αφήσει το σπίτι του, την οικογένεια του, τους φίλους του προκειμένου να πάει σε μια άλλη χώρα και να ξεκινήσει εκεί τη ζωή του «από την αρχή». Αν πρέπει όμως να κάνεις το μεγάλο βήμα πρέπει να φύγεις έξω. Να <<στερηθείς>> κάποια πράγματα που δεν είναι όπως εδώ, γιατί αρχικά πας κάπου και είσαι μόνος σου, στην αρχή ακόμα και οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα και τις συνήθειες σου φαντάζουν πιο δύσκολες. Είναι μια απόφαση που έχει μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου ότι η ζωή σου αλλάζει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και θα πρέπει μόνος σου να βρεις τις ισορροπίες και τη δύναμη για να δουλέψεις σκληρά προκειμένου να κερδίσεις το προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό σου και εν συνεχεία να δικαιώσεις και όλους αυτούς που πίστεψαν σε σένα.

Ποια η στάση της Ομοσπονδίας απέναντι στους αθλητές και στις αθλήτριες του τένις ;
Μ.Σ : Η ομοσπονδία αυτή τη στιγμή όπως όλες οι ομοσπονδίες πιέζονται οικονομικά και γι' αυτό και εμείς δεν έχουμε τις απαιτήσεις να μας στηρίξει σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι. Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, προς το παρόν ο καθένας από εμάς παλεύει με το δικό του τρόπο, προσπαθώντας για το καλύτερο.

Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό το στο οποίο στερείται η Ελλάδα και δεν εξελίσσεται το τένις όπως θα έπρεπε; Οφείλεται στη γνώση των προπονητών, στις εγκαταστάσεις, στις υποδομές που υπάρχουν γενικότερα γύρω από το τένις ;
Μ.Σ : Πιστεύω πως υπάρχουν καλοί προπονητές, απλά υστερούμε σε εγκαταστάσεις και στις υποδομές γενικότερα. Επίσης η φιλοσοφία των ομίλων δεν ευνοεί τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το αγωνιστικό τένις, διότι για να μπορέσει ένας σύλλογος να στηρίξει έναν αθλητή ή μια αθλήτρια που ασχολείται με τον πρωταθλητισμό θα πρέπει να καταναλωθούν πολλές ώρες κάτι που σημαίνει μεγάλο κόστος για τον εκάστοτε σύλλογο. Και αν ο σύλλογος δεν έχει απο πίσω του την δυναμική παιδιών που ασχολούνται ερασιτεχνικά με το τένις, δεν θα μπορέσει να στηρίξει αυτό το κομμάτι. Πιστευω όμως ότι κάλλιστα θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ακαδημία τένις και στην Ελλάδα αν υπήρχε η θέληση και αν άλλαζε λίγο η νοοτροπία. Όλα τα πράγματα στη ζωή, έχουν να κάνουν με την θέληση και την προσπάθεια που καταβάλλουμε προκειμένου να πετύχουμε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο.

Μαρία Σάκκαρη - Maria Sakkari

Φέτος έχεις πετύχει ένα τρομερό career high ( σκαρφάλωμα ) στην Παγκόσμια κατάταξη, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς επί σειρά ετών ή αποτελεί μια καλή χρονιά ;
Μ.Σ : Πιστεύω ότι έχω δουλέψει αρκετά τα τελευταία χρονιά. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο <<στερήθηκα>> αρκετά πράγματα, πάντα όμως επειδή το ήθελα και βλέπω ότι οι κόποι μου ανταμείβονται σιγά σιγά. Περίμενα καιρό αυτό career high, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα αυτή την άνοδο, από εκεί που πέρυσι είχα κάνει μια εγχείρηση και ήμουνα στο 800 αυτή τη στιγμή να είναι στο 289. Θέλω να συνεχίσω έτσι και να ανεβώ ακόμα περισσότερο στην Παγκόσμια Κατάταξη.

Πέρυσι υπεβλήθης σε μια εγχείρηση που αυτό σε έκανε να απουσιάζεις για ένα διάστημα από το αγωνιστικό σου πρόγραμμα. Θες να μας μιλήσεις γι' αυτό και αν και κατά ποσό σε επηρέασε ψυχολογικά αυτή σου η αποχή ;
Μ.Σ : Πέρυσι μετά τους Μεσογειακούς υποβλήθηκα σε μια εγχείρηση ρουτίνας, είχα σκωληκοειδίτιδα. Δεν ήταν κάτι το σοβαρό, απλά έπρεπε να μείνω εκτός προπόνησης για 1 μήνα, δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω τίποτα. Αυτός ο ένας μήνας μου φάνηκε βουνό, από εκεί που είχα συνηθίσει να προπονούμαι καθημερινά επί 6 ώρες, ξαφνικά να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα. Όταν επέστρεψα στην προπόνηση η βαθμολογία μου είχε πέσει κατά πολύ, βρισκόμουνα στο νούμερο 800 της παγκόσμιας κατάταξης. Σε αγώνες κατάφερα να μπω έπειτα από 2 μήνες, αλλά όλο αυτό το είδα ως ένα μικρό διάλλειμα, ξεκουράστηκα και επέστρεψα στο γήπεδο πιο έτοιμη.

Πώς νιώθεις που αυτή τη στιγμή είσαι η 1η Ελληνίδα στην Παγκόσμια κατάταξη, αφήνοντας πίσω την επί σειρά ετών σπουδαία Ελληνίδα εκπρόσωπο μας, Λένα Δανιηλίδου;
Μ.Σ : Ειλικρινά, το γεγονός ότι βαθμολογικά αυτή την περίοδο βρίσκομαι να είμαι η πρώτη από τις Ελληνίδες στην Παγκόσμια κατάταξη, δεν σημαίνει ότι γίνεται να ξεχάσουμε όλα αυτά που έχει πετύχει η Λένα. Και πιο συγκεκριμένα, η Λένα κατάφερε να φτάσει ως το νούμερο 14 της παγκόσμιας κατάταξης, σε ένα νούμερο που δεν ξέρω αν θα έχω την τύχη να καταφέρω να φτάσω εγώ ως εκεί. Ήταν η αιτία που νιώσαμε περήφανοι και στάθηκε αντάξια των προσδοκιών μας από την εκπροσώπησή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004, έχει πετύχει σπουδαίες νίκες, μια εξ' αυτών και η επικράτησή της επί της Justine Henine-Hardene στο Wimbledon , πρώην νούμερο 1 κόσμου και από τις πιο κορυφαίες αθλήτριες στην Παγκόσμια ιστορία του τένις. Το μόνο που μπορώ να πω για τη Λένα είναι ότι τη σέβομαι πρώτα απ' όλα σαν άνθρωπο, εν συνεχεία σαν αθλήτρια και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει να βρίσκεται βαθμολογικά πιο πίσω από μένα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή να σταθούμε σε αυτό, αγνοώντας όλα όσα έχει πετύχει.

Θες να μας πεις δυο λόγια για την ακαδημία που προπονείσαι ; Για το κλίμα μεταξύ των συναθλητών – συναθλητριών σου, για τον προπονητή σου ;
Μ.Σ : Καταρχάς το όνομα της ακαδημίας είναι Ad In Tennis Academy, όπου εδρεύει στην Ισπανία. Ο προπονητής που με έχει αναλάβει είναι ο German Puentes, με τον οποίο έχω πολύ καλή σχέση και είναι εκείνος που βρίσκεται πίσω από τα δικά μου καλά αποτελέσματα, με έχει βοηθήσει αρκετά σε ότι αφορά το κομμάτι του τένις, αλλά η βοήθεια του ήταν πολύ σημαντική στο ψυχολογικό κομμάτι. Γιατί κακά τα ψέματα η ψυχολογία στο τένις αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα και ίσως και από ένα σημείο και μετά τον πιο καθοριστικό. Η ακαδημία είναι ένα μικρό γκρουπ, αποτελείται από 10 άτομα, 2 προπονητές τένις και 1 γυμναστή. Η ομάδα όπου προπονούμαι απαρτίζεται μόνο από αγόρια, είμαι το μοναδικό το κορίτσι και αυτό είναι κάτι που με έχει βοηθήσει στο να βελτιωθώ παραπάνω.

Ο στόχος σου για τη νέα σεζόν ;
Μ.Σ : Θέλω να δω να που θα τελειώσω αυτή τη χρονιά, αν τελειώσω γύρω στο 230-240 μήπως και μπορέσω να μπω στα προκριματικά του Australian Open, αν όχι θα συνεχίσω μήπως μπορέσω και μπω σε κάποιο άλλο grand slam.

Αγαπημένος παίκτης, παίκτρια ; Και γιατί ;
Μ.Σ : Αγαπημένος παίκτης ο Rafael Nadal, επειδή μου αρέσει το πάθος και το ταπεραμέντο του εντός και εκτός γηπέδου. Παίκτρια η Carla Suarez Navaro, πιστεύω ότι είναι μια ολοκληρωμένη παίκτρια, μ 'αρέσει πολύ το παιχνίδι της.

Ποιο είναι το όνειρο σου ως Διεθνής τενίστρια, ποια στιγμή είναι που θα ήθελες να ζήσεις μέχρι το τέλος της καριέρας σου ;
Μ.Σ :Θα ήθελα να καταφέρω να μπω στο τοπ 50. Να φτάσω όσο πιο μακριά γίνεται σε ένα Γκραν σλαμ, μακάρι να καταφέρω να το πάρω κιόλας. Αλλά το μεγαλύτερο όνειρο για κάθε αθλητή, αθλήτρια, όπως και για μένα φυσικά, νομίζω πώς είναι η συμμετοχή σε μια Ολυμπιάδα και ή δυνατόν και η απόσπαση ενός μεταλλίου σε αυτήν.

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις μέσα από το AnatolhSport στους φιλάθλους στην πόλη του Αγίου Νικολάου;
Μ.Σ : Επειδή το τένις είναι ένα άθλημα που βασίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην οικονομική ενίσχυση που έχει ο κάθε αθλητής, αθλήτρια είτε από τον εκάστοτε σύλλογο, είτε από την οικογένεια του, είτε άλλοτε από την ομοσπονδία και δυστυχώς αν τα πράγματα εδώ στην Αθήνα είναι δύσκολα μια φορά, στην επαρχία το επίπεδο δυσκολίας αυξάνεται κατά πολύ παραπάνω γιατί οι ευκαιρίες είναι πολύ λιγότερες. Θέλω να πω σε όλα τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, να έχουν τη δύναμη και την θέληση να προσπαθούν, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και είναι στο χέρι μας, αρκεί εμείς να αγαπάμε αυτό που κάνουμε και να μην αφηνόμαστε στις δυσκολίες που μας προκύπτουν.

Αναδημοσίευση συνέντευξης της συνεργάτιδας του ΑnatolhSport, Κατερίνα Παΐσιου.

 

Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
ote nov 2016 300x80

latest-atp-videos


Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση