tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Tennis in Greece | Τα νέα του Τένις | Greek Tennis News

Διαφήμιση
 

Δυο μήνες εκτός η Errani - η ανακοίνωση της Ιταλίδας

E-mail Εκτύπωση

Sara Errani
Λίγες ώρες αφού μαθεύτηκε παγκοσμίως πως βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ, η Sara Errani τιμωρήθηκε με 2 μήνες αποκλεισμού, ενώ θα της κατασχεθούν όλα τα χρήματα και οι βαθμοί που κέρδισε τους τελευταίους 6 μήνες. Η Ιταλίδα, μέσα από γραπτή της ανακοίνωση, εξήγησε πως δε γνωρίζει καν πως βρέθηκε η ουσία στον οργανισμό της, η ποσότητα ήταν πολύ μικρή και ξεκαθάρισε πως δεν είχε ποτέ την παραμικρή πρόθεση να παραβιάσει τους κανονισμούς.

Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από την ITF, η Sara Errani θα τιμωρηθεί με 2 μήνες αποκλεισμού από κάθε αγωνιστική δράση, εξαιτίας του αποτυχημένου ελέγχου ντόπινγκ που είχε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η ποσότητα που βρέθηκε στα ούρα της 29χρονης Ιταλίδας δεν ήταν μεγάλη και πρόκειται για την ουσία letrozole, που συνήθως χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές της ιδιότητες ενάντια στον κακρίνο του μαστού. Είναι μια απαγορευμένη ουσία, που όμως έχει μεγάλα ρίσκα για μια γυναίκα που δεν έχει προβλήματα υγείας, γι' αυτό και θεωρήθηκε πως η Errani δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους κανονισμούς της WADA.

Πάντως θα της κατασχεθούν τα χρήματα και θα της αφαιρεθούν οι βαθμοί που κέρδισε από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, απ' όταν δηλαδή και της έγινε ο ξαφνικός έλεγχος στο σπίτι της στην Ιταλία. Η ίδια η Errani, άλλοτε Νο. 5 στον κόσμο και φιναλίστ στο Roland Garros του 2012, δημοσίευσε μια γραπτή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως δεν γνωρίζει πως η ουσία βρέθηκε στον οργανισμό της, εικάζοντας πως πρόκειται για κάποια τροφή.

e tennis40 shoes465

Η ανακοίνωση της Errani:

"Γεια σε όλους, μετά από έλεγχο ούρων που έγινε στις 16 Φεβρουαρίου, βρέθηκα θετική στη LETROZOLE, μια ουσία που είναι απαγορευμένη από το αντι-ντόπινγκ πρόγραμμα της WADA. Ποτέ δεν πήρα, σε όλη την καριέρα μου, καμιά απαγορευμένη ουσία. Από την πρώτη μέρα που έγινα επαγγελματίας, πάντα ακολουθούσα πειστά το πρόγραμμα της WADA. Ποτέ δε ζήτησα φαρμακευτική εξαίρεση για να χρησιμοποιήσω απαγορευμένη ουσία, ούτε όταν πραγματικά τη χρειαζόμουν επειδή ήμουν άρρωστη. Ωστόσο, η ουσία αυτή βρίσκεται μέσα στο Femara, ένα φάρμακο που χρησιμοποιεί η μητέρα μου καθημερινά από το 2012, για θεραπευτικούς λόγους, εξαιτίας επέμβασης που είχε για καρκίνο του μαστού. Έκτοτε, το φάρμακο υπάρχει στο σπίτι όπου ζω αυτή τη στιγμή.

Αυτή η φαρμακευτική ουσία είναι πολύ επικίνδυνη, αν χρησιμοποιηθεί από μια γυναίκα που είναι καλά στην υγεία της και δεν έχει εμμηνόπαυση. Έχει κάποια ανεπιθύματα αποτελέσματα (αυξημένο ρίσκο για ατροφικά οστά, καρκίνο στη μήτρα, οστεοπόρωση, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιαγγειακές παθήσεις) και προκαλεί κατά κάποιο τρόπο χημική εμμηνόπαυση. Την ίδια στιγμή, κανείς δεν έχει παρατηρήσει ποτέ πλεονεκτήματα σε επιδόσεις αθλητριών από τη χρήση της ουσίας.

Με την οικογένειά μου, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως έγινε αυτό , επειδή είμαι 100% σίγουρη πως δεν πήρα κάποιο χάπι κατά λάθος. Η μόνη λογική εξήγηση, είναι να έφαγα κατά λάθος ένα φαγητό που είχε μέσα την ουσία στο σπίτι. Η εξήγηση αυτή υποστηρίζεται και από το δείγμα που έδωσα από τα μαλλιά μου, κάνοντας εθελοντικό έλεγχο. Πειράματα έχουν δείξει, πως αν πάρεις έστω και ένα χάπι Femara, θα παραχθεί αρκετή ποιότητα της ουσίας letrozole, για να ανιχθευτεί και στις τρίχες του ανθρώπου που έκανε τη χρήση. Στις τρίχες μου όμως δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της ουσίας. Αυτό αποδεικνύει πως η χρήση που έγινε, ήταν λιγότερη από ένα χάπι, οπότε μπορεί να είναι από τροφή που εισήλθε ακούσια στο στομάχι μου. Τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων, δεν είναι ακόμα αρκετά ισχυρά για να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο της υπεράσπισής μου.

Εξήγησα όλες τις λεπτομέρειες στο ανεξάρτητο δικαστήριο που ανέλαβε την υπόθεση και συμφώνησαν στο ότι:
α) ο λόγος του αποτυχημένου ελέγχου οφείλεται σε κάποια τροφή,
β) δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το ότι παραβίασα με πρόθεση τους κανονισμούς αντι-ντόπινγκ,
γ) δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το ότι το letrozole, βοηθάει στην επίδοση μιας γυναίκας αθλήτριας του τένις.

Παρ' όλα αυτά, το ανεξάρτητο δικαστήριο με τιμώρησε με δυο μήνες αποκλεισμού, που θα ολοκληρωθούν στις 2 Οκτωβρίου, 2017, ενώ θα χάσω όλους τους βαθμούς και τα χρήματα που κέρδισα από τις 16 Φεβρουαρίου έως τις 7 Ιουνίου του 2017.

Νιώθω μεγάλη απογοήτευση, αλλά το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να περιμένω μέχρι να τελειώσει αυτή η περίοδος. Είμαι απογοητευμένη και την ίδια ώρα τα έχω καλά με τη συνείδησή μου και γνωρίζω πως δεν έκανα κάτι κακό. Ούτε έχω κάνει κάποια παρανομία κατά του προγράμματος αντι-ντόπινγκ."

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
ote nov 2016 300x80

Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση