Ίδρωσε, αλλά πέρασε ο Berdych!

 
Berdych
Berdych
tennisnews team Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 - 11:28

O Tomas Berdych χρειάστηκε δεύτερη μέρα, 5ο σετ και 8 match points για να κάμψει την αντίσταση του Jiri Vesely, σε μια επική τσεχική μονομαχία για τον 4ο γύρο του Wimbledon! O κορυφαίος Τσέχος ήταν αυτός που επικράτησε στο τέλος και, έστω και αν χρειάστηκε να δουλέψει πολύ σκληρά, πήρε το τελευταίο εισιτήριο για τους προημιτελικούς του βρετανικού major.

Ο Tomas Berdych χρειάστηκε να βγει στο court για συνεχόμενες μέρες, να παίξει συνολικά 4 ώρες τένις σε έναν πολύ έντονο αγώνα, αλλά στο τέλος πανηγύρισε μια πολύ μεγάλη πρόκριση, επικρατώντας με 4-6, 6-3, 7-6 (8), 6-7 (9), 6-3 του Jiri Vesely!

Αυτή ήταν η μοναδική εκκρεμότητα για τον 4ο γύρο του Wimbledon και ο 30χρονος Τσέχος πήρε το τελευταίο εισιτήριο για την προημιτελική φάση του βρετανικού Grand Slam. Έτσι συνεχίζει το σερί του, αφού έχει φτάσει τουλάχιστον μέχρι τους "8" και στα τρία Slams της φετινής σεζόν.

O Vesely, ο οποίος μπήκε στον πρώτο του αγώνα σε 4ο γύρο Grand Slam διοργάνωσης χωρίς να έχει χαμένο σετ, συνέχισε το σερί του ακόμα και στον πολύ έμπειρο Berdych, καθώς έκανε το break από το πρώτο κιόλας game, για να πάρει προβάδισμα με 2-0. Σέρβιρε εκπληκτικά καθόλη τη διάρκεια του 1ου σετ και χωρίς να απειληθεί με break point, έφτασε στην κατάκτησή του με 6-4.

Ο Berdych ανέβασε στροφές στη συνέχεια του αγώνα και μπορεί να χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 8ο game του 2ου σετ, αλλά βρήκε τελικά τρόπο να "σπάσει" το σερβίς του συμπατριώτη του και να φτάσει στο 5-3. Στο 9ο game κράτησε εύκολα το σερβίς του και ολοκλήρωσε με έναν άσο το 2ο σετ, για να ισοφαρίσει την αναμέτρηση.

Μεγάλη μάχη έγινε στα δύο επόμενα σετ, που αμφότερα κατέληξαν σε πλούσια και μεγάλα σε διάρκεια tie-break. Στο 3ο σετ δεν υπήρξε ούτε ένα break, με τον Vesely να χάνει το μοναδικό break point νωρίς, στο 2ο game, όταν μετά από πολλές ισοπαλίες ο Berdych κατάφερε να κρατήσει το σερβίς του και να ισοφαρίσει σε 1-1.

Στα επόμενα λεπτά και οι δύο κρατούσαν εύκολα τα σερβίς τους, με αποτέλεσμα το tie-break να μοιάζει η πιο δίκαη λύση. Ο Berdych προηγήθηκε με 5-2 και με 6-4 σε αυτό το tie-break, αλλά χρειάστηκε 4 set points (και να σώσει ένα), μέχρι να κάμψει την αντίσταση του Vesely και να το κατακτήσει με 10-8.

Ακόμα πιο συναρπαστικό ήταν το 4ο σετ, το οποίο ξεκίνησε ενώ ήδη υπήρχε χαμηλή ορατότητα στο γήπεδο, λόγω του προχωρημένου της ώρας αλλά και της συννεφιάς. Ο Berdych "αγκάλιασε" τη νίκη, καθώς προηγήθηκε με 5-2 σε αυτό το 4ο σετ, ο Vesely όμως έκανε break όταν ο 30χρονος σέρβιρε για την πρόκριση, στο 9ο game, μειώνοντας σε 5-4.

Στη συνέχεια ισοφάρισε σε 5-5 επιστρέφοντας από το 15-30 και μέσα σε έντονους πανηγυρισμούς. Ο Berdych έφτασε πιο κοντά από ποτέ στη νίκη στο 12ο game, όταν ο Vesely σέρβιρε για την παραμονή του στο τουρνουά (για τρίτη φορά) και ο 30χρονος προηγήθηκε με 5-6, 0-40.

Με απίστευτη ψυχραιμία, ο Vesely έσβησε και τα τρία match points του κορυφαίου Τσέχου τενίστα, για να κερδίσει 5 διαδοχικούς πόντους και να ισοφαρίσει σε 6-6. Ακολούθησε ένα ακόμα πιο απίστευτο tie-break, στο οποίο ο 22χρονος είχε το momentum και προηγήθηκε με 6-1, έχασε όμως 6 πόντους στη σειρά και ο Berdych είχε και 4ο match point, στο 6-7!

Ο Vesely το έσβησε και αυτό, όπως και το 5ο match point του Berdych στο 8-9, για να αξιοποιήσει τελικά το 7ο set point του και να κατακτήσει το tie-break με 11-9, βάζοντας τέλος σε ένα επικό 4o σετ. Η ώρα ήταν σχεδόν 21:30 στο Λονδίνο και στο γήπεδο επικρατούσε σκοτάδι, με τον Berdych να διαμαρτύρεται έντονα στον διαιτητή Mohamed Lahyani, που δε διέκοψε νωρίτερα τον αγώνα.

Ο έμπειρος chair umpire εξήγησε πως δεν ήθελε να διακόψει το ματς σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο του σετ και περίμενε να ολοκληρωθεί, ενώ προφανώς δεν περίμενε να κρατήσει τόση ώρα, ειδικότερα όταν ο Berdych ήταν μπροστά με 5-2. Τελικά διέκοψε τον αγώνα αμέσως μετά το τέλος του 4ου σετ.

Οι δύο παίκτες επέστρεψαν σήμερα το μεσημέρι στο No. 3 Court, για το 5ο και τελευταίο σετ. Και αυτό ήταν συναρπαστικό, με τον Berdych να κάνει το γρήγορο break και να προηγείται με 2-0 και με 3-1. Ο Τσέχος ωστόσο έκανε δύο διαδοχικά λάθη στο τέλος του 6ου game, με τον Vesely να σφίγγει τη γροθιά του και με το break back να ισοφαρίζει σε 3-3.

Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Berdych, που σε ένα game που έχανε με 40-15, ισοφάρισε σε 40-40, για να έρθει ένα αβίαστο λάθος με το forehand και ένα double fault του Vesely, που έδωσαν νέο break στον 31χρονο και το προβάδισμα με 4-3.

Ο 30χρονος Τσέχος δεν επέτρεψε στον Vesely να επιστρέψει ξανά σε αυτό το ματς. Είχε ένα love service game για το 5-3 και στο 9ο game έκανε αυτό που είχε κάνει και στο τέλος του 4ου σετ, δημιούργησε τριπλό match point στο σερβίς του 22χρονου, στο 3-5, 0-40. Ακόμα και τότε ταλαιπωρήθηκε αρκετά ο Berdych, αφού ο Vesely έσωσε δύο από αυτά τα match points (και 7 συνολικά), αλλά στο τρίτο ο 22χρονος έκανε λάθος και το μπαλάκι σταμάτησε στο φιλέ, με τον Berdych να πανηγυρίσει μια σπουδαία πρόκριση. 

O Berdych προκρίθηκε για 4η φορά στα προημιτελικά του Wimbledon και για 15η συνολικά σε Grand Slam διοργάνωση. Θα αντιμετωπίσει αύριο τον Lucas Pouille - που έχει πετύχει τις πρώτες του νίκες στο γρασίδι σε αυτό το τουρνουά - και θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία για να επιστρέψει στα ημιτελικά του Wimbledon μετά από 6 χρόνια.

Θυμίζουμε πως ο Τσέχος είχε πραγματοποιήσει την καλύτερη πορεία του σε major διοργάνωση στο Wimbledon του 2010, όταν είχε φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και εκεί ηττήθηκε από τον Rafael Nadal.

 
 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots