Άγγελος Βενιζέλος - Ένας ακόμη Έλληνας στην ξενιτιά

 
Άγγελος Βενιζέλος
Άγγελος Βενιζέλος
tennisnews team Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2008 - 13:35

To tennisnews.gr έχει στόχο να παρουσιάζει οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με τη τεννιστική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τους Έλληνες αθλητές. Εκτός από τους μεγάλους μας αθλητές, αναζητούμε και παιδιά σε μικρή ηλικία που έχουν επενδύσει τη ζωή τους πάνω στο άθλημα. Σήμερα δημοσιεύουμε συνέντευξη ενός 15χρονου αθλητή του τέννις, του Άγγελου Βενιζέλου.



Ο Άγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1992. Ξεκίνησε το τένις σε ηλικία μικρότερη των 5 χρονών στον Ο.Α. ΧΑΛΚΙΔΑΣ, όπου είναι και ο τόπος της μόνιμης κατοικίας των γονέων του. Πρώτοι προπονητές του ήταν, η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, ο Βασίλης Ρουμπής, ο Μπάμπης Παπαιωάννου και γυμναστής του ο Νίκος Μωραΐτης. Τελευταίος προπονητής του στην Ελλάδα ήταν ο Γιάννης Καμπάκογλου, που τον προπόνησε για ένα πεντάμηνο περίπου στις εγκαταστάσεις της Παντάλκης στο Γαλάτσι.



Το καλοκαίρι του 2004, μόλις τελείωσε το Δημοτικό και πριν κλείσει τα 12 του χρόνια, μετακόμισε στην Ισπανία αποδεχόμενος πρόσκληση του Mr. Xavier Torner, director of the Top Team Bruguera Tennis Academy στη Βαρκελώνη όπου και ζει μόνιμα μέχρι και σήμερα.

Στις αρχές του 2006 και ενώ ό Άγγελος συνεχίζει τις εντατικές του προπονήσεις ο Xavier Torner, ο διευθυντής της ακαδημίας, δήλωσε για τον Άγγελο:

«Χτίζουμε έναν αθλητή δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και από την πρόοδο και γενικά από την συμπεριφορά του. Έχει προσαρμοστεί πλέον πλήρως και ακολουθεί το πρόγραμμα και το σχολείο με τη μεγαλύτερη δυνατόν συνέπεια. Όλα θα έρθουν στην ώρα τους. Προς το παρόν περιμένουμε με αγωνία την ανάπτυξή του.»

Ο μικρός Άγγελος ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή τους στόχους του και την πίστη του στον εαυτό του: «Είμαι αποφασισμένος να πετύχω. Έχω στόχους και πρότυπα. Είμαι μόλις 12 χρονών και όμως βρίσκομαι στο χώρο από την ηλικία των 5 χρονών. Στην ακαδημία γυμνάζομαι 6 ώρες την ημέρα με στόχο την ενδυνάμωση της φυσικής κατάστασης και την βελτίωση της τεχνικής. Ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίσω και τις δυσκολίες των μαθημάτων. Εδώ τα πάντα λειτουργούν άψογα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα προσαρμογής, παρ΄ ότι βρήκα παιδιά από διαφορετικές εθνότητες. Είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας και στον αγωνιστικό χώρο επικρατεί συναγωνισμός»


Ο Luis Bruguera δήλωσε για τη δυναμική του Άγγελου Βενιζέλου: «Εγώ θα του δείξω τον τρόπο ότι και να γίνει, γιατί γνωρίζω πολύ καλά ότι μπορεί και να τα καταφέρει και να επιτύχει. Είναι ένα πολύ δύσκολο και ανεξάρτητο παιδί, με έντονη προσωπικότητα που δεν εμπιστεύεται εύκολα κανέναν. Μας πήρε 2 χρόνια για να τον μάθουμε, αλλά πλέον η συνεργασία μας είναι άριστη. Όσο μεγαλώνει και ωριμάζει, μας εμπιστεύεται όλο και περισσότερο. Όσον αφορά την τελική προοπτική του, θα σας πω μόλις ολοκληρωθεί η σωματική και ορμονική του ανάπτυξη. Σαν χαρακτήρας πάντως είναι ένας μεγάλος μαχητής και «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Το μόνο πράγμα που απαιτώ από αυτόν είναι, κάθε βράδυ που πάει στο κρεβάτι του να είναι χαρούμενος και να αισθάνεται ότι πραγματικά έχει δώσει τον καλύτερο του εαυτό!»


Όμως τα πράγματα δεν είναι ποτέ εύκολα για κάποιον που περιμένει να πρωταγωνιστήσει. Ο Tino Anda, επικεφαλής προπονητής του Άγγελου, μας δήλωσε: «Όσο ωριμάζει τα πράγματα βελτιώνονται. Η προοπτική του όμως εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Έχω πει και στο παρελθόν ότι είναι ένα πολύ δύσκολο και δύστροπο παιδί που δεν μπορείς εύκολα, ούτε να το πλησιάσεις, ούτε να το πιέσεις. Έχω την πεποίθηση ότι μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα με την ανάπτυξή του (που μας ταλαιπωρεί όλους) τα πράγματα θα αλλάξουν. Υπολείπεται περίπου 1,5 χρόνο από την πραγματική του ηλικία και αυτό δημιουργεί πρόβλημα. Σε ένα μήνα γίνεται 15 χρονών αλλά ορμονικά και σωματικά είναι μόλις 13,5! Όταν αποκατασταθούν οι σωματικές και ορμονικές του ισορροπίες θα μπορέσουμε να ξαναμιλήσουμε -σε άλλη βάση- για την προοπτική του.

Είναι προικισμένος, ταλαντούχος, ευφυέστατος, αλλά και απρόοπτος. Αυτός, και μόνο αυτός, θα καθορίσει την μοίρα του. Ούτε ο πατέρας του, ούτε εμείς μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο ως αναφορά αυτήν την προοπτική. Ο Άγγελος δυστυχώς δεν κατευθύνεται, απλά αποφασίζει. Εύχομαι να αποφασίσει το σωστό.»

Βρήκαμε τον Άγγελο και μας παραχώρησε την παρακάτω αποκλειστική συνένετυξη:

tennisnews.gr:
Άγγελε ας πάμε μερικά χρόνια πίσω...καλοκαίρι 2004... έρχεται η πρόσκληση από την Top Team Bruguera Tennis Academy. Τι νοιώθει ένα 12χρονο παιδί εκείνη τη μέρα;

Άγγελος: Ενθουσιασμό και ικανοποίηση από το γεγονός και μόνο ότι μια επαγγελματική και υψηλού κύρους ακαδημία με είχε ζητήσει για να βοηθήσει την προσπάθειά μου ώστε να φτάσω στον στόχο μου που δεν είναι άλλος από την κορυφή του κόσμου.


tennisnews.gr:
Ποιός πήρε τη απόφαση να φύγεις; Εσύ ή η οικογένεια; Το είδες σαν παιχνίδι; Περιπέτεια; Πρόκληση; ή την ευκαιρία μιάς ζωής;

Άγγελος: Η επιθυμία ήταν δική μου. Η απόφαση όμως ήταν της οικογένειας ….Το συζητήσαμε όλοι μαζί και αποφασίσαμε ότι ήταν για το καλύτερο. Το είδα σαν πρόκληση και σαν ευκαιρία. Πρόκληση για να ξεπεράσω τον εαυτό μου, αλλά και ευκαιρία επειδή δεν σε ζητάνε κάθε ημέρα για να σε εντάξουν σε μια από τις καλύτερες ακαδημίες του κόσμου.


tennisnews.gr:
Φτάνεις στη Βαρκελώνη. Περιέγραψε μας την πρώτη σου ημέρα εκεί; Γήπεδα, εγκαταστάσεις, υποδομές, προπονητές;

Άγγελος: Η πρώτη μου ημέρα ήταν υπέροχη. Μη ξεχνάτε ότι ο χώρος μου ήταν οικείος μιας και είχα βρεθεί εκεί για τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο του 2004. Το ότι βρήκα εκεί παιδιά από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς δεν με προβλημάτισε καθόλου. Στην ακαδημία υπάρχουν 7 χωμάτινα γήπεδα και 9 hardcourt , γυμναστήριο, φυσιοθεραπευτήριο, εστιατόριο, ξενώνες, σχολικές αίθουσες και όλες οι άλλες απαραίτητες υποδομές. Οι προπονητές μας είναι όλοι πρώην επαγγελματίες και γνώστες του αθλήματος. Σκληροί μεν, αλλά δίκαιοι.


tennisnews.gr:
Πως ξεκίνησε το πρόγραμμα; Τι πιστεύεις προσπαθούσαν να πετύχουν πάνω σου;

Άγγελος: Το πρόγραμμα και ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά με τένις, φυσική κατάσταση και ψυχολογική υποστήριξη. Από την πρώτη ημέρα επένδυσαν επάνω μου όχι για να με κάνουν έναν ακόμη τενίστα αλλά τον κορυφαίο στον κόσμο.


tennisnews.gr: Πως είναι σήμερα μία μέρα σου στην Top Team Bruguera Tennis Academy; Πως είναι μια μέρα διασκέδασης στην Top Team Bruguera Tennis Academy;

Άγγελος Βενιζέλος - Aggelos Venizelos - tennisnews.grΆγγελος: Η ημέρα ξεκινάει στις 7.45 το πρωί με το απαραίτητο πρωινό το οποίο κρατάει μέχρι τις 8.30. Η προπόνηση αρχίζει στις 9.00 και η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται στις 13.00, στην συνέχεια τρώμε μεσημεριανό, ξεκουραζόμαστε και διαβάζουμε μέχρι της 14.30. Αμέσως μετά ξεκινάει η δεύτερη φάση που ολοκληρώνεται στις 17.00. Στις 17.15 αρχίζει το σχολείο το οποίο διαρκεί μέχρι της 21.15. Μετά το σχολείο τρώμε βραδινό και στην συνέχεια είμαστε ελεύθεροι μέχρι τις 22.30 όπου πρέπει να πάμε για ύπνο. Τα Σαββατοκύριακα δεν έχουμε προπόνηση οπότε είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε την διασκέδασή μας.

tennisnews.gr: Τι πιστεύεις ότι είδαν πάνω σου οι ειδικοί και σε διάλεξαν;

Άγγελος: Θέλω να πιστεύω ότι με επέλεξαν, γιατί αξιολόγησαν ότι με σκληρή δουλειά και διαρκή προσπάθεια μπορούμε να φτάσουμε στους κοινούς μας στόχους.

tennisnews.gr: Tι πιστεύεις ότι θέλουν αυτοί από σένα και τι θέλεις εσύ από αυτούς και τον εαυτό σου;

Άγγελος: Αυτοί θέλουν από εμένα να δίνω πάντα το 100% και να προσπαθώ για το καλύτερο και εγώ να με βοηθήσουν όσο πιο πολύ μπορούνε και να μου μεταβιβάσουν όλες τους τις γνώσεις. Από τον εαυτό μου θέλω να κάνω ότι χρειαστεί για να φτάσω στην κορυφή του παγκόσμιου τένις.


tennisnews.gr:
Όλο το προπονητικό Team σε χαρακτηρίζει σαν "ανεξάρτητο παιδί, με έντονη προσωπικότητα". Τι πιστεύεις εσύ για σένα; Ποία είναι τα δυνατά σου σημεία στο παιχνίδι; Ποιά είναι τα τρωτά σου σημεία στο χαρακτήρα σου και στο παιχνίδι σου που σε δυσκολεύουν και πολεμάς εναντίον τους.

Άγγελος: Δεν θα απαντήσω στην πρώτη ερώτηση γιατί όλοι οι άνθρωποι πιστεύουν τα καλύτερα για τον εαυτό τους. Ως αναφορά τις αδυναμίες μου είναι αρκετές με πρώτη και μεγαλύτερη την νευρικότητα. Συνολικά πάντως πιστεύω ότι τα θετικά μου είναι περισσότερα από τα αρνητικά μου….αλλιώς δεν θα με κράταγαν.

tennisnews.gr: Πως βλέπεις το μέλλον σου στην ακαδημία;

Άγγελος: Στην ακαδημία θα παραμείνω δουλεύοντας σκληρά μέχρι να αναπτυχθώ σωματικά…. Μόλις συμβεί αυτό θα αρχίσω άμεσα την επαγγελματική μου καριέρα.


tennisnews.gr:
Ποιά είναι τα σχέδια για το 2008; Ποια είναι τα σχέδια τα μακροχρόνια;

Άγγελος: Για εφέτος… να συνεχίσω την σκληρή δουλειά με υπομονή και επιμονή στον ΣΤΟΧΟ ( την συνεχή βελτίωση ). Τα μακροχρόνια σχέδια μου είναι να γίνω το νούμερο 1 στον κόσμο.

tennisnews.gr: Tελικά μετά από τόσα χρόνια στο εξωτερικό, θα συμβούλευες τον κολλητό σου φίλο να ακολουθήσει το παράδειγμα και να φύγει εξωτερικό, μακριά από γονείς για να μάθει να παίζει επαγγελματικό τένις;

Άγγελος: Αυτό δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ θα του έλεγα ότι το πιο εύκολο είναι να μείνει στο σπίτι του …. άλλα αν πραγματικό θέλει και αγαπάει το τένις τότε το καλύτερο είναι να ακολουθήσει τον δρόμο μου. Αλλά και πάλι το να το πεις είναι εύκολο, να το κάνεις είναι το δύσκολο. Πολλοί προσπάθησαν αλλά και πολλοί απέτυχαν, ελάχιστα παιδιά παραμένουν. Σε τελική ανάλυση είναι θέμα χαρακτήρα, προσαρμογής και ικανοτήτων.

tennisnews.gr: Εάν είχες την δυνατότητα να γυρίσεις πίσω στο καλοκαίρι του 2004, τι θα άλλαζες από την πορεία σου μέχρι τώρα;

Άγγελος: Τίποτα δεν θα άλλαζα. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με ότι έχω κάνει μέχρι σήμερα και δεν θα το άλλαζα.


tennisnews.gr:
Σε ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε πραγματικά τα καλύτερα σε σένα.

Άγγελος: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Εμείς θα μεταφέρουμε σα σχόλιο μόνο το όραμά του… «Θέλω να γίνω το Νο 1 στο τένις στον κόσμο.» Το tennisnews.gr παρακολουθεί την πορεία του Άγγελου και εύχεται το καλύτερο για αυτόν.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots