ATP
O διαιτητής είδε το "άουτ", αλλά δεν έδωσε τον πόντο στον Fritz! (vid)

 
O διαιτητής είδε το "άουτ", αλλά δεν έδωσε τον πόντο στον Fritz! (vid)
tn team Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2024 - 14:13

Μια πολύ ιδιαίτερη φάση συνέβη στη χθεσινή αναμέτρηση του Taylor Fritz στο Σινσινάτι, με τον διαιτητή να συμφωνεί μαζί του για μια μπάλα, αλλά να μην μπορεί να του δώσει τον πόντο, εξαιτίας του live hawk-eye, που... απέτυχε να λειτουργήσει!

Μπορεί το αυτόματο hawk-eye να έχει λύσει τα χέρια των διαιτητών σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ωστόσο υπάρχουν και αυτές οι φορές που προκαλεί προβλήματα, όπως έγινε στην χθεσινή αναμέτρηση του Fritz στο Σινσινάτι.

Το Masters του Σινσινάτι είναι ένα από τα αρκετά τουρνουά πλέον που δεν χρησιμοποιεί επόπτες γραμμών, αλλά ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας, γνωστό και ως "live hawk-eye", που παίρνει όλες τις αποφάσεις.

Βρισκόμαστε σ' αυτό το μεταβατικό στάδιο όπου ο chair umpire παραμένει "άρχων" του αγώνα, δεν προβλέπεται όμως να παρεμβαίνει στις αποφάσεις του hawk-eye, που είναι αναμφίβολα πιο ακριβές από το ανθρώπινο μάτι.

Αυτό που συνέβη ωστόσο στο χθεσινό ματς του Fritz με τον Nakashima δεν το έχουμε ξαναδεί, αφού υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και το hawk-eye δεν έπιασε μια μπάλα του Nakashima που ήταν καθαρά άουτ.

Αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει με μπάλες που είναι πολύ μακριά από την baseline, ίσως και μέτρα ολόκληρα, επομένως είναι φυσικό οι κάμερες να τις χάνουν και ο διαιτητής να παρεμβαίνει, παίρνοντας ωστόσο μια απόφαση που και ο τελευταίος θεατής έχει δει.

Στη συγκεκριμένη φάση, αν και καθαρή για ένα έμπειρο μάτι, δεν παύει να είναι οριακή, συνεπώς ο διαιτητής δεν πήρε μια τέτοια πρωτοβουλία να αμφισβητήσει το hawk-eye και να σταματήσει τον πόντο, έως ότου ενημερωθεί πως υπήρξε τεχνικό πρόβλημα και δεν λειτουργούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ο Fritz του εξήγησε ότι είναι άδικο και για μια στιγμή σταμάτησε να παίζει, αν και τελικά το ράλι συνεχίστηκε και οι δυο Αμερικανοί τενίστες αντάλλαξαν 5 χτυπήματα μέχρι να σταματήσει τον πόντο ο διαιτητής με let.

Αυτό σήμαινε πως ο πόντος θα επαναλαμβανόταν και δεν θα τον έπαιρνε ο Fritz, αφού παρά τις διαμαρτυρίες του ο διαιτητής του εξήγησε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι σε εκείνο το σημείο, παρότι συμφωνούσε μαζί του ότι η μπάλα ήταν εκτός - κάτι που επιβεβαιώθηκε και από το τηλεοπτικό hawk-eye.

Για την ιστορία, μετά από ένα γεμάτο και αρκετά αμφίρροπο παιχνίδι, ο Nakashima κέρδισε τελικά τον Fritz με 6-4, 4-6, 7-6 (4) και τον άφησε πρόωρα εκτός Σινσινάτι.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots