Θοδωρής Γκλαβάς: "Η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου - ένας κίνδυνος που ελλοχεύει!"

 
Θοδωρής Γκλαβάς: "Η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου - ένας κίνδυνος που ελλοχεύει!"
tn team Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:14

H Ελλάδα έρχεται στην 24η θέση σε 29 χώρες στα Tennis Europe Awards της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις και αυτό αναδεικνύει έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει από την έλλειψη ενός αναπτυξιακού σχεδίου: τη μείωση των παιδιών που ασχολούνται με το τένις στη χώρα μας. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό για να μη χαθεί η ευκαιρία που φέρνει το timing των επιτυχιών του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη.

Γράφει ο Θοδωρής Γκλαβάς

Η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου - ένας κίνδυνος που ελλοχεύει!

Η ανακοίνωση των Tennis Europe Awards της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τένις, φέρνει στην επικαιρότητα ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όσους ονειρεύονται την ανάπτυξη του τένις στην Ελλάδα. Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά. Η Ελλάδα καταλαμβάνει πολύ χαμηλή θέση. Στα juniors βρισκόμαστε στην 24η θέση σε 29 ευρωπαϊκές χώρες ενώ στους Seniors, το Beach Tennis και το Wheelchair Tennis η Ελλάδα δεν έχει καν εκπροσώπηση.

Πέρα από γνωστά προβλήματα: έλλειψη προπονητικού κέντρου, ανυπαρξία ομοσπονδιακής ή περιφερειακής προπόνησης, αδυναμία υποστήριξης αθλητών για ταξίδια στο εξωτερικό και πολλά άλλα, ελλοχεύει ένας ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος. Η μείωση των παιδιών που ασχολούνται με το τένις στη χώρα μας.

Πολλές ακαδημίες αυτό το Σεπτέμβριο διαπιστώνουν μείωση των εγγραφών, ενώ αισθητή πλέον είναι και η μείωση των συμμετοχών σε πρωταθλήματα της ΕΦΟΑ και των Ενώσεων όλων των κατηγοριών - κάτι, που παρά τις επισημάνσεις εντός και εκτός Δ.Σ., η ΕΦΟΑ δεν αποδέχεται.

Κάποιοι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η οικονομική δυσκολία των νοικοκυριών ή ο ανταγωνισμός άλλων αθλημάτων (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ, padel κ.λπ.) συμβάλλουν στη μειωμένη αυτή δυναμική. Το μεγάλο όμως μέρος της ευθύνης, φέρει η πολιτική της ΕΦΟΑ σε σχέση με τους αγώνες των κατηγοριών juniors.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί ανταποκρίνεται στις ανάγκες αθλητών/τριών που επιδιώκουν διακρίσεις στις ανώτερες θέσεις της εθνικής κατάταξης. Δεν υπάρχουν αρκετοί αγώνες για παιδιά που ασχολούνται λιγότερο εντατικά και βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη.

Τα παιδιά αυτά, που παίζουν 2, η 3 φορές την εβδομάδα, είναι πολλά και αποτελούν τη βάση της τενιστικής πυραμίδας. Ανεξάρτητα διακρίσεων, αυτά είναι που τροφοδοτούν τα σωματεία, απασχολούν τους προπονητές και γεμίζουν τα ταμπλό των αγώνων.

Δυστυχώς, τα Ε4 είναι ανύπαρκτα, τα Ε3 όλα ανοιχτά, τα Ε2 καταργήθηκαν, τα Ε3 προσφέρουν υψηλή βαθμολογία προσελκύοντας επίδοξους διεκδικητές υψηλότερων θέσεων στην κατάταξη, οπότε δεν υπάρχει πλέον «χώρος» για τα παιδιά που είναι λιγότερο ανταγωνιστικά. Ξεκινούν τους αγώνες με ταξίδια που φέρουν μεγάλο οικονομικό και οικογενειακό κόστος, αντιμετωπίζουν τους δυνατότερους παίκτες, χάνουν εύκολα, απογοητεύονται και σταματούν.

Κάποια πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Θα βοηθούσαν τουρνουά Ε4, ή τουρνουά που δεν θα μπορούν να συμμετέχουν οι πρώτοι της κατάταξης, ή επαναφορά κάποιων «κλειστών» Ε3, ή μείωση βαθμολογίας Ε3, καθώς και επανεκκίνηση των Ε2 κ.α.

Είναι σημαντικό το αγωνιστικό πρόγραμμα να παραμένει ενδιαφέρον ώστε τα λιγότερο ανταγωνιστικά παιδιά να μην εγκαταλείπουν το άθλημα.

Υπάρχει σήμερα ανάγκη για ένα στοχευμένο αναπτυξιακό σχέδιο. Κάποιες ιδέες: προσπάθεια ένταξης του τένις στα σχολεία, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ομοσπονδιακών προπονητών μας, κατάλληλη στρατηγική marketing που θα προσελκύει παιδιά και μεγάλους στο τένις.

Αλίμονο! Τόση δουλειά, ερήμην μας, έχουν κάνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη. Ας αξιοποιήσουμε το timing των επιτυχιών τους, για την ανάπτυξη του αγαπημένου μας αθλήματος! Το τένις στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μεγαλώσει!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots