Θοδωρής Γκλαβάς: Απαραίτητη η ανάταξη του τένις

 
Θοδωρής Γκλαβάς: Απαραίτητη η ανάταξη του τένις
tennisnews team Σάββατο, 03 Αυγούστου 2024 - 17:50

Ο Θοδωρής Γκλαβάς, μέλος του ΔΣ της ΕΦΟΑ, δημοσιεύει ολόκληρη την εισήγησή του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας. Αν και η Συνέλευση αφορούσε κυρίως την έγκριση του κανονισμού του Padel, καταγράφονται οι κύριοι άξονες ενός προγράμματος αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης για το τένις.

Εισήγηση Θοδωρή Γκλαβά προς την Γενική Συνέλευση της ΕΦΟΑ

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε και κ. Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Ενώσεων, Σωματείων και του Διοικητικού Συμβουλίου

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρισκόμαστε όλοι μαζί εδώ, σε αυτόν το πανέμορφο ιστορικό τόπο, που τόσα πολλά συμβολίζει για την Ελλάδα και τον παγκόσμιο αθλητισμό. Ελπίζω η θετική ενέργεια και τα Ολυμπιακά ιδεώδη να αποτελέσουν έμπνευση για όλους μας και για την ομοσπονδία μας.

Βρισκόμαστε εδώ σήμερα κυρίως για να συζητήσουμε ένα νέο άθλημα. Νέο όχι για την ΕΦΟΑ αλλά νέο στην οικογένεια των αθλημάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού αφού μόλις προ μηνός αναγνωρίστηκε από αυτήν.

Μπορεί όλοι μας να μην γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για το Padel αλλά σίγουρα ΟΛΟΙ, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τεράστιας δυναμικής που έχει αποκτήσει σαν άθλημα - με νέους χώρους και γήπεδα να ξεπηδούν σε κάθε σημείο και σε κάθε πόλη.

Μόλις πριν μια εβδομάδα, είχα την τιμή να κληθώ για την απονομή στους τελικούς ενός τουρνουά  Padel στην Αθήνα, στο Ελληνικό, όπου εκτός από τον πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, στην τελετή λήξης και απονομών, υπήρχε ατμόσφαιρα γιορτινή και ενθουσιασμός, κάτι που πρέπει να ανατρέξω αρκετά χρόνια πίσω για να θυμηθώ κάτι ανάλογο σε διοργανώσεις τένις.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι εκτός από τη διοργάνωση, τα έπαθλα, τη δεξίωση και τη γιορτή, μόνο σε αυτό το τουρνουά συγκεντρώθηκε από χορηγούς ποσό € 5.000 που δωρίσθηκε για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην οργάνωση «Πόρτα Ανοιχτή» πουποστηρίζει άτομα με εγκεφαλική παράλυση.

Ως παλιός πρωταθλητής και υπηρέτης του τένις από τότε που ήμουν 8 χρονών, ζηλεύω, αλλά δεν φθονώ αυτήν την επιτυχία. Ως άθλημα της ομοσπονδίας μας, πρέπει να βοηθήσουμε το Padel. Πρέπει όμως να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο το squash, το beach tennis, την ξυλορακέτα και τα άλλα αθλήματά μας, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προβληματιστούμε για το πώς θα γίνουμε και εμείς, μιλώ πάλι για το τένις, καλύτεροι και δυνατότεροι.

Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούμε στο τένις μια αγωνιστική «κόπωση» και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Για παράδειγμα, στα Ε1 που ξεκινούν σε λίγες μέρες, οι συμμετοχές προβληματίζουν. Δεν θυμάμαι ποτέ Ε1 όπου:

Στα Α16 - μόνο 21 συμμετοχές στον Σ.Α. Τριπόλεως

Α18 – μόνο 10 συμμετοχές στην Αρχ. Ολυμπία και 17 συμμετοχές στο Περιστέρι

Κ12 - μόνο 16 συμμετοχές στην ΑΕΚ Τριπόλεως

Κ14 - μόνο 16 συμμετοχές στην Αρχ. Ολυμπία

Κ16 - μόνο 12 συμμετοχές στην Τρίπολη

Κ18 - μόνο 12 συμμετοχές πάλι στην Αρχ. Ολυμπία και 22 στο Περιστέρι

Μιλάμε για Ε1! Τα ταμπλό εδώ αλλά και σε περιπτώσεις άλλων αγώνων, δεν γεμίζουν και δεν θα ήθελα ούτε καν να σκεφτώ τί θα συνέβαινε ΑΝ ή ΟΤΑΝ κάποια μέρα σταματήσουν να λάμπουν ο Στέφανος και η Μαρία.

Είναι λοιπόν ανάγκη να προβληματιστούμε και να εξετάσουμε ανοιχτά τί συμβαίνει και πως θα ανεβάσουμε το τένις, και θα ξαναπώ βέβαια και τα άλλα αθλήματά μας.

Αλλά ας κοιτάξουμε πρώτα το τένις που γνωρίζουμε καλύτερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε τον μεταξύ μας διάλογο για μια σειρά από παραμέτρους και θα αναφέρω μερικές:

  • Την ανάγκη ύπαρξης Εθνικού προπονητικού κέντρου με στόχο την ανάπτυξη αθλητών διεθνών επιδόσεων αλλά επίσης και της ανάπτυξης ικανού αριθμού περιφερειακών κέντρων, με βάση τις Ενώσεις μας, και σκοπό την ανάπτυξη αθλητών εθνικής εμβέλειας.
  • Την διοργάνωση αποστολών επίλεκτων αθλητών όλων των ηλικιών, κυρίως juniors, σε διοργανώσεις του εξωτερικού
  • Την αναβάθμιση του προπονητικού μας δυναμικού με τακτικές σχολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης αλλά και πραγματική υποστήριξη και «προστασία» των πιστοποιημένων επαγγελματιών
  • Την αναβάθμιση του επιπέδου των αγώνων μας με υποστήριξη του κλάδου των επιδιαιτητών, διαιτητών και κριτών γραμμών.
  • Την τοποθέτηση των αθλητών μας και των οικογενειών τους στο επίκεντρο των αποφάσεών μας καθώς αυτοί αποτελούν την κινητήρια δύναμή μας
  • Την υποστήριξη των Εθνικών Ομάδων τζούνιορ αλλά και των ομάδων Ανδρών και Γυναικών μια και αυτές λειτουργούν ως παράδειγμα για τους νεότερους αθλητές και αποτελούν τον καθρέπτη του αθλήματος προβάλλοντας το έργο μας και διαφημίζοντας τα σπορ μας στην ευρύτερη κοινωνία.

Μιας που μιλάμε για αυτήν την προβολή, μόλις την περασμένη εβδομάδα χάσαμε μια ευκαιρία καθότι πληροφορήθηκα ότι η ομοσπονδία μας δεν κατάφερε να παραστεί στην ψηφοφορία στην Ολυμπιακή Επιτροπή και να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Μαρίας Σάκκαρη ως σημαιοφόρο της Ολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι.

  • Να προσέξουμε και να οργανώσουμε τους βετεράνους μας. Την πολυπληθέστερη ομάδα αθλητών μας που εκτός από πρεσβευτές του αθλήματος είναι οικονομικά πιο ανεξάρτητοι και που ενδιαφέρουν και προσελκύουν χορηγούς
  • Να ανταποκριθούμε στο αίτημα για την διοργάνωση ενός μεγάλου τουρνουά ATP  ή WTA ή έστω, ικανού αριθμού τουρνουά της σειράς Challenger που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες περισσοτέρων αθλητών και αθλητριών μας. Η Ιταλία, που σιγά σιγά αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για την επιτυχία του μοντέλου ανάπτυξης του τένις της, διοργανώνει πολύ μεγάλο τέτοιο αριθμό Challenger κάθε χρόνο.
  • Να αναδιαρθρώσουμε πλήρως το αγωνιστικό μας πρόγραμμα θεσπίζοντας διαδικασίες κατανομής των αγώνων, διατηρώντας γεωγραφικές και αγωνιστικές ισορροπίες, εξυπηρετώντας τους αθλητές τους γονείς και τους προπονητές, μειώνοντας τα έξοδα και τις βαθμοθηρικές μετακινήσεις και επιτυγχάνοντας μια πιο ισορροπημένη βαθμολογική κατανομή.

Σημαντικό εδώ είναι επίσης να δίνουμε ευκαιρίες όχι μόνο σε αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή των κατατάξεων αλλά και σε αυτούς, τους περισσότερους, που βρίσκονται πιο πίσω βαθμολογικά και που είναι απολύτως απαραίτητοι για να στηρίξουν τα ταμπλό και τις συμμετοχές μας.

  • Να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικότερα τις ικανότητες των ομοσπονδιακών μας προπονητών και τη συνεργασία τους με την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις
  • Να επιδιώξουμε μια Ομοσπονδία αρωγό στην προσπάθεια των Ενώσεων των σωματείων, των αθλητών, των προπονητών και όλων αυτών που ασχολούνται με το τένις.

    Μια ομοσπονδία που θα δουλεύει για όλους αυτούς και όχι το αντίστροφο. Μια ομοσπονδία που θα είναι παρούσα και θα ανταποκρίνεται σε κάθε τηλέφωνο και κάθε επιστολή. Μια ομοσπονδία που θα φέρνει κοντά της όλους εκείνους που θέλουν να προσφέρουν.

 Αυτά είναι μερικά. Υπάρχουν και άλλα πολλά που θα πρέπει να κοιτάξουμε!  Όλα πρέπει να συζητηθούν και ακόμα περισσότερο πρέπει να γίνουν αντικείμενο στόχων και δράσεων.

Ασφαλώς για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται διαφάνεια και χρηστή διαχείριση των πόρων μας. Χρειάζεται επίσης να εκπέμψουμε την απαραίτητη αξιοπιστία για να προσελκύσουμε ισχυρούς υποστηρικτές και χορηγούς.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον Vittor Cabral, τον πορτογάλο Διευθυντή Ανάπτυξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας τένις (ITF), μου επεσήμανε την ανάγκη καλλιέργειας και αξιοποίησης τέτοιων υποστηρικτών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Πορτογαλική Ομοσπονδία έχει ετήσιες χορηγίες ύψους άνω των €10 εκ. - Αντίστοιχα η ΕΦΟΑ, το 2023, όπως άλλωστε είδαμε στα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στην ΓΣ του Μαρτίου, έχει ετήσιες χορηγίες μόλις €208.000. Τα νούμερά μας εδώ υπολείπονται κατά πολύ. Πρέπει να γίνουμε πολύ-πολύ καλύτεροι!!!

Την ίδια προσοχή πρέπει να δείξουμε και για τα άλλα αθλήματα και για το Padel, τον κανονισμό του οποίου συζητάμε σήμερα.

Ως καινούργιος στο χώρο του Padel, νομίζω ότι το να βασιστούμε στους κανονισμούς της Διεθνούς ομοσπονδίας όπως άλλωστε έχει κάνει ο κανονισμός που έχετε μπροστά σας, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Ελπίζω βέβαια ο κανονισμός να έχει τεθεί σε γνώση και αυτών που ασχολούνται οι ίδιοι με το άθλημα.

Σχετικά με το 3ο θέμα της Γενικής Συνέλευσης, δηλ την έγκριση της διαγραφής των σωματείων:  Το θέμα αυτό είναι σοβαρό γιατί η απόφασή μας εδώ σήμερα δρομολογεί σημαντικές εξελίξεις για τα εν λόγω σωματεία. Πρόκειται όμως για εφαρμογή του νόμου. Ίσως εδώ θα έπρεπε να έχουμε κινηθεί πολύ πιο γρήγορα ώστε να έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε αυτά τα σωματεία που μπορούν και βέβαια το επιθυμούν να έχουν ήδη επανεγγραφεί.

Τέλος, σχετικά με το 5ο θέμα μας, τη Νέα Ιστοσελίδα: Είναι αναζωογονητικό να βλέπουμε αλλαγές και ανανέωση. Εδώ λυπάμαι πραγματικά που ούτε εγώ, ούτε άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε και να προσφέρουμε στη διαδικασία αυτή. Η ιστοσελίδα είναι ένα εργαλείο και ως τέτοιο, ισχυροποιείται από την συμμετοχή και την προσφορά περισσοτέρων στην διαδικασία συγκρότησής της. Δυστυχώς σήμερα είμαι και εγώ ένας απλός θεατής της παρουσίασής της.

Ολοκληρώνω εδώ και ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Εύχομαι σε όλους:

Καλή δύναμη και βέβαια Καλή επιτυχία στους αθλητές μας που σε λίγο ρίχνονται στη μάχη των Ολυμπιακών Αγώνων

(σημείωση: η εισήγηση έγινε λίγες μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι)

 

Θοδωρής Γκλαβάς

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots