The Coach - Τι είναι ταλέντο;

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 - 13:50

O Στάθης Χαριτωνίδης μέσα από τη στήλη του "THE COACH" προσεγγίζει μέσα από το ενδιαφέρον του άρθρο τον όρο του ταλέντου στο τένις. Τι είναι τελικά το ταλέντο σε έναν αθλητή, που τόσο συχνά ακούμε;

Σε ένα από τα προηγούμενα άρθρα μας ασχοληθήκαμε με ερώτηση: «Τι είναι τεχνική».  Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε με μια άλλη βασική ερώτηση. 

«Τι είναι ταλέντο;»

Το τένις είναι σαφώς ένα από τα πολυπλοκότερα, δικαιότερα και πλήρη - θα έλεγα – αθλήματα. Είναι ένα άθλημα στο οποίο πολλοί αθλητές μπορούν να επιτυγχάνουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Αυτό συχνά όμως μας μπερδεύει στο να αποφανθούμε με σιγουριά  για το «Τι είναι το ταλέντο στο τένις»

Συνήθως χαρακτηρίζουμε  «ταλέντο» κάποιον που έχει μια έμφυτη ικανότητα χειρισμού της ρακέτας, μαθαίνει εύκολα την τεχνική, έχει έναν καλό ρυθμό και μια ευμορφία στην κίνησή του. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει κυρίως, με την ικανότητα εκτέλεσης των τεχνικών προτύπων κατά την διαδικασία της εκμάθησης ή κατά την διάρκεια των εναλλαγών. Στον αγώνα όμως τα πράγματα αλλάζουν πολύ.

Όταν για παράδειγμα βλέπουμε τον Federer και τον Djokovic να αγωνίζονται και να επιβάλλονται στους αντιπάλους τους, αισθανόμαστε ότι δεν έχουν το ίδιο «είδος» ταλέντου και αυτό είναι αλήθεια. Δεν επιτυγχάνουν με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να ταυτιζόμαστε περισσότερο με τον ένα ή τον άλλο αθλητή,  αλλά ποιός μπορεί να πει με σιγουριά ποιός από τους δύο έχει περισσότερο ταλέντο;  

Κάποιος ίσως έχει καλύτερο ρυθμό και πιο αρμονική κίνηση, αλλά από την άλλη να είναι πιο αργός ή και λιγότερο ψύχραιμος. Ένας  άλλος μπορεί να μην έχει αρμονία στην κίνησή του αλλά να είναι πιο γρήγορος και να παίρνει καλύτερες αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Ένας τρίτος, ίσως  να είναι πολύ πιο ψύχραιμος και αυτό να τον οδηγεί σε νίκες.

Όλα αυτά, είναι ικανότητες που μας επιτρέπουν να επιτυγχάνουμε σε έναν αγώνα. 

Σε πολύπλοκες δραστηριότητες όπως ένας αγώνας τένις και όταν τελικά το μοναδικό μετρήσιμο μέγεθος που μπορούμε να έχουμε είναι το αποτέλεσμα, όλες οι ικανότητες που επηρεάζουν χαρακτηριστικά την  απόδοση μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «ταλέντο». 

Πολλές φορές, κάποιος αθλητής μαθαίνει «εντυπωσιακά» εύκολα την τεχνική αλλά δυσκολεύεται πάρα πολύ με τις επιλογές του κατά την διάρκεια των πόντων. Η ικανότητά του να εκτελεί την τεχνική είναι ένα είδος ταλέντου. Κάποιος άλλος, ίσως δεν έχει την ικανότητα να μαθαίνει εύκολα την τεχνική, αλλά είναι πολύ ψύχραιμος, έχει καλές επιλογές και τελικά μια εντυπωσιακά καλή απόδοση στον αγώνα. Αντίστοιχα το ότι μπορεί να επιλέγει σωστά και να παραμένει  ψύχραιμος είναι και αυτό μια ιδιαίτερη ικανότητα, ένα είδος ταλέντου.  

Μπορούμε όμως να δώσουμε μια «απόλυτη» έννοια, έναν ορισμό, στον όρο ταλέντο? 

 

Μέσα από όλα αυτά τα χρόνια της εμπειρίας μου, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε εύκολα να περιγράψουμε το ταλέντο στο τένις, όταν το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα. Έτσι, τείνω να χαρακτηρίζω ταλέντο, οτιδήποτε με εντυπωσιάζει σε κάποιον αθλητή. Πολλές διαφορετικές ικανότητες.

Αυτή η διαφορετικότητα είναι και μια από τις βασικές ομορφιές του αθλήματος.

Υπάρχουν πιστεύω διάφορα «είδη ταλέντου» και μπορεί κάποιος μέχρι ενός ορίου να καλύπτει το μειονέκτημά του σε μία παράμετρο με κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα που πιθανόν να διαθέτει σε μια άλλη. Τελικά όμως θα κυριαρχήσει αυτός που θα κατορθώσει να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις φυσικές του ικανότητες, βελτιώνοντας όσο μπορεί περισσότερο τις αδυναμίες του.    

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots