Ελληνικό Τένις: Το Σύστημα Αγώνων 12–18

 
Ελληνικό Τένις: Το Σύστημα Αγώνων 12–18
Ελληνικό Τένις: Το Σύστημα Αγώνων 12–18
tennisnews team Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 - 11:42

Ο COACH μας, Στάθης Χαριτωνίδης, μέσα από την ομώνυμη στήλη του εξηγεί γιατί κατά τη γνώμη του το σύστημα των αγώνων των juniors στην Ελλάδα χρειάζεται βελτίωση και μας κάνει τις δικές του προτάσεις μέσα από πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα. Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον άρθρο και πείτε μας τη γνώμη σας στο τέλος αυτού στην ενότητα των σχολίων.

Σε συνέχεια λοιπόν των όσων είπαμε σε προηγούμενα άρθρα, νομίζω ότι ένα από αυτά που θα μπορούσαν να βελτιωθούν στο Ελληνικό τένις χωρίς κανένα κόστος, είναι το σύστημα των αγώνων των κατηγοριών. Η αγωνιστική δραστηριότητα  σε επίπεδο παίδων - εφήβων, είναι πιστεύω ο τομέας με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τη μεγαλύτερη συμμετοχή και κατά ένα μέρος ορίζει το επίπεδο του αθλήματος. 

Στο σύστημα των αγώνων που έχουμε σήμερα εμφανίζονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παθογένειας. Από τα χαρακτηριστικά αυτά, άλλα οφείλονται  σε χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα και άλλα σε αυτό το ίδιο το σύστημα. Οι παθογένειες αυτές κατά την γνώμη μου, δεν επιβαρύνουν μόνο το σύστημα των αγώνων, αλλά μέσα από αυτό περνούν και στην συνολική λειτουργία του αθλήματος, οδηγώντας το σε μια γενικότερα κακή νοοτροπία, σε μια δυσλειτουργία και τελικά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο.

Πιστεύω πως ένα πιο προσαρμοσμένο στην Ελληνική πραγματικότητα σύστημα, μπορεί να βελτιώσει πολύ το συνολικό επίπεδο του αθλήματος. 

Αναμφισβήτητα οι συνθήκες σήμερα στην χώρα απαιτούν ένα πιο ωφέλιμο σύστημα αγώνων.

Είναι σίγουρο ότι κάτι απόλυτα σωστό ίσως δεν υπάρχει. Η δυσκολία σε κάθε περίπτωση είναι όχι να βρεις απλά ένα «καλό» τρόπο, αλλά ο τρόπος που θα αποφασίσεις, να πλησιάζει στο καλύτερο δυνατό δια τις συνθήκες που έχεις.

Η αναγκαιότητα, το ελάχιστο όριο θα λέγαμε, είναι να αποφεύγεις κάθε φορά το χειρότερο.

Η δυσκολία λοιπόν είναι όχι να βασιστούμε μόνο σε κάτι που έχουν κάνει κάποιοι άλλοι πριν από εμάς, αλλά βασιζόμενοι σε δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μέσα από την γνώση και των άλλων να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που να ικανοποιεί όσο γίνεται καλύτερα τις δικές μας ανάγκες και, γιατί όχι, να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε κάτι καινούργιο που τελικά να αποτελέσει γνώση και για τους άλλους.

Θέλοντας να εξηγήσω τι εννοώ, θα δώσω ένα απλό παράδειγμα: 

Ας πούμε ότι είμαι ένας Έλληνας που έχω τον οραματισμό να φτιάξω στην Ελλάδα μια πρότυπη φυτεία καφέ (λογικά δεν γίνεται λόγω κλίματος, αλλά ας το πάρουμε ως ένα καλό παράδειγμα). Θέλω να γίνω παραγωγός καφέ λοιπόν και μετά από έρευνα βρίσκω ότι ο καλύτερος σπόρος καφέ είναι της Κολομβίας. 

Με βάση την παραδοχή μου αυτή, παίρνω λοιπόν σπόρους καφέ από την Κολομβία και τους φέρνω για να τους καλλιεργήσω στην Ελλάδα. Ακόμα και αν  εφαρμόζω όλες τις βασικές αρχές καλλιέργειας για την παραγωγή καφέ, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχω. Γιατί ? Γιατί το περιβάλλον δεν ευνοεί την καλλιέργεια αυτού του σπόρου.

Από την μια πλευρά έχω κάνει το καλύτερο που μπορώ. Με βάση όμως τις πραγματικές συνθήκες, δεν έχω παρά τυχαία πιθανότητα να επιτύχω, γιατί το περιβάλλον στην Ελλάδα (κλίμα, θέση κτλ) δεν είναι το ίδιο με αυτό της Κολομβίας και δεν ευνοεί την ευδοκίμηση της συγκεκριμένης ποικιλίας καφέ. Θα αποτύχω όμως επίσης, ακόμα και αν εάν έχω στην κατοχή μου την ιδανική ποικιλία καφέ για τις συνθήκες της Ελλάδας, αλλά δεν σεβαστώ τις βασικές αρχές της καλλιέργειας, που είναι ένα απόσταγμα γνώσης όλων αυτών που καλλιέργησαν καφέ πριν από εμένα και κατά κάποια έννοια οφείλω να σεβαστώ. Τελικά όμως θα ήταν ιδανικό μέσα από την εμπειρία μου στην καλλιέργεια του καφέ σε ένα δύσκολο περιβάλλον, να δημιουργήσω νέα δεδομένα που θα είναι ίσως χρήσιμα και στους άλλους.

Με βάση την σκέψη αυτή θα επιχειρήσουμε μια προσέγγιση του θέματος της διοργάνωσης των πρωταθλημάτων στο Ελληνικό Τένις, υπολογίζοντας τις ελληνικές συνθήκες και βασιζόμενοι σε κοινά αποδεκτές παραδοχές.

Επειδή πολλά στοιχεία που οριοθετούν τις αποφάσεις για την επιλογή του συστήματος των αγώνων, αποτελούν επιτελικές αποφάσεις των αρμοδίων και δεν είναι στην γνώση μας οι παράμετροι που καθορίζουν τις αποφάσεις αυτές, θα επιχειρήσουμε να καταγράψουμε τα προβλήματα και να οριοθετήσουμε τις απαραίτητες παραμέτρους ενός κατά την γνώμη μας πιο αποδοτικού συστήματος.

Τα βασικότερα λοιπόν προβλήματα είναι:

1)  Πολύ λίγοι ανταγωνιστικοί αγώνες που οδηγούν σε σχετικά μεγάλο κόστος με το πολύ μικρό όφελος

Στον Ελληνικό χώρο όπου η συνολική συμμετοχή όπως έχουμε πει είναι μειωμένη παρατηρείται το λογικό φαινόμενο του μικρού αριθμού καλών αθλητών. Όπως λοιπόν είναι λογικό σε πρωταθλήματα με μεγάλο αριθμό συμμετοχών παρουσιάζεται μια σαφής διαστρωμάτωση πολύ καλών, λιγότερο καλών παικτών και μετρίων παικτών. Δηλαδή τα πρωταθλήματα αυτά έχουν μεγάλη συμμετοχή σχετικά με το επίπεδο του αθλήματος και έτσι περιλαμβάνονται σε αυτό τον αριθμό πολλά επίπεδα παικτών.

Έτσι ο αριθμός των πραγματικά ανταγωνιστικών αγώνων είναι πολύ μικρός.

Με βάση την  δομή και το επίπεδο του Ελληνικού τένις σε κάθε πρωτάθλημα παίζεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός αγώνων με πολύ εύκολα σκορ. Αυτό δε, συμβαίνει περισσότερο στους πρώτους γύρους των κυρίως ταμπλό.

Το σύνηθες είναι, οι καλοί αθλητές να παίζουν στην πραγματικότητα δύο σχετικά εύκολους αγώνες μέχρι τους οκτώ και στη συνέχεια οι μισοί από αυτούς να παίζουν τελικά, μόνο έναν πραγματικά ανταγωνιστικό αγώνα πριν χάσουν. Στην πραγματικότητα, χαλούν τον όποιο ανταγωνισμό θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των υπολοίπων στους πρώτους γύρους χωρίς κανένα δικό τους όφελος. Ταυτόχρονα με βάση το σημερινό πρόγραμμα αγώνων οι πολύ λίγοι αυτοί «ανταγωνιστικοί» αγώνες, είναι διασκορπισμένοι σε όλο σχεδόν το ημερολογιακό έτος «απαγορεύοντας»  έτσι κατά κάποια έννοια την βελτίωση με βάση τον προγραμματισμό της προπόνησης 

Σε ότι αφορά στο κόστος το κυριότερο πρόβλημα είναι, το ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός αθλητών μετακινούνται πάρα πολύ για να παίξουν τελικά οι μισοί από αυτούς έναν μόνο αγώνα, με πρόχειρο υπολογισμό μετακινείται το 70% των παικτών στο 70% των πρωταθλημάτων. Αυτό δε επιβαρύνει πολύ περισσότερο τους καλούς αθλητές που μετέχουν στα Ε1 και Ε2.

Ταυτόχρονα είναι ανώφελο, γονείς αθλητών που δεν έχουν τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσουν σε Εθνικό επίπεδο, να χαλούν μεγάλα ποσά για να μετέχουν σε αγώνες σε όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να μην είναι νούμερο 50 αλλά νούμερο 35. Δηλαδή για να σας το πω με ένα πιο κατανοητό παράδειγμα, είναι σαν να έχεις ατομική επίδοση στο άλμα εις ύψος 1.90μ και να ταξιδεύεις για να μετέχεις σε αγώνες που το επίπεδο βρίσκεται στα 2.20μ. Είναι παράλογο!!!!!  Το λογικό είναι να κατακτήσεις το χαμηλότερο επίπεδο πριν προσπαθήσεις να κατακτήσεις το υψηλότερο. 

Τελικά οι «καλοί» αγώνες είναι πολύ ακριβοί για τους καλούς αθλητές !! 

Το ωφέλιμο όμως, το ζητούμενο ενός συστήματος αγώνων, είναι να δημιουργεί πολλούς ανταγωνιστικούς-ωφέλιμους αγώνες με το μικρότερο δυνατό κόστος.

2) Το μη αξιολογημένο επίπεδο των Ενώσεων

Είναι βέβαιο ότι όλες οι Ενώσεις δεν έχουν το ίδιο επίπεδο. Ταυτόχρονα αυτό δεν συμβαίνει σε όλες τις κατηγορίες αντίστοιχα. Δηλαδή μια Ένωση με χαμηλό επίπεδο σε μια κατηγορία μπορεί να έχει ψηλό επίπεδο σε μια άλλη. Παρ’ όλα αυτά την ίδια βαθμολογία παίρνεις από το Ενωσιακό μιας Ένωσης όπου δεν μετέχει κανένας  αθλητής της πρώτης 8άδας της  Πανελλήνιας  βαθμολογίας, την ίδια βαθμολογία αν στο Ενωσιακό της ένωσης  μετέχουν τρείς ή ακόμα και περισσότεροι αθλητές που βρίσκονται στην πρώτη 8άδα της Πανελλήνιας κατάταξης της κατηγορίας τους !!

Η γνώμη μου λοιπόν είναι ότι θα ήταν καλό: 

Να δημιουργηθεί ένα ενδιάμεσο επίπεδο, οι Περιφέρειες, με κύριο στοιχείο την απόσταση μιας ημερήσιας μετακίνησης. Να δημιουργηθεί δηλαδή αγωνιστικός σχεδιασμός με βάση την μετακίνηση έτσι ώστε η συμμετοχή σε αγώνες να είναι λιγότερο δαπανηρή. Τα Περιφερειακά αυτά πρωταθλήματα να αντικαταστήσουν τα Ε2. 

Να δημιουργηθεί υποχρεωτική κλιμάκωση συμμετοχής Ένωση – Περιφέρεια - Επικράτεια που να δημιουργεί σταθερά κίνητρα συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα και να «φιλτράρει» πολύ περισσότερο απ’ ότι σήμερα την συμμετοχή σε αγώνες Πανελλήνιας κλίμακας. Με άλλα λόγια να προστατέψουμε αυτούς που μετακινούνται πολύ χωρίς λόγο

Να αυξηθεί πολύ ο συνολικός αριθμός των πρωταθλημάτων ειδικότερα δε στο επίπεδο Ένωσης και Περιφέρειας που δεν έχουν μεγάλο κόστος για τους συμμετέχοντες. 

Η βαθμολογία να είναι Ενωσιακή Περιφερειακή Πανελλήνια. 

Εφ’ όσον θέλουμε η Ενωσιακή (η Περιφερειακή)  βαθμολογία να προσμετρείται  στην Εθνική βαθμολογία να επανασχεδιαστεί η βαθμολογία με βάση την δυσκολία των πρωταθλημάτων κυρίως των Ενωσιακών (και των Περιφερειακών).

Σε επίπεδο Επικράτειας να συμμετέχει μικρότερος  αριθμός αθλητών 24 ή το πολύ 32 συνολικά.

Να δημιουργηθεί ένα σύστημα, έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ανταγωνιστικών αγώνων ανά πρωτάθλημα σε όλα τα επίπεδα ειδικότερα τα πρωταθλήματα σε επίπεδο Επικράτειας να αλλάξουν τρόπο διεξαγωγής  με μπρος πίσω ταμπλό και Pool 8αδα ώστε κάθε αθλητής που ταξιδεύει να παίζει περισσότερους ανταγωνιστικούς  αγώνες.

Για τις έδρες των πρωταθλημάτων με μετακίνηση να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα πληθυσμιακά κριτήρια. Είναι λάθος νομίζω αυτό που γίνεται σήμερα. Το 70% των αθλητών να ταξιδεύει στο 70% των πρωταθλημάτων. Πιστεύω δε, ότι είναι πιο λογικό και πιο ωφέλιμο ακόμα και το να πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο Entry Fee αυτοί που δεν μετακινούνται ώστε να καλύπτεται ένα μέρος της διαμονής αυτών που μετακινούνται..  Αντί πχ να δίνεις 20 ευρώ για έναν αγώνα θα δίνεις 40 ευρώ για δύο και καθώς θα μετακινείται το 30% αντί του 70% η διαφορά αυτοί των πολλών θα καλύπτει  ένα αρκετά σημαντικό μέρος των εξόδων διαμονής των λίγων. Όλοι θα είναι κερδισμένοι τελικά

Στα πρωταθλήματα με μετακίνηση και ειδικότερα τα Περιφερειακά, να γίνεται προσπάθεια να γίνονται δύο αγώνες την πρώτη ημέρα ώστε να μειωθεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων. 

Να υπάρξει μια ρύθμιση, ή μια κλιμάκωση στην συμμετοχή, που να επιτρέπει μόνο σε σχετικά διακεκριμένους αθλητές μικρότερων κατηγοριών, να μετέχουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες  πχ οι 8 καλύτεροι.

Η κατηγορίες να αλλάζουν μετά από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και η βαθμολογία να μετράει αντίστοιχα ώστε να μην χάνεται το ενδιαφέρον μετά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

 

Μια αναλυτικότερη παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει στο επόμενο άρθρο...

Στάθης Χαριτωνίδης 

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots