TENNIS SCIENCE (2): Εμβιο-Μηχανική, η Φυσική του Σώματος

 
Roger Federer
Roger Federer Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 - 14:27

Όπως είδαμε στο πρώτο άρθρο αυτής της σειράς, το φυσιολογικό και το Επιστημονικό ταυτίζονται. Εδώ θα ασχοληθούμε λίγο πιο ειδικά με τον τρόπο κίνησης του σώματός μας. Διαβάστε το δεύτερο άρθρο της σειράς "Tennis Science" από τον Στάθη Χαριτωνίδη.

Την κίνηση του σώματός μας μελετά η Κινησιολογία μέσα από το πρίσμα της Φυσιολογίας, της Εμβιομηχανικής και της Ψυχολογίας.  Οι τρείς αυτοί παράγοντες οριοθετούν αλλά και εξηγούν την κάθε κίνησή μας.

Με την Μηχανική λειτουργία του σώματός μας ασχολείται η Εμβιομηχανική που ορίζει και τις Αρχές της κίνησης του ανθρωπίνου σώματος. Κάθε μια από αυτές τις Αρχές, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, τόσο  κατά την προσπάθεια οριοθέτησης της λύσης ενός Κινητικού προβλήματος (Τεχνική / εκμάθηση) όσο και κατά την διαδικασία Αξιολόγησης(διορθώσεις) μιας εκτέλεσης.

Οι περισσότερες  από αυτές τις αρχές (1-7 παρακάτω) είναι Κινησιακές Αρχές. Δηλαδή έχουν να κάνουν με τον τρόπο που κινείται το σώμα μας. Οι άλλες δύο (8-9) αναφέρονται  στο αντικείμενο, την  μπάλα για εμάς,  ως αποδέκτη της ενέργειας που παράγει το σώμα μας. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι και σε τι αναφέρονται αυτές οι  Εμβιομηχανικές Αρχές.  

1) Η Αρχή της σχέσεως Δύναμης - Κίνησης

Αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει μια δύναμη που θα καταργήσει την ισορροπία  ώστε να δημιουργηθεί μια επιτάχυνση. Είναι κάτι κοινά αποδεκτό και εύκολα κατανοητό.

2) Η Αρχή της σχέσεως Δύναμης – Χρόνου

Η Αρχή αυτή μας λέει ότι δεν είναι μόνο το μέγεθος της δύναμης  αλλά και ο χρόνος που αυτή η δύναμη εφαρμόζεται που επηρεάζει το αποτέλεσμα.

3) Η Αρχή της Αδράνειας

Η Αδράνεια είναι η ιδιότητα των σωμάτων να αντιστέκονται στην μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης. Άλλες φορές πρέπει να μεταβάλουμε την κινητική μας κατάσταση και άλλες να τη διατηρούμε προκειμένου να επιτύχουμε το ιδανικό αποτέλεσμα.

4) Η Αρχή του Εύρους της Κίνησης

Ως εύρος κίνησης ορίζεται το σύνολο των κινήσεων ενός κινητικού μοντέλου. Η Αρχή του Εύρους της Κίνησης ορίζει σε κάθε περίπτωση το πιο αποτελεσματικό εύρος- μέγεθος της κίνησης και βρίσκεται σε συνάρτηση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Ανάλογα με τον επιδιωκόμενο σκοπό οι κινήσεις είναι ωφέλιμο άλλες φορές να είναι μεγαλύτερες και άλλες μικρότερες. Το εύρος της κίνησης δεν είναι απαραίτητο να συμβάλει πάντα στην αύξηση της δύναμης ή της ταχύτητάς. Μπορεί πχ σε κάποιες περιπτώσεις όπως η ακολουθία της κίνησης στο τένις (follow through) να είναι αναγκαία μια μεγαλύτερη κίνηση ώστε να επιτυγχάνεται μια ομαλή επιβράδυνση της κίνησης ή  η διατήρηση της ισορροπίας.

5) Η Αρχή της Συνέχειας του Συντονισμού (Συναρμογή)

Ο συγχρονισμός των μυϊκών δράσεων και των κινήσεων των μελών του σώματος ορίζεται ως Συναρμογή. Ο καθορισμός του χρονισμού αυτού εξαρτάται από τον σκοπό της κίνησης. Σε δράσεις που απαιτούν μεγαλύτερη δύναμη παρατηρείται συνήθως μια πιο ταυτόχρονη δράση των συμμετεχόντων τμημάτων (μυών και των αρθρώσεων) ενώ αντίθετα όταν η ταχύτητα είναι το ζητούμενο, παρατηρείται μια πιο καθαρά σειριακή αλληλουχία.

6) Η Αρχή της Αλληλεπίδρασης των Μελών

Η Αρχή της Αλληλεπίδρασης των Μελών λέει ότι δυνάμεις που ενεργούν σε ένα σύστημα συνδεδεμένων στερών σωμάτων όπως είναι τα μέλη του ανθρωπίνου σώματος, μεταφέρονται από το ένα στο άλλο μέσων των συνδέσεων και των αρθρώσεων

7) Η Αρχή της Ισορροπίας

Η Αρχή της Ισορροπίας (με την καθημερινή έννοια της λέξης «ισορροπία», και όχι τη φυσική) αναφέρεται στην αντίθεση μεταξύ σταθερότητας και κινητικότητας.

Ισορροπία είναι η ικανότητα μας να  ελέγχουμε την θέση του σώματός μας. Διακρίνουμε την Στατική και τη Δυναμική Ισορροπία. Στη Στατική Ισορροπία το σώμα βρίσκεται σε σταθερή θέση και ισορροπεί εντός της βάσης στήριξής το, ενώ στην Δυναμική Ισορροπία το σώμα διατηρεί την ισορροπία του κατά την κίνησή του.

8) Η Αρχή της Ιδανικής Γωνίας Βολής

Δηλώνει ότι όταν οι κινήσεις καταλήγουν σε βολή υπάρχει μια βέλτιστη γωνία που εξασφαλίζει το ιδανικό αποτέλεσμα. Σε ότι αφορά στο τένις υπάρχει ένα συγκεκριμένο εύρος γωνιών που μπορεί να μας δώσει με διαφορετικό τρόπο (σχέση ταχύτητας – ιδιοπεριστροφής)  ένα αποτέλεσμα εντός ορίων αλλά ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες και ξέχωρα με την Τακτική μια μόνο  Ιδανική Γωνία Βολής(τάχιστη πτήση) .

9) Η Αρχή της Ιδιοπεριστροφής (spin)

Η Ιδιοπεριστροφή του βλήματος-μπάλας επηρεάζει την απόδοση της βολής. Η ιδιοπεριστροφή στην περίπτωσή μας επηρεάζοντας σοβαρά τόσο την τροχιά της μπάλας όσο και  την αναπήδησή της οριοθετεί χρόνο της πτήσης.

Αν και όλα αυτά φαίνονται πολύπλοκα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι Εμβιομηχανικές αυτές Αρχές αποτελούν στην πραγματικότητα τη Φυσιολογική επιλογή του σώματός μας. Τον τρόπο  δηλαδή που λειτουργεί από την Φύση του.  Στην πραγματικότητα, αν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες και την σωστή αντίληψη, τότε το σώμα μας θα εκτελέσει σωστά. Αν οι συνθήκες εκτέλεσης ή η αντίληψη για την δεξιότητα  δεν είναι οι κατάλληλες, το σώμα μας θα καταφύγει σε κινητικές προσαρμογές που πάντα θα αφαιρούν από το βέλτιστο. Αν οι προσαρμογές αυτές εκτελεστούν για ένα  χρονικό διάστημα, ικανό να τις σταθεροποιήσει,  θα δημιουργηθεί ένα λανθασμένο κινητικό πρότυπο.  Στην συνέχεια θα απαιτηθεί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, τόσο για  την διόρθωση των λαθών, όσο ακόμα περισσότερο για την σταθεροποίηση και αυτοματοποιημένη χρησιμοποίηση του νέου πλέον τεχνικού μοντέλου. Θα χρειαστεί δηλαδή κατά κάποια έννοια, να μάθουμε με έναν πολύ δυσκολότερο τρόπο αυτά που ξέραμε από μόνοι μας.  

Όλες αυτές οι Αρχές, ορίζουν την αποδοτική και την λιγότερο αποδοτική εκτέλεση και κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος το σωστό και το λάθος. Δεν είναι θεωρητικές αλλά πολύ πρακτικές. Βελτιώνουν κατά πολύ την απόδοση του χτυπήματος μας, αλλά και την ευχαρίστηση που παίρνουμε από κάθε χτύπημα αλλά και το παιχνίδι συνολικά.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots