ΜΠΟΡΕΙ Ο THIEM;

 
Dominic Thiem
Dominic Thiem Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 - 14:58

Ο Thiem είναι ο μόνος και ο τελευταίος που κέρδισε τον Nadal στο χώμα τρεις φορές τα τελευταία τρία χρόνια! Είναι εντυπωσιακό ότι έχουν συναντηθεί μόνο στο χώμα και έχει καταφέρει να τον κερδίσει 3 φορές! Είναι ίσως ο μόνος, που έχει σκορ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στο χώμα 1 προς 2! Έχει κερδίσει στην τελευταία τους αναμέτρηση! Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αλλά η ερώτηση είναι εκεί! Η ερώτηση δεν είναι αν μπορεί να κερδίσει τον Nadal. Αυτό το έχει κάνει ήδη. Η ερώτηση είναι, αν μπορεί να κερδίσει τον Nadal κερδίζοντας ταυτόχρονα και το πρώτο του Grand Slam.

Του Στάθη Χαριτωνίδη

Το να παίζεις έναν τελικό Grand Slam για πρώτη φορά στη ζωή σου είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα για την καριέρα σου. Το να κερδίσεις τον Nadal στο χώμα και στο Roland Garros, σε αγώνα των πέντε σετ, στον πρώτο τελικό της ζωής σου, είναι ένα τεράστιο άλμα. Μπορεί λοιπόν να κάνει ένα τέτοιο άλμα αύριο ο Dominic Thiem;

Ας δούμε τα δεδομένα και λίγο τον τρόπο.

Το πρώτο που θα έβαζα στην εξίσωση είναι ο χαρακτήρας του Thiem. Δεν είναι αλαζόνας δεν είναι αιθεροβάμων, δεν είναι θρασύς. Τώρα όλα αυτά είναι καλά ή κακά; Είναι καλά θα έλεγα για τον άνθρωπο, είναι καλά για την συνολική εξέλιξή του σαν παίκτη, αλλά δεν είναι τόσο καλά κατά την άποψή μου για μια υπέρβαση στην πρώτη του παρουσία σε έναν τελικό Grand Slam στο χώμα απέναντι στον Nadal. Είναι πολύ σημαντικό το πώς θα προσεγγίσει τον αγώνα ο Thiem. Ο Nadal θα είναι σίγουρα ο εαυτός του. Το έχει κάνει άλλες 10 φορές γιατί όχι 11. Σίγουρα παίζει καλύτερα από πέρυσι. Το κρίσιμο θα είναι η ψυχολογία του Thiem. Αν καταφέρει να μπει στο παιχνίδι, ελέγχοντας τον ψυχισμό του, θα
έχει κάνει το πρώτο βήμα για να «παίξει» το ματς. Γιατί αν δεν καταφέρει να «πάρει εμπρός» γρήγορα, στην αρχή του ματς, ενδέχεται ο αγώνας να τελειώσει πριν αρχίσει. Η γνώμη μου είναι, ότι αν ο Nadal βρεθεί σε κυρίαρχη θέση κάποια στιγμή στον αγώνα, θα είναι σχεδόν αδύνατον να χάσει.

Για να κερδίσει τώρα ο Thiem θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από πράγματα. Αρχικά να καταφέρει να πάρει την πρωτοβουλία στις εναλλαγές. Ο μόνος τρόπος να κερδίσει είναι να βρίσκει τρόπο να κυριαρχεί στις εναλλαγές και να εκτελεί winners με καλά ποσοστά. Για να συμβεί αυτό, το κρίσιμο στοιχείο ειδικά στην αρχή του αγώνα, είναι το 1ο service του. Θα έχει την πολύ μεγάλη δυσκολία να ισορροπήσει, μεταξύ του να μην βιαστεί πολύ, χαρίζοντας πόντους στην αρχή που πολύ δύσκολα θα πάρει πίσω στην συνέχεια και του να είναι αρκετά αποφασιστικός ώστε να διατηρεί την πρωτοβουλία των εναλλαγών. Από τεχνικής άποψης θα έλεγα ότι θα είναι πολύ κρίσιμο να πάρει όσο περισσότερες μπάλες μπορεί νωρίς και ψηλά, ώστε να έχει την κυριαρχία και την πρωτοβουλία στις εναλλαγές μειώνοντας τον χρόνο και στην συνέχεια να εκτελεί αποφασιστικά τα winners. Ίσως για την ψυχολογία του αγώνα, θα ήταν καλύτερα να χάνει κάποια winners τολμώντας περισσότερο, παρά να χρειάζεται δεύτερη και τρίτη προσπάθεια για να πάρει τελικά τον πόντο αγχωμένος.

Στην συνέχεια, να κάνει break στα πρώτα break points που θα του παρουσιαστούν. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για την ψυχολογία του αγώνα. Οι χαμένες ευκαιρίες, μεταφέρουν ένταση και η ψυχολογία αντιστρέφεται τελικά υπέρ του παίκτη που αντέχει στην πίεση. Αν αυτός είναι ο Nadal ακόμα χειρότερα.

Να πάρει οπωσδήποτε το 1ο σετ. Δεν έχει κερδίσει ποτέ σε μεταξύ τους αγώνα από σετ κάτω. Θα είναι ακόμα δυσκολότερο, σε έναν αγώνα πέντε σετ. Στην αρχή του αγώνα είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσουν κοντά με τον Nadal να έχει το πλεονέκτημα . Το σκορ ούτως ή άλλως θα είναι 0-0. Αν καταφέρει να κάνει πρώτος break, η διαφορά θα μικρύνει ακόμα περισσότερο και κατά κάποια έννοια θα παγιδέψει τον Nadal σε σκέψεις αυξάνοντας του την ψυχολογική πίεση. Ο ημιτελικός θα ήταν ένας άλλος αγώνας αν ο Del Potro είχε κερδίσει 1 από τα 6 break points που είχε μέχρι το 4-5 και είχε πάρει τελικά το πρώτο σετ.

Στο τέλος, αν βρεθεί στην θέση του οδηγού, θα έχει την δυσκολία να διατηρήσει την ψυχολογική του ισορροπία. Από την μια να μην βιαστεί και από την άλλη να μην διστάσει, πιέζοντας όλο και περισσότερο όσο κερδίζει. Θα πρέπει να ξεπεράσει τις ψυχολογικές αναστολές του και να στοχεύσει κυρίως, στο να πάρει το υπόλοιπο του αγώνα τολμώντας και όχι να διασφαλίσει αυτό που έχει κερδίσει μέχρι εκείνη την στιγμή, διαχειριζόμενος τις καταστάσεις. Αν αρχίσει να κάνει δεύτερες και τρίτες σκέψεις, θα δώσει χώρο στον καλύτερο ψυχολογικά και πιο έμπειρο Nadal να επιστρέψει.

Έχει λοιπόν να κάνει πολλά βήματα. Τόσο στην αρχή, όσο στην μέση αλλά και στο τέλος του αγώνα και αν θέλει να φύγει νικητής πρέπει να κάνει όχι κάποια αλλά όλα τα βήματα μέχρι το τέλος. Από πλευράς απόδοσης έχει αποδείξει ότι μπορεί. Το παιχνίδι για τον Thiem θα κριθεί κυρίως στην διαχείριση των ψυχολογικών καταστάσεων. Θα μπορέσει να τα διαχειριστεί όλα αυτά;

Ίδωμεν!!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots