ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ: ΞΑΦΝΙΚΑ, EΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΛΟΓΙΚΟ

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018 - 18:02

Παλαιότερα στο άρθρο μας για το Ελληνικό Τένις (Οκτώβριος 2017) είχαμε πει ότι και οι δύο νεαροί Έλληνες αθλητές έχουν τα προσόντα και τον χρόνο να γίνουν όχι απλά ανταγωνιστικοί αλλά και πρωταγωνιστές. Στην προεπισκόπηση της χρονιάς είχαμε αναφερθεί στον Στέφανο και είχαμε εκφράσει την άποψη ότι δεν θα μας εξέπληττε μια πορεία ανάλογη του Zverev το 2016 από το 80 στο 22. Μετά το τουρνουά της Βαρκελώνης, είχαμε αναλύσει το στοιχεία που οδήγησαν τον Στέφανο στην τότε μεγάλη πορεία του μέχρι τον τελικό. Είδαμε ότι διαθέτει τις ικανότητες να κάνει υπερβάσεις.

Γράφει ο Στάθης Χαριτωνίδης

Κατ’ αυτήν την έννοια λοιπόν τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Τορόντο είναι ότι τα έκανε όλα σχετικά νωρίτερα από το αναμενόμενο χρόνο και μαζεμένα σε ένα τουρνουά. Θα μπορούσε να έχει συμβεί, να κερδίσει κάπου τον Thiem (ξανά), κάπου τον Djokovic και κάπου αλλού τον Zverev. Το ότι έκανε όλες τις νίκες μαζί, τον βοηθάει περισσότερο - κυρίως ψυχολογικά - αφού τον πηγαίνει στον τελικό ενός πολύ μεγάλου πρωταθλήματος. Στον τελικό, αν και έχασε, έκανε ακόμα μια σημαντική «νίκη». Βγήκε από το γήπεδο πολύ πιο κοντά στον Nadal από οποιαδήποτε άλλη στιγμή και αυτό είναι μια σοβαρή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Αρκετές φορές συμβαίνει ένας παίκτης να κάνει ένα εξαιρετικό τουρνουά ή ακόμα και να διανύσει μια εξαιρετική περίοδο. Θα θυμάστε όλοι φαντάζομαι την πορεία του Dimitrov ακριβώς έναν χρόνο πριν, στα αντίστοιχα τουρνουά μέχρι και το Masters. Με βάση την απόδοσή του τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει ακόμα και το Νο 1. Από την μέχρι σήμερα πορεία του μέσα στο 2018, απεδείχθη ότι η απόδοσή του εκείνη, δεν ήταν αποτέλεσμα μιας σταθερής βελτίωσης αλλά ένα απλό περιοδικό φορμάρισμα. Ένα χρόνο πριν επίσης, ένας ακόμη μικρότερος από τον Στέφανο σε ηλικία αθλητής, ο D. Shapovalov, έφτασε - αποκλείοντας ακόμη και τον Nadal – στα ημιτελικά της αντίστοιχης διοργάνωσης, χωρίς κάποια εντυπωσιακή συνέχεια. Έτσι η ερώτηση που προκύπτει είναι αν μια τέτοια εντυπωσιακή πορεία μπορεί να έχει συνέχεια. Αν είναι κάτι το μόνιμο ή παροδικό.  

Δεν είμαστε κοντά στον Στέφανο. Δεν ξέρουμε όλα τα δεδομένα. Δεν ξέρουμε πως παίζει στην προπόνηση, πως νοιώθει στα παιχνίδια και πολλά άλλα σημαντικά στοιχεία για να αξιολογήσουμε σωστά. Έτσι θα κρίνουμε από αυτό που βλέπουμε κυρίως από την τηλεόραση. Αυτό που εγώ βλέπω, είναι πως αυτά που κάνει ο Στέφανος  μου φαίνονται ελεγχόμενα και κανονικά θα έλεγα. Δεν αισθάνομαι ότι κάνει ακραία πράγματα και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ένα άλλο, το πιο σημαντικό κατά την γνώμη μου, για την εξέλιξή του, είναι ότι σε όλη αυτή την πορεία, φάνηκε να είναι ο πιο πλήρης παίκτης  απ’ όλους αυτούς που αντιμετώπισε. Λειτούργησε πολύ συνολικά και πολύ μυαλωμένα χωρίς να παρουσιάσει καμία εμφανή αδυναμία στο παιχνίδι του. Σου δίνει την αίσθηση  πως θα μπορούσε αύριο το πρωί να ξαναπαίξει σχεδόν το ίδιο. Ίσως να μην κέρδιζε πάλι μέσα στην ίδια εβδομάδα τον Goffin, τον Thiem, τον Djokovic, τον  Zverev και τον Anderson αλλά και πάλι θα έκανε με όλους τους ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι. Αυτό δείχνει ότι έχει το επίπεδο για να βρίσκεται εκεί. Δεν μοιάζει με κάτι ακραίο, που λογικά δεν θα ξανασυμβεί, αλλά με κάτι λογικό που από εδώ και πέρα θα συμβαίνει. Η φράση του: «τελικά όταν το κάνεις είναι πιο απλό από ότι το φανταζόσουν» λέει πολλά. Για να το ξανακάνεις πρέπει να σου φαίνεται κανονικό και όχι ακραίο. Πιστεύω λοιπόν, ότι όλο αυτό δεν είναι προϊόν συμπτώσεων, αλλά μια κανονικήκατάσταση. Αυτό που είναι τώρα το ζητούμενο, είναι η διαχείριση των νέων ρόλων και κυρίως πως θα λειτουργήσει όταν θα πάψει πια να είναι διεκδικητής της νίκης, αλλά υπερασπιστής. Αυτό ίσως χρειαστεί κάποιο χρόνο. Αλλά επειδή είναι μόλις 20 χρονών θα έχει όσο χρόνο χρειαστεί.  

Ξαφνικά το να αγωνίζεται σε αυτό το επίπεδο μοιάζει να είναι εντυπωσιακά λογικό.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots