Τo νέο πρόσωπο του ανδρικού τένις

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2018 - 19:38

Το μόνο βέβαιο μετά την γέννηση είναι η φθορά. Όσο “Federer”, “Nadal” ή “Djokovic” κι’ αν είναι κάποιος, ή φθορά του χρόνου τελικά θα κερδίσει. Το προηγούμενο νομοτελειακά θα δώσει την θέση του στο επόμενο ή, αν θέλετε καλύτερα, στο ΝΕΟ.

Γράφει ο Στάθης Χαριτωνίδης

Καθώς τα δύο τελευταία γεγονότα της χρονιάς των Ανδρών έχουν ολοκληρωθεί μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι έχει έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί το ΝΕΟ πρόσωπο του τένις και είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά για όλους εμάς να περιλαμβάνει και ένα δικό μας άνθρωπο, έναν Έλληνα. Ποιός θα το φανταζόταν? Κάποιοι «αιθεροβάμονες» και ευτυχώς οι ίδιοι, η οικογένεια και αθλητής.

Η αλήθεια είναι ότι η τεράστια ποιότητα των «αιωνίων πρωταθλητών» καθυστέρησε σημαντικά αυτή την αλλαγή φρουράς, αλλά τα αποτελέσματα και η εικόνα των δύο masters είναι πιστεύω απολύτως αποκαλυπτικά. Σε αυτό των Μικρών ο Στέφανος φάνηκε να είναι ένα επίπεδο επάνω από τον ανταγωνισμό και μόνο ο Rublev βασιζόμενος σε ένα ακραίο παιχνίδι που δεν είναι εύκολο να επαναλαμβάνει συχνά μπόρεσε να φανεί ανταγωνιστικός. Αν το τουρνουά παιζόταν σε κανονικά σετ ίσως και να μην έχανε κανένα. Σε αυτό των Μεγάλων για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κέρδισε ένας «Μικρός». Θα έλεγα πρώτη φορά σε ένα Major γεγονός κέρδισε ένας μικρός. Αλλά καθοριστικότερο από την τελική Νίκη ήταν ότι για πρώτη φορά φάνηκε συνολικά καλύτερος και αυτό τα λέει όλα. Ίσως περισσότερο λόγω της κακής απόδοσης των μεγάλων παρά της καλής δικής του αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Πιστεύω ότι αν μπορούσαν να ενωθούν τα δύο αυτά Masters,ο Τσιτσιπάς και ο Zverev θα ήταν μέσα στα ημιτελικά ούτως ή άλλως. Είναι πλέον έτοιμοι από κάθε άποψη, να αναλάβουν κεντρικούς ρόλους στην διεθνή σκηνή του τένις και γιατί όχι να αποτελέσουν τους επόμενους «αιώνιους».

Αν με ρωτάγατε για την επίδοση τους μεμονωμένα θα έλεγα ότι ούτε ο Στέφανος ούτε ο Zverev έχουν ίσως την επίδοση του Federer ή του Nadal στην αντίστοιχη ηλικία, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει το να γίνουν ακόμη και καλύτεροί τους σε ότι αφορά στην απόδοση στο μέλλον, και οι δύο έχουν στοιχεία για να το πετύχουν. Συγκριτικά, η άποψή μου είναι ότι ο Στέφανος είναι πιο ολοκληρωμένος τεχνικά και απομένει να προσθέσει στοιχεία με μια νομοτελειακή απόδοση όπως πχ. η δύναμη ή η αντοχή και κάποια περιφερειακά τεχνικά στοιχεία που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια καθοριστική διαφορά και να διασφαλίζουν την επικράτησή του. Με την μέχρι σήμερα εικόνα και των δύο άσχετα από τα αποτελέσματα η τεχνική προβολή του φτάνει πιο μακριά από αυτή του Zverev. Η επίδοση και η νίκη είναι δύο πολύ διαφορετικά στοιχεία και στο τένις που δεν είναι ένα μετρήσιμο άθλημα, μπλέκουν ακόμη περισσότερο. Άσχετα όμως με την επίδοση το σίγουρο είναι ότι με τα μέχρι σήμερα στοιχεία οι δύο τους θα αναλάβουν για όσο αντέξουν τους ρόλους των πρωταγωνιστών.

Το «ΝΕΟ» πρόσωπο του τένις αποκαλύφθηκε και περιέχει πολύ Ελλάδα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots