Τα βασικά στοιχεία της Τεχνικής

 
Roger Federer
Roger Federer Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019 - 14:25

Το τένις είναι ένα παιχνίδι ελέγχου και αίσθησης. Κάτι που με κάνει να αισθάνομαι καλύτερα την μπάλα στην ρακέτα μου, με κάνει ταυτόχρονα να αποδίδω και καλύτερα. Σε υψηλό επίπεδο, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο οι αθλητές να δίνουν έμφαση στις συνεντεύξεις τους στο πόσο καλά ή άσχημα ένιωθαν την μπάλα. Από τον πρωταθλητή κόσμου έως τον οποιονδήποτε ερασιτέχνη παίκτη όλοι μα όλοι προσπαθούν να «νιώθουν την μπάλα καλά» όταν παίζουν. Η αίσθηση της μπάλας είναι η ευχαρίστηση και η σιγουριά μαζί. Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά της;

του Στάθη Χαριτωνίδη

Δεν ξέρω κατά πόσο ασχολείστε με την Tεχνική των χτυπημάτων σας, αλλά όπως έχουμε αναπτύξει και σε προηγούμενα άρθρα η Tεχνική δεν είναι κάτι το αφύσικο και παίζει έναν πολύ καθοριστικό ρόλο, τόσο για την αγωνιστική απόδοση και την επιτυχία όσο και για την ευχαρίστηση. Σε αγωνιστικό επίπεδο είναι ένα βασικό ζητούμενο. Όλοι οι αθλητές, όσο φτασμένοι και αν είναι, ασχολούνται συνεχώς με την διατήρηση αλλά και την βελτίωσή της. Στο επίπεδο της αναψυχής, η Τεχνική μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσον ευχαρίστησης. Όλοι θέλουν να νιώθουν ωραία όταν παίζουν.

Η αίσθηση της μπάλας λοιπόν, που είναι το αποτέλεσμα της Τεχνικής, και αν είναι κάτι τόσο σημαντικό, καλό θα ήταν να ξέρουμε από τι εξαρτάται. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία της, τα συστατικά αυτής της «αίσθησης».

Η Τεχνική περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία τον Δρόμο, τον Χρόνο και την Ταχύτητα.

Δρόμος είναι η διαδρομή του χεριού και κατ’ επέκταση και της ρακέτας που το ακολουθεί αντίστοιχα. Απ όλη την διαδρομή όμως το κυρίαρχο τμήμα είναι το τμήμα της επαφής ρακέτας – μπάλας.

Χρόνος είναι το «πότε» εκτελώ και πόσο διαρκεί η κάθε φάση του χτυπήματός μου. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητό αυτό σκεφτείτε ότι υπάρχει ένα ρολόι που μετράει τον χρόνο αντίστροφα από την στιγμή που ο αντίπαλός σας χτύπησε την μπάλα. Ορίζει δηλαδή πόσος χρόνος απομένει, πόσο χρόνο έχετε στην διάθεσή σας, μέχρι να χτυπήσετε την μπάλα εσείς αποδοτικά. Προκειμένου να έχετε ένα αποδοτικό χτύπημα θα πρέπει να εκτελείτε κάθε φάση του χτυπήματός σας σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Αν επί παραδείγματι το ρολόι αυτό ξεκινούσε να μετρά αντίστροφα από τα 1,2 δευτερόλεπτα (οι χρόνοι είναι ενδεικτικοί για την καλύτερη κατανόηση δεν είναι πραγματικοί), θα έπρεπε να ξεκινήσετε την προετοιμασία σας όσο γρηγορότερα μπορούσατε, την φάση της εκτέλεσης όταν απέμεναν 70/100 του δευτερολέπτου και την επιτάχυνσή σας προς την μπάλα στα 20/100 του δευτερολέπτου ώστε να συγχρονιστείτε ιδανικά με την επερχόμενη μπάλα.

Ταχύτητα τώρα, πέρα από την ταχύτητα που αναπτύσσω κατά την επαφή, είναι και κάτι ακόμα. Είναι το πότε πάω γρήγορα και πότε αργά κατά την διάρκεια της κίνησης που εκτελώ. Με γνώμονα ότι θα πρέπει να επιτύχω τη μέγιστη ταχύτητα και πιο σωστά να επιταχύνω μέχρι την τελευταία στιγμή της επαφής, εκτελώ με ανάλογες ταχύτητες κάθε φάση του χτυπήματός μου. Έτσι σε κάποιες φάσεις πηγαίνω αργά ενώ σε κάποιες άλλες γρήγορα.

Ο Δρόμος, ο Χρόνος και η Ταχύτητα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους. Για να εκτελώ αποδοτικά θα πρέπει την κατάλληλη στιγμή, με την σωστή κατεύθυνση και την ιδανική ταχύτητα/επιτάχυνση να βρίσκομαι στο σωστό μέρος. Υπάρχει η πιθανότητα να έχω μια πολύ σωστή κίνηση σε ότι αφορά στην διαδρομή, αλλά ταυτόχρονα πολύ λανθασμένη σε ότι σε ότι αφορά στον χρόνο αλλά και την ταχύτητα. Ενώ αντίστοιχα μπορεί να έχω μια σχετικά λάθος κίνηση σε ότι αφορά στον δρόμο αλλά πολύ σωστή και εναρμονισμένη σε ότι αφορά στον χρόνο και τις επί μέρους ταχύτητες και επιταχύνσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η διαδικασία αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και θα απαιτήσει μια αρκετά ξεκάθαρη κατανόηση και την απαραίτητη εξάσκηση μέχρι να φτάσει στο σημείο να εκτελείται σταθερά αποδοτικά. Αν θα με ρωτούσατε ποιο είναι το βασικότερο όλων θα σας έλεγα η Εναρμόνιση του Χρόνου και των Ταχυτήτων.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots