Roland Garros 2019: Τελικά θα τους κερδίσει ο χρόνος;

 
Roland Garros 2019: Τελικά θα τους κερδίσει ο χρόνος;
Roland Garros 2019: Τελικά θα τους κερδίσει ο χρόνος;
tennisnews team Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2019 - 11:05

Εδώ και αρκετά χρόνια, πριν και μετά από κάθε Major αναπαράγεται η ίδια συζήτηση. Ποιος από τους «νέους» θα καταφέρει να εκθρονίσει τους big ones; 

Γράφει ο Στάθης Χαριτωνίδης

Κατά καιρούς, αυτοί οι «απίστευτοι τύποι», χάνουν κάποια παιχνίδια ή ακόμα και κάποια τουρνουά, (όπως επί παραδείγματι το Master’s του 2018), πότε –πότε ακόμα και κάποια Grand Slams, ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς, κατρακυλούν μέχρι το 20 στην παγκόσμια κατάταξη, παντρεύονται κάνουν παιδιά, αλλάζουν προπονητές, μοιάζει να χάνονται, αλλά τελικά είναι πάντα αυτοί οι ίδιοι που επαναλαμβανόμενα και μονότονα κερδίζουν το ένα major μετά το άλλο. Είναι άραγε τόσο μεγάλη η διαφορά της ικανότητάς τους; Ήταν άραγε τόσο καλύτεροι, έφτασαν το τένις τόσο ψηλά που ακόμα και μετά από όλα αυτά καταφέρνουν να μοιράζονται το ένα Grand Slam μετά το άλλο με μια εκνευριστική μονοτονία;

Όταν βρίσκεσαι στο ύψιστο επίπεδο είναι αδύνατον να προσθέσεις δεκάδες ή ακόμα και μονάδες στην απόδοσή σου. Σε αυτό το επίπεδο τα δέκατα, τα εκατοστά, ή ακόμα και τα χιλιοστά δημιουργούν την κρίσιμη διαφορά όπως ακριβώς και σε ένα αυτοκίνητο της F1. Αυτά τα ελάχιστα της απόδοσης, δεν είναι εύκολο να τα αποκτήσεις με κοινές διαδικασίες. Χρειάζεται ένας ιδιαίτερος άνθρωπος και μια ιδιαίτερη διαδικασία. Φαίνεται τελικά, πως η ανάμεσά τους αντιπαλότητα όλα αυτά τα χρόνια έχει δημιουργήσει αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία.

Έχουν οδηγήσει ο ένας τον άλλο σε ψηλότερα όρια που τους έκαναν τελικά να υπερτερούν. Να βρίσκουν πολύ πιο εύκολα αυτό το ελάχιστο αναγκαίο που δημιουργεί την κατάλληλη στιγμή την κρίσιμη διαφορά. Δεν το βρίσκουν πάντα σε αυτά που κάνουν με την ρακέτα αλλά κυρίως σε αυτά που δεν γίνονται με την ρακέτα. Είναι τελικά ιδιαίτεροι άνθρωποι που έχουν δεχθεί μια ιδιαίτερη παιδεία λόγω της αντιπαλότητάς τους.

Αρκετοί κατά διαστήματα, όπως και ο Thiem στο φετινό Roland Garros αποδίδουν όσο χρειάζεται με την ρακέτα και τα πόδια, αλλά τελικά κάτι τους λείπει. Σε αυτόν τον τελικό, ο Thiem δεν έχασε από αυτά που γίνονται με την ρακέτα αλλά κυρίως από αυτά που γίνονται χωρίς την ρακέτα. Έχασε καθαρά την μάχη της προσαρμογής στα τακτικά και ψυχολογικά δεδομένα του αγώνα και ξαφνικά φάνηκε λίγος. Δεν του έλλειψε τόσο το τένις όσο κυρίως η αντίληψη των καταστάσεων του παιχνιδιού. Από την άλλη πλευρά ο Nadal έδωσε ένα ρεσιτάλ τακτικής προσαρμογής. Κάτι σαν κι αυτό πού έπαθε αυτός από τον Djokovic στον τελικό της Μελβοούρνης. Το διαφορετικό και για μένα σημαντικότερο, είναι ότι δεν ξεκίνησε το παιχνίδι σωστά από την αρχή «μπλοκάροντας» τον Thiem και οδηγώντας τον σε μια κακή απόδοση, αλλά βρήκε την λύση μέσα στο παιχνίδι δείχνοντας ότι είναι ένας τεράστιος παίκτης στην διανόηση και στην αντίληψη του παιχνιδιού.

Με τον ένα η το άλλο τρόπο τελικά η ερώτηση παραμένει: θα βρεθεί κάποιος να τους εκθρονίσει, πριν το κάνει ο χρόνος;

Σε ότι αφορά στους Έλληνες στο φετινό Roland Garros θα διαφωνήσω με την άποψη ότι δεν τα πήγαν αρκετά καλά. Για μένα τα πήγαν πολύ καλά για άσχημα. Τι θέλω να πω. Τόσο ο Στέφανος όσο και η Μαρία έχασαν νωρίτερα απ’ ότι θα περιμέναμε αλλά υποσχόμενοι πολλά. Ο μεν Στέφανος εκτός του πρώτου αγώνα, ήταν – και πολύ λογικά – αρκετά επηρεασμένος από τον ρόλο του επικρατέστερου. Κατά την γνώμη μου απέδωσε πολύ καλά υπό αυτή την πίεση. Έμεινε στα παιχνίδια, πάλεψε και βρήκε λύσεις μέσα από την πληρότητα του παιχνιδιού του. Θα το ξαναπώ για μένα τα πήγε πολύ καλά υπό αυτή την πίεση και τελικά έχασε για μισό πόντο από κάποιον που απλά το έχει ξανακάνει. Από την άλλη η Μαρία έπαιξε πάρα πολύ καλά στο παιχνίδι που έχασε, πιστοποιώντας την πολύ καλή της κατάσταση.

Με αυτή την απόδοση το μέλλον και για τους δύο είναι ανθηρό!!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots