ATP
ATP: Κανένα τουρνουά με επόπτες από το 2025

 
ATP: Κανένα τουρνουά με επόπτες από το 2025
tn team Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 - 16:53

Η ΑΤΡ αναμένεται να εγκρίνει την εγκατάσταση του ηλεκτρονικού συστήματος live "hawk-eye" σε όλα τα τουρνουά της - και στη χωμάτινη σεζόν - από το 2025!

Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η ΑΤΡ, όλο το tour από τη σεζόν του 2025 κι έπειτα, θα χρησιμοποιεί την προηγούμενη τεχνολογία διαιτησίας, για τις γραμμές του γηπέδου και τις αποφάσεις για τα "out".

H υιοθέτηση του συστήματος αυτού μάλιστα, που σημαίνει πως θα εκλείψει, τουλάχιστον στο κορυφαίο επίπεδο, το επάγγελμα των κριτών γραμμών, αφορά και το χώμα, όπου ακόμα η τεχνολογία βρίσκεται σε δοκιμές, αλλά σε τελικό στάδιο.

Θυμίζουμε πως σε σκληρές επιφάνειες και στο γρασίδι ήδη υπάρχει η συγκεκριμένη τεχνολογία, αλλά ακόμα χρησιμοποιείται από κάποια τουρνουά και όχι από όλα. Στο χώμα δεν χρησιμοποιείται καν το "hawk-eye", μιας και το περιθώριο λάθος από τον υπολογιστή είναι μεγαλύτερο απ' ότι στις υπόλοιπες επιφάνειες.

Η κάλυψη ωστόσο του live ηλεκτρονικού συστήματος για τις γραμμές, ή αλλιώς ELC Live (Electronic Line Calling Live), αναμένεται να γίνει υποχρεωτική για κάθε τουρνουά που θα έχει άδεια της ΑΤΡ, από το 2025 - ένα δρόμο που πιθανότατα θα ακολουθήσει και η WTA.

"Είναι μια στιγμή ορόσημο για το άθλημά μας και φτάσαμε σ' αυτή έπειτα από προσεκτική σκέψη. Η παράδοση είναι ο πυρήνας του τένις και οι κριτές γραμμών έχουν παίξει σημαντικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια. Γι' αυτό και έχουμε την ευθύνη να αγκαλιάσουμε την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Το άθλημά μας αξίζει τη δικαιότερη μορφή διαιτησίας και είμαστε χαρούμενοι που θα μπορέσουμε να την προσφέρουμε σε όλο το tour, από το 2025", είπε ο πρόεδρος της ΑΤΡ, Andrea Gaudenzi.

Η πρώτη φορά που είχε δοκιμαστεί το ELC Live, δηλαδή που έγινε ένα τουρνουά εξ ολοκλήρου χωρίς επόπτες, ήταν το Next Gen ATP Finals του 2017 στο Μιλάνο. Τα τελευταία χρόνια το σύστημα είναι διαθέσιμο για τα τουρνουά, αλλά είναι εθελοντικό, δηλαδή το εγκαθιστούν μόνοι οι διοργανώσεις που θέλουν και μπορούν να το κάνουν.

Αρκετοί πάντως είναι οι προμηθευτές της τεχνολογίας ELC Live για hardcourds και γρασίδι που ήδη είναι εγκεκριμένοι από την ΑΤΡ για την παροχή του συστήματος, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τελικές δοκιμασίες στο χώμα, όπου αναμένεται επίσης πολλοί προμηθευτές να εγκριθούν έως το 2025.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots