Tips για να γίνεις καλύτερος στο padel από τον κορυφαίο του κόσμου

 
Tips για να γίνεις καλύτερος στο padel από τον κορυφαίο του κόσμου
tn team Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 - 12:20

Μάθετε από τον παγκόσμιο σταρ του padel, Alejandro Galán, που δίνει μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές του, ώστε να γίνετε καλύτεροι στο padel.

Ξεκινώντας στον κόσμο του padel: Ένα ταξίδι ανακάλυψης

Ως ένα σχετικά νέο και ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα, το padel αποκτά χιλιάδες νέους φαν και παίκτες κάθε μήνα. Πολλοί ξεκινούν να παίζουν μόνο για διασκέδαση, οι περισσότεροι προσπαθούν να ανεβάσουν το παιχνίδι τους στο επόμενο επίπεδο, αλλά πολλοί λίγοι θα φτάσουν να το κάνουν στο επαγγελματικό επίπεδο. Μέσα απ' αυτό το άρθρο, θα μάθετε τι χρειάζεται για να γίνεις κορυφαίος παίκτης padel, μέσα από το ταξίδι του Alejandro Galán, ενός εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του αθλήματος.

Όπως και πολλοί άλλοι αθλητές με κορυφαίες επιδόσεις, ο Galán ερωτεύτηκε το άθλημα σε πολύ μικρή ηλικία. «Νομίζω ότι το padel με γνώριζε, πριν γνωρίσω το padel», λέει ο ίδιος, αφηγούμενος την ιστορία του πως, αμέσως μετά τη γέννησή του, οι γονείς του μετακόμισαν σε ένα νέο συγκρότημα κατοικιών, που τύγχανε να έχει και γήπεδο padel. «Αν και στην αρχή νομίζαμε ότι ήταν ένα γήπεδο τένις που είχε φτιαχτεί λάθος», πρόσθεσε γελώντας.

Εκείνη την εποχή, το padel ήταν κάτι νέο στην Ισπανία. Ο Galán έμαθε γρήγορα, έπαιζε όσο συχνότερα μπορούσε με τα παιδιά της γειτονιάς και με την μεγαλύτερη αδερφή του. «Ξεκίνησα επειδή έπαιζε και η αδερφή μου», θυμάται.


Ο Alejandro Galán στη Μαδρίτη, Ισπανία (© Gianfranco Tripodo / Red Bull Content Pool)

Padel: Συμβουλές για αρχάριους

Το padel είναι ένα άθλημα ρακέτας που παίζεται με μπάλα και θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα μείγμα του σκουός και του τένις. Παίζεται σε κλειστό χώρο, όπως και το σκουός, αλλά μοιράζεται πολλά κοινά με το τένις.

Παίζεται με ένα δίχτυ στο κέντρο, όπως και το τένις, ενώ και το γήπεδο μοιάζει πολύ με τον βασιλιά των αθλημάτων ρακέτας. Οι παίκτες πρέπει να χτυπούν την μπάλα με τη ρακέτα και να την περνούν πάνω από το δίχτυ στην αντίπαλη πλευρά. Ωστόσο, ο τοίχος, συνήθως κατασκευασμένος από γυαλί, είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό μέρος του αθλήματος. Οι παίκτες επιτρέπεται να χτυπήσουν την μπάλα αφού αναπηδήσει από τον τοίχο, για να κρατήσουν τον πόντο «ζωντανό».

Το padel παίζεται συνήθως από τέσσερα άτομα, που χωρίζονται σε δύο ομάδες δύο ατόμων. Μπορεί βέβαια να παιχτεί και από δύο άτομα. Όταν παίζεται με ζευγάρια, θυμίζει και την κοινωνική προέλευση του παιχνιδιού.

«Ως άθλημα, νιώθω πως είναι όμορφο, πολύ κοινωνικό και κομψό. Το τένις πάντα ήταν κομψό, αλλά το padel προσθέτει κάποια στοιχεία που δεν έχει το τένις, κατά τη γνώμη μου καλύτερα, κάνοντάς το πιο θεαματικό και πιο διασκεδαστικό, καθώς και πιο προσιτό στον κόσμο», λέει ο Galán.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των ερασιτεχνών παικτών, είναι να προσπαθούν να τελειώσουν τον πόντο σε κάθε χτύπημα. Ειδικά στο ερασιτεχνικό επίπεδο, το padel είναι το άθλημα των λαθών. Με άλλα λόγια, η ομάδα που θα κάνει τα λιγότερα λάθη, είναι αυτή που θα κερδίσει. Είναι απαραίτητο να είστε υπομονετικοί και να μη διστάσετε να κάνετε μεταβατικά χτυπήματα, να χτίζετε τον πόντο, να κάνετε τους αντιπάλους να κινούνται στο γήπεδο και να παίρνετε τη σωστή απόφαση, ώστε να προσπαθήσετε να τελειώσετε τον πόντο όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.


Alejandro Galán (© Jaime De Diego / Red Bull Content Pool)

Ξεπερνώντας τις προκλήσεις στην αρένα του padel

Ο Galán είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του padel. Αυτή τη στιγμή κατατάσσεται δεύτερος στην κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Padel (FIP). Είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης, με εξαιρετικές ικανότητες τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, καθώς και μια μοναδική ικανότητα να κερδίζει πόντους από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Σε συνδυασμό και με την εντυπωσιακή αθλητικότητά του, έχει γίνει θρύλος στο άθλημα στην ηλικία των 27 μόλις ετών.

Ο δρόμος όμως του Galán προς την κορυφή δεν ήταν μiα ευθεία. Το ξεκίνημά του στο World Padel Tour, το υψηλότερο επίπεδο στο άθλημα, έγινε το 2016, όταν ένωσε τις δυνάμεις του με τον Juan Cruz Belluati. Για δύο χρόνια το ζευγάρι πέρασε από αρκετές δυσκολίες.

Ο Galán δεν θα κέρδιζε τίτλο στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι το 2018, όταν δημιούργησε μια νέα ομάδα με τον Matiaz Diaz. Την ίδια χρονιά, παίζοντας μαζί με τον ήδη θρύλο Juani Mieres, κατέκτησε το Buenos Aires Padel Master. Στη συνέχεια θα άλλαζε ξανά συμπαίκτη, παίζοντας με τον Pablo Lima, μέχρι τελικά να σταθεί στο πλευρό του Juan Lebron το 2020, σχηματίζοντας ένα από τα δυνατότερα ζευγάρια στην ιστορία του padel.


Alejandro Galán & Juan Lebrón – 1 αχτύπητο ζευγάρι στην ιστορία του padel (© Jaime De Diego / Red Bull Content Pool)

Από το 2020 έως το 2024, οι Galán και Lebron έγιναν η Νο1 ομάδα στον κόσμο, μία θέση που διατήρησαν για τρία συνεχόμενα χρόνια. Σ' αυτή την περίοδο, κέρδισαν 33 τίτλους στο υψηλότερο επίπεδο.


Alejandro Galán & Juan Lebrón (© Premier Padel / Red Bull Content Pool)

Τώρα, συνεργαζόμενος με τον Federico Chingotto, με τον οποίο έχει κερδίσει ήδη κάποιους τίτλους παρά το σύντομο χρονικό διάστημα που είναι μαζί, ο Galán σκέφτεται τους στόχους που εξακολουθεί να προσπαθεί να κατακτήσει, τόσο εντός του αθλήματος όσο και εκτός.

Χτίζοντας εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στο padel

Αν και ο Galán είχε ένα δυναμικό ξεκίνημα στο άθλημα και κέρδιζε από την αρχή αγώνες, η νίκη δεν είναι ποτέ κάτι δεδομένο και εύκολο. «Όταν ξεκίνησα, ήμουν κάτω των 10 ετών. Ήμουν ψηλός και τα πήγαινα καλά, αλλά από εκεί και πέρα, σταμάτησα να κερδίζω», θυμάται.

Δεν προέρχεται από πλούσια οικογένεια και οι γονείς του δεν μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά τις προπονήσεις του, όπως έκαναν οι υπόλοιποι παίκτες. Αυτό τον έκανε να νιώθει ότι έμενε πίσω. Του δόθηκε όμως μια υποτροφία από τον παίκτη που θα γινόταν και προπονητής του, Jorge Martinez, ώστε να μπορεί να προπονηθεί. Αυτό τον «έριξε» ολόψυχα στο αγαπημένο του άθλημα. «Τότε μεγάλωσα και βελτιώθηκε το επίπεδό μου», θυμάται. «Άρχισα να κερδίζω και έγινα ένας από τους καλύτερους κάτω των 18 ετών σε εθνικό επίπεδο».

Ο Galán γνώριζε πως η υποτροφία του Martinez ήταν μία μοναδική ευκαιρία, που θα μπορούσε να «σπρώξει» την καριέρα του σε υψηλότερα επίπεδα. Όταν την πήρα, σκέφτηκα: «Αν με εμπιστεύονται, θα πρέπει να τους ανταποδώσω την εμπιστοσύνη».

Καθώς προχωρούσε, ο «Ale» αποφάσισε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο padel: «Άρχισα να σκέφτομαι περισσότερο το padel – ασχολήθηκα πολύ γιατί ήθελα να ανταποδώσω αυτό το δώρο. Αυτή ήταν η εξέλιξή μου, βασισμένη στην εκπαίδευση: καθημερινή δουλειά, προσπάθεια για να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν».

Ο Jorge Martinez, ο οποίος παρείχε την υποτροφία και είναι μέχρι σήμερα και προπονητής του, υπήρξε καθοριστική φιγούρα σε όλο αυτό. «Πόνταρε πάνω μου, με άλλαξε και με έκανε τον παίκτη που είμαι σήμερα», αφηγείται ο Galán. «Εξακολουθώ να προπονούμαι στην ακαδημία του, την M3 Academy. Άρχισα να προπονούμαι εκεί όταν ήμουν 18 ετών και ο Jorge είναι πάντα εκεί. Εκείνος μου έδωσε την ευκαιρία.»

Τα ινδάλματα στο padel: Προσωπικότητες που έχουν διαμορφώσει το παιχνίδι

Μεγαλώνοντας, ο Galán δεν παρακολουθούσε πολύ padel και έβλεπε κυρίως ποδόσφαιρο. Είχε ωστόσο έναν παίκτη που τον ενέπνευσε, τόσο με το στυλ του παιχνιδιού του, όσο και με την προσωπικότητά του: τον θρυλικό Juan Martin Diaz.

«Ήταν είδωλο για πολλούς παίκτες της εποχής μου, πάντα ήταν ένα σημείο αναφοράς», λέει ο Galán. «Μερικές φορές λέγεται ότι το παιχνίδι μου μοιάζει με το δικό του από ορισμένες απόψεις, αλλά χωρίς συγκρίσεις, καθώς ήταν Νο1 στον κόσμο για 13 χρόνια».

Το κύριο ίνδαλμα του Galán όμως, εκείνος που τον ενέπνευσε να οραματιστεί ένα μέλλον στο οποίο θα μπορούσε να γίνει επαγγελματίας, ήταν στην πραγματικότητα κάποιος πολύ κοντινός του άνθρωπος, με τον οποίο ζούσαν μάλιστα και στο ίδιο σπίτι.

«Πάντα ήταν η αδερφή μου», λέει. «Πάντα ήταν πολύ ταλαντούχα στον αθλητισμό». Η αδερφή του Galán, Alba Galán, έφτασε μέχρι το No6 της παγκόσμιας κατάταξης διπλών, πριν αποφασίσει να στραφεί στην προπονητική, το 2023.

Η υποστήριξη από την οικογένεια: Η ραχοκοκαλιά της επιτυχίας στο padel

Ο Galán λέει ότι η επιτυχία της αδερφής του τον ενέπνευσε: «Με βοήθησε να δημιουργήσω μια άτυπη μάχη μεταξύ αδελφών και μου έδωσε κίνητρο».


Ο Alejandro Galan κατά τη διάρκεια του Ooredoo Qatar Major Premier Padel
(© Samo Vidic / Red Bull Content Pool)

Όπως ήταν όμως φυσικό, βοήθησε όλη η οικογένεια: «Η οικογένεια ήταν το κλειδί. Αν και ίσως οικονομικά δεν μπορούσαν να μου δώσουν αυτό που μπορούσαν να έχουν άλλοι, έδωσαν ό,τι είχαν για να είμαι εδώ. Ο μπαμπάς μου δούλευε στο catering και σπάνια τον έβλεπα. Δούλευε νύχτα και μέρα για να μπορεί να πληρώνει τα έξοδά μου, ταξίδια για να μπορούμε να συμμετέχουμε σε τουρνουά. Και η μητέρα μου έκανε τα πάντα για εμάς».

Τα πιο πολύτιμα μαθήματα που πήραν αυτός και η Alba από τους γονείς τους; «Δουλειά, θυσίες και πάνω απ' όλα προσπάθεια».

Τα κίνητρα πίσω από την επιτυχία: Τι είναι αυτό που οδηγεί τους πρωταθλητές στο padel

Όπως και ο πρώην παρτενέρ του, Juan Lebron Chincoa, ο Galán λέει ότι τον παρακινεί η επιθυμία για νίκες. «Μου αρέσει να κερδίζω, ακόμα κι όταν παίζω βόλους!» σημειώνει.

Υπάρχει όμως κάτι βαθύτερο πίσω απ' αυτή τη νοοτροπία. Η προσπάθεια να βελτιωθεί και να ξεπεράσει τις δικές του υψηλές προσδοκίες είναι αυτό που πραγματικά τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. «Έχω ακόμα περιθώρια βελτίωσης, οπότε η καθημερινή πρόκληση είναι να δουλεύω και να γίνομαι καλύτερος», λέει. «Από εκεί και πέρα, θα έρθουν και τα αποτελέσματα».

Δεν αποτελεί έκπληξη, ότι πολλά από αυτά τα κίνητρα προέρχονται από την αδερφή του, που έχει κάνει και τατουάζ ένα από τα ρητά που συνήθιζε να λέει ο πατέρας του: «Αν δεν ρισκάρεις, δεν κερδίζεις».

Ο Galán υιοθέτησε αυτό το ρητό, μαζί με την ανάγκη να τα δώσεις όλα για να φτάσεις σε σημαντικά επιτεύγματα. Κάθε προπόνηση είναι εξίσου σημαντική με τους αγώνες και η προσπάθεια για βελτίωση πηγάζει από τη βαθιά αγάπη του για το padel. «Δεν θεωρώ την προπόνηση θυσία», αναφέρει.

Αυτή η νοοτροπία, που είναι εστιασμένη στη δουλειά και την πειθαρχία, μεταφράζεται και στον τρόπο που παίζει ο ίδιος, αλλά και οι συμπαίκτες του. «Πιστεύω ότι αυτό σηματοδοτεί τον τρόπο που παίζουμε. Παίρνουμε ρίσκα και θέλουμε να κερδίσουμε, προσπαθούμε να κερδίσουμε τους πόντους, να έχουμε την μπάλα και να κάνουμε τη διαφορά.»

Αναπτύσσοντας τη δύναμη: Η εξέλιξη των δεξιοτήτων και της ανθεκτικότητας στο padel

Η πορεία του Galán προς το Νο1 καθορίζεται από τις αναποδιές που συναντάει σε αυτή. Δεν ήταν εύκολο, με την ανθεκτικότητα που ανέπτυξε αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις και τα εμπόδια που εμφανίστηκαν, να είναι το καλύτερο εργαλείο μάθησης. «Οι ήττες με έκαναν πιο δυνατό. Με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι η νίκη είναι αυτό που πραγματικά ήθελα», λέει.


Ο Alejandro Galán ποζάρει για πορτρέτο στη Μαδρίτη
(© Jaime De Diego / Red Bull Content Pool)

Θυμάται ένα συγκεκριμένο τουρνουά, το 2017 στο Μαϊάμι, όταν αντιμετώπιζε τους καλύτερους στον κόσμο για μια από τις πρώτες φορές στην καριέρα του. «Έχασα στους ημιτελικούς από τον Fernando Belasteguin και τον Pablo Lima, που ήταν ασταμάτητοι», θυμάται. «Είχαμε ξεπεράσει τους στόχους μας φτάνοντας στα ημιτελικά, κερδίσαμε το 1o σετ απέναντι στο Νο1 ζευγάρι και το γύρισαν. Το αίμα μου έβραζε, σχεδόν τους είχα κερδίσει. Το Νο1 ζευγάρι με νίκησε και είπα: «Γιατί; Γιατί με κέρδισαν ενώ ήμουν καλύτερος από αυτούς;»

Ο Galán προπονήθηκε για να κερδίσει τους καλύτερους και αυτές οι πρώτες αποτυχίες του άφησαν μια πικρή γεύση. Τον έκαναν όμως και να δουλέψει πιο σκληρά από ποτέ.

Το 2019, έβαλε στόχο να τερματίσει στο Νο1. Εκεί βρισκόταν ο Juan Lebron. Αν και ήταν αντίπαλοι, στο δεύτερο μισό της χρονιάς ένωσαν τις δυνάμεις τους. Για πρώτη φορά, ο Galán δεν έπαιζε μόνο για να κερδίσει τους καλύτερους ή για να παίξει δίπλα στους καλύτερους. Ήταν ο καλύτερος.

Το πνευματικό κίνητρο: Η αξιοποίηση της δύναμης του μυαλού στο padel

Σε κάθε αθλητική καριέρα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, τα οποία απαιτούν τεράστια ψυχική αποφασιστικότητα. «Το 2018 ξεκίνησα να δουλεύω με την ψυχολόγο μου, Iciar Eraña. Πιστεύω ότι με βοήθησε πολύ».

Όπως λέει, η πρώτη δουλειά της Eraña ήταν να τον βοηθήσει να βάλει σε τάξη την προπονητική του ρουτίνα. «Η ζωή μου ήταν λίγο χαοτική, δεν υπήρχε τάξη και η ύπαρξη αυτής της τάξης έξω από το γήπεδο θα με βοηθούσε να επικεντρωθώ στα καθήκοντά μου. Στο τέλος της ημέρας, ένα επαγγελματικό άθλημα χρειάζεται τη ρουτίνα, τη δέσμευση, την ξεκούραση και να φροντίζεις τι τρως», διηγείται.

Τώρα εστιάζει στο να χαλαρώσει τα πράγματα, να κάνει ένα πράγμα τη φορά και να βιώνει το παρόν, αντί να κοιτάζει πίσω στα λάθη του. Λέει ότι τον βοήθησε να επικοινωνεί περισσότερο και βελτίωσε τη σχέση του με τον προπονητή και τον συμπαίκτη του. Για να χαλαρώνει και να αποσυνδέεται από το padel, του αρέσει να κάνει διακοπές με φίλους και οικογένεια.


O Alejandro Galán στο BNL Italy Major Premier Padel στη Ρώμη
(© Samo Vidic / Red Bull Content Pool)

Μεγαλώνοντας το padel: Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αθλήματος

Τo padel έχει δώσει στον Galán τόσα πολλά, που τώρα νιώθει την ανάγκη να το βοηθήσει, ώστε να μεγαλώσει περισσότερο διεθνώς. «Είναι εδραιωμένο στην Ισπανία, αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο πιστεύω ότι μπορεί ακόμα να αναπτυχθεί.

Συχνά του ζητάνε να δώσει κάποια συμβουλή στους παίκτες της νέας γενιάς και αναπαράγει τα λόγια του πατέρα του. «Αν δεν ρισκάρεις, δεν κερδίζεις».

Ο Galán, γνωστός ως ένας από τους πιο σκληρά εργαζόμενους παίκτες στο επαγγελματικό tour του padel, κάνει τα πάντα για να βελτιώσει κάθε πτυχή του παιχνιδιού του.

«Δεν είναι καλό όταν θέλεις κάτι, να κάθεσαι σε έναν καναπέ. Αν θέλεις κάτι πρέπει να κάνεις τεράστια προσπάθεια, να προπονηθείς πολύ σκληρά, να ζεις γι' αυτό και να κάνεις θυσίες», λέει. Ο Galán έχει επίγνωση του τεράστιου ταλέντου και της δίψας για νίκη που έχουν οι νεότεροι παίκτες: «Μπορεί να γίνω Νο1 και ίσως να μην τα καταφέρω ποτέ ξανά γιατί θα υπάρχουν άλλοι παίκτες που θα το κάνουν καλύτερα».

Κοιτάζοντας στο μέλλον: Φιλοδοξίες και στόχοι στον κόσμο του padel

Ο Galán θέλει να συνεχίσει να παίζει όσο το σώμα του θα του επιτρέπει να είναι ανταγωνιστικός στο υψηλότερο επίπεδο, αναγνωρίζοντας πως αυτό θα γίνεται δυσκολότερο όσο περνάει ο χρόνος. «Δεν θέλω να χαλάσω όλα όσα έχω πετύχει έχοντας κακά αποτελέσματα», σημειώνει.


Alejandro Galán
(© Samo Vidic / Red Bull Content Pool)

Όταν ολοκληρώσει την καριέρα του, σε 15 χρόνια από τώρα, όπως λέει, θα ήθελε να παραμείνει στο άθλημα. «Τελικός μου στόχος είναι να δημιουργήσω κάτι μεγαλύτερο από το να είμαι απλά παίκτης και να αφήσω ανοιχτές πόρτες για αυτό που θα με παρακινεί εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να είναι να γίνω προπονητής ή ίσως να κάνω κάτι για την ανάπτυξη του αθλήματος, όπως η δημιουργία συλλόγων σε όλο τον κόσμο».

Μέχρι να φτάσει όμως εκείνη η ώρα, ο Galán είναι επικεντρωμένος στην καθημερινή δουλειά και στο να παραμείνει στην κορυφή του κόσμου. Προς το παρόν, αυτό που έχει σημασία είναι ότι «τα αποτελέσματα άρχισαν να μας χαμογελούν. Λένε ότι το δύσκολο είναι να διατηρήσεις μια κατάσταση, να παραμείνεις στην κορυφή και όχι να φτάσεις εκεί. Αυτός είναι ένας πολύ καλός στόχος. Αυτό είναι ο αθλητισμός».


Συχνές ερωτήσεις

Ποιος είναι ο καλύτερος παίκτης στο padel;

Παρά τη σχετικά σύντομη ιστορία του, το padel έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά γρήγορα, χάρη σε αρκετούς θρύλους που διαμόρφωσαν το παιχνίδι τα τελευταία χρόνια. Μερικοί από αυτούς τους θρύλους που άνοιξαν τον δρόμο για τη σημερινή γενιά, είναι οι Fernando Belasteguin, Juan Martin Diaz, Roby Gattiker και Alejandro Lasaigues.

Ο Alejandro Galán, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι στο Νο2 του κόσμου, είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους, από τους πιο ολοκληρωμένους και θεαματικούς παίκτες στον κόσμο και βρίσκεται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις από το 2020. Ο πρώην συμπαίκτης του, Juan Lebron, τώρα είναι στο Νο4 του κόσμου, αποτελώντας επίσης υπολογίσιμη δύναμη. Τα δημιουργικά του χτυπήματα και οι βαθιές γνώσεις του στο στρατηγικό κομμάτι, τον κάνουν να ξεχωρίζει στο tour.

Ο Arturo Coello, ένας αριστερόχειρας παίκτης με θανατηφόρο smash και εντυπωσιακή κάλυψη γηπέδου, είναι αυτή τη στιγμή στο Νο1 του κόσμου, ενώ ο συμπαίκτης του, Agustin Tapia, μια ιδιοφυΐα των γηπέδων που μπορεί να κερδίζει πόντους από οποιοδήποτε σημείο του τερέν, είναι στο Νο3.

Πόσα χρήματα κερδίζει ένας παίκτης του padel;

Τα κέρδη των παικτών του padel εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματά τους, τις θέσεις στην κατάταξη, την προβολή και τη δημοτικότητά τους. Το Premier Padel, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός παγκοσμίως, βραβεύει τις νικήτριες των τουρνουά P2 από 8.500 ευρώ, ενώ στους άνδρες τα χρηματικά έπαθλα στα μεγάλα τουρνουά φτάνουν και τα 47.250 ευρώ.

Άλλες κύριες πηγές εισοδήματος για τους παίκτες του padel είναι οι χορηγοί. Τα συμβόλαια των χορηγών φυσικά πάνε ανάλογα με τη δημοφιλία του κάθε παίκτη, με τους κορυφαίους παίκτες να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Οι κορυφαίοι παίκτες προσελκύουν επίσης και περισσότερους χορηγούς, που μπορούν να διαφημίσουν στις ρακέτες τους, στα ρούχα τους, στα παπούτσια, στην τσάντα, στο καπέλο, στα social media και με άλλους τρόπους.

Αναπτύσσεται το padel στις ΗΠΑ;

To padel γνωρίζει ταχεία ανάπτυξη παγκοσμίως και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν εξαίρεση. Μεγάλες μάρκες, πρεσβευτές, προπονητές και επαγγελματικά τουρνουά padel με τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, εδρεύουν αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Το padel στις ΗΠΑ βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν εκθετική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Με τον τρέχοντα αριθμό των γηπέδων padel στις ΗΠΑ να είναι αυτή τη στιγμή γύρω στα 200, η ομοσπονδία της χώρας, United States Padel Association (USPA), προβλέπει ότι έως το 2030 θα υπάρχουν περισσότερα από 30.000 γήπεδα!

Τι είναι το επίπεδο D στο padel;

Όπως και σε πολλά άλλα αθλήματα, δεν υπάρχει ένα επίσημα αναγνωρισμένο σύστημα για την ακριβή αξιολόγηση του επιπέδου των ερασιτεχνών παικτών. Ορισμένες χώρες αρχίζουν να υιοθετούν ένα σύστημα βασισμένο σε αριθμούς, στο οποίο το 0 είναι το χαμηλότερο επίπεδο και το 7 το υψηλότερο.

Άλλες χώρες εφαρμόζουν ένα σύστημα που βασίζεται σε γράμματα ή βαθμούς, στο οποίο το D είναι το αρχάριο επίπεδο και το Α το επαγγελματικό. Αν μόλις έχετε ξεκινήσει να παίζετε padel και δεν έχετε άλλη σχετική εμπειρία παίζοντας αθλήματα ρακέτας, πιθανότατα θα τοποθετηθείτε σε μια ομάδα D επιπέδου.

Παρακολουθήστε τον Ale Galán στο Red Bull TV

Για να παρακολουθήσετε padel κορυφαίου επιπέδου, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ελίτ στο επαγγελματικό tour, του Premier Padel, το οποίο μεταδίδεται από την Red Bull TV. Με ζωντανές μεταδόσεις σε κάθε ένα από τα 25 τουρνουά του circuit, μπορείτε να παρακολουθήσετε όλους τους αγώνες σε κάθε τουρνουά από τους προημιτελικούς και μετά.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots