Γίνονται και αποτιμήσεις στις διοργανώσεις!

 
Γίνονται και αποτιμήσεις στις διοργανώσεις!
Γίνονται και αποτιμήσεις στις διοργανώσεις!
tennisnews team Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2009 - 7:33

Μία "τεχνική έκθεση" αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Διπλού για τα 10άρια, μας έκανε εντύπωση. Ο Προπονητής του Ο. Α. Νίκαιας Λάρισας Δημήτρης Μίζιος κατέθεσε στην Ομοσπονδία μία «τεχνική» έκθεση για το συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Όπως διαπιστώνουμε οι παρατηρήσεις που καταγράφει ταυτίζονται πλήρως με τις απόψεις της Τεχνικής Διεύθυνσης της ΕΦΟΑ και για αυτό το λόγο κρίνουμε ότι είναι χρήσιμη η δημοσίευση της έκθεσης αυτής.

Η Τεχνική Διεύθυνση της ΕΦΟΑ επισημαίνει ότι "θεωρούμε ότι το ύφος, ο τρόπος γραφής και το περιεχόμενο του κειμένου είναι εκείνα που πιστεύουμε ότι καταδεικνύουν το επίπεδο που πρέπει να έχει ο Έλληνας προπονητής" και στη συνέχεια καταλήγει "Οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα στον Προπονητή Δημήτρη Μίζιο."

Ας δούμε τα συμπεράσματα και τα πορίσματα του κου Μίζιου Δημήτριου, Προπονητής Ο.Α. Νίκαιας Λάρισας


1. Το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα διπλών για αγόρια και κορίτσια κάτω των 10 ετών, στέφθηκε από απόλυτη οργανωτική και αγωνιστική(;) επιτυχία. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, μιας και αθλητές και αθλήτριες από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος (Βέροια, Καβάλα, Δράμα, Πάτρα, Λαμία, Αριδαία, Βόλος, Λάρισα) έδωσαν την παρουσία τους στην Νίκαια Λάρισας. Σίγουρα, η απουσία περισσότερων ζευγαριών από περιοχές όπως, η Αθήνα (1 ζευγάρι κοριτσιών) και Θεσσαλονίκη ( 1 ζευγάρι κοριτσιών) αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας, μιας και όλοι συμφωνούμε στην σημασία των διπλών στην εξέλιξη των παιδιών αυτής της ηλικίας, όλοι προσπαθούμε να οργανώσουμε τους ομίλους μας σύμφωνα με την φιλοσοφία της I.T.F. (βλέπε προγράμματα Play and Stay κ.α.), αλλά η πρακτική τελικά «διαψεύδει» τις καλές προθέσεις μας.


2. Στην πλειοψηφία των αγώνων, παρατηρήθηκε η απουσία του σχηματισμού « ένας μπροστά - ένας πίσω», μιας και όλες οι ομάδες επέλεξαν, είτε συνειδητά είτε μετά από υπόδειξη των προπονητών τους, να παίζουν και οι δυο παίχτες από την baseline. Ελάχιστα volleys, smashes, approaches, ήταν το αποτέλεσμα (μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού) με αποτέλεσμα την διεξαγωγή στην ουσία αγώνων μονού. Το παράξενο είναι πως όλοι οι προπονητές τόνιζαν πως στις προπονήσεις τους τα παιδιά τους παίζουν με διαφορετικό τρόπο και ο φόβος του volley και η ανασφάλεια που νιώθουν ακόμη στην μπροστινή ζώνη του γηπέδου να είναι και ο κύριος λόγος της προτίμησης τους σε baseline παιχνίδι. Ίσως η μικρή έμφαση στις αρχές του play and stay, η βεβιασμένη μετάβαση από στάδιο σε στάδιο για την εκμαίευση γρήγορων αποτελεσμάτων να είναι μερικές από τις αιτίες για την απουσία τακτικής και χτυπημάτων διπλού (η εκμάθηση όλων των στυλ παιχνιδιού είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή και σίγουρη μετάβαση από κόκκινο σε πορτοκαλί και πράσινο γήπεδο αντίστοιχα). Ευχόμαστε η διεξαγωγή του σεμιναρίου «TENNIS 1Os» που ετοιμάζει η τεχνική επιτροπή της ΕΦΟΑ να διαφωτίσει ακόμη περισσότερο την σημασία της προπόνησης όλων των καταστάσεων παιχνιδιού και τακτικής ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε επιπέδου(κόκκινη, πορτοκαλί, πράσινη μπάλα).


3. Πριν την διεξαγωγή των αγώνων, τονίστηκε η καταβολή της μέγιστης προσπάθειας σε αθλητές/τριες και σε γονείς και προπονητές η μείωση της σημασίας του αποτελέσματος. Κυρίως στα παιδιά τονίστηκε ότι:
Οι αγώνες είναι μια θετική εμπειρία

  • Για να δείξουν πόσο καλά μπορούν να παίξουν.
  • Για να δουν πόσο βελτιώθηκαν με την προπόνηση.
  • Για να γίνουν καλύτεροι, να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.
  • Για να συναντήσουν άλλους αθλητές της ηλικίας τους.
  • Για να περάσουν καλά - να διασκεδάσουν.

Η συζήτηση αυτή ήταν καταλυτική σε όλους, μιας και το όλο πρωτάθλημα έγινε χωρίς την παρουσία κανενός διαιτητή. Η συνεχής παρουσία του επιδιαιτητή και του βοηθού του σε όλα τα γήπεδα υπήρξε καθοριστικός παράγοντας στο να «σβήσουν» αμέσως μικροεντάσεις (κυρίως από πλευράς αμετανόητων γονέων).


4). Τέλος, η διεξαγωγή διαγωνισμών ακριβείας στόχων, ζωνών γηπέδου, τόσο χτυπημάτων εδάφους όσο και service, με τη βοήθεια «κανονιού» και σύμφωνα με τον οδηγό αξιολόγησης του "International Tennis Number - Οn court assessment", αποτέλεσε απλά το «κερασάκι» στην τούρτα. Το χάρηκαν τόσο πολύ όλοι, που αποδραματοποιήθηκε στην στιγμή η σημασία της νίκης και φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο, πως τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι παιδιά πάνω από όλα που αγαπούν το άθλημα και η μακροχρόνια παραμονή τους στο tennis εξαρτάται από την εσωτερική τους ανάγκη να ευχαριστηθούν το παιχνίδι και να βελτιωθούν ατομικά (εσωτερικά παρακινούμενοι και όχι από εξωτερικά κίνητρα που αποτελούν τροχοπέδη στην υγιή τους ανάπτυξη).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots