Γραμματικοπούλου: "Ζω στην Ολλανδία γιατί είναι πιο οικονομικό"

 
Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου
Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Κυριακή, 22 Απριλίου 2018 - 15:55

Η Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου εκπροσώπησε τα ελληνικά χρώματα στο Fed Cup αυτή την εβδομάδα στο Τατόι και μίλησε στο tennisnews.gr για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να εδραιωθεί στο κορυφαίο επίπεδο, για τη μοναχική ζωή που κάνει στο εξωτερικό και για τη μεγάλη της χαρά που της παρουσιάστηκε αυτή η ευκαιρία να αγωνιστεί μπροστά στους Έλληνες φιλάθλους.

Είναι η δεύτερη καλύτερη Ελληνίδα τενίστρια μετά τη Μαρία Σάκκαρη, είναι πολύ ταλαντούχα, βρίσκεται στο Νο. 171 της παγκόσμιας κατάταξης, έχει φτάσει ως το Νο. 159 και στοχεύει να είναι στις πρώτες 100 της WTA στο κοντινό μέλλον.

Ο λόγος βεβαίως για τη Βαλεντίνη Γραμματικοπούλου, την οποία είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην Αθήνα και στο ΤΑΤΟΪ Club αυτή την εβδομάδα, αλλά και να της μιλήσουμε για πρώτη φορά από κοντά.

Η 21χρονη τενίστρια, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες για την καριέρα της. Έχει εγκατασταθεί στην Ολλανδία για να είναι κοντά στον προπονητή της, αλλά και για να μπορεί να μετακινείται οικονομικότερα στην Ευρώπη.

"Η βάση μου τώρα είναι στην Ολλανδία, γιατί εκεί είναι ο προπονητής μου. Είναι κρίμα, είναι όμως πιο εύκολο για μένα. Παίρνεις το τρένο και είσαι στη Γαλλία. Είμαι σε μια ακαδημία εδώ και δυο χρόνια, μιλάω και ολλανδικά πλέον. Και λέω κρίμα γιατί δεν έχει Έλληνες εκεί, να κάνω προπονήσεις, να μιλάω ελληνικά. Μόνο όταν έρχομαι στην Ελλάδα μιλάω ελληνικά και έρχομαι 5 μέρες το χρόνο! Είναι ωραία εκεί, αλλά θα προτιμούσα να ήμουν στο σπίτι μου", είπε η Βαλεντίνη, η οποία μεγάλωσε στην Αξιούπολη του Κιλκίς.

"Είναι μοναχικά εκεί. Δεν έχω φίλους, μόνο προπόνηση. Σίγουρα έχει αποδώσει βέβαια. Και είναι πολύ καλό το ότι είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν έχεις πρόβλημα αν θες να πας σε κάποιο τουρνουά. Παίρνεις λεωφορείο, παίρνεις τρένο και πας όπου θέλεις. Και για μένα που δεν έχω σπόνσορα είναι πιο εύκολο. Τώρα η ITF μου βρήκε σπόνσορα για την ολυμπιακή προετοιμασία και είναι ο μεγαλύτερος στόχος που είχα ποτέ. Γι' αυτό είναι καλύτερο να μένεις στην Ολλανδία, είναι πιο οικονομικό."

Η νεαρή Ελληνίδα πρωταθλήτρια, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα στη φάση που βρίσκεται, εφόσον η κύρια πηγή του εσόδων της είναι τα χρηματικά έπαθλα των τουρνουά.

"Χρειάζονται πολλά λεφτά. Δεν θέλω να ακουστεί σα να ζητάω χρήματα, αλλά ένας τενίστας σίγουρα χρειάζεται 30-40 χιλιάδες. Εξαρτάται και από το πως παίζεις, αλλά και από το που πηγαίνεις. Εγώ πηγαίνω στο πιο οικονομικό τουρνουά. Έτσι πηγαίνει το πράγμα. Εντάξει, όταν βγάζεις κάποια χρήματα μπορείς να πεις ότι θα πας στην Αυστραλία. Όταν, δηλαδή, πάρεις λεφτά από μια καλή πορεία σε κάποιο τουρνουά, τότε πηγαίνεις και κάπου πιο ακριβά. Εξαρτώνται πολλά από τα αποτελέσματα.

Όπως είπε, στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί χορηγός και για την ώρα δεν έχει κανέναν. Αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερη τη ζωή στο tour, που ούτως ή άλλως είναι άκρως απαιτητική: "Είναι δύσκολα γιατί ταξιδεύω μόνη μου. Τώρα που παίζω καλύτερα, παίρνω κάποιες φορές μαζί και τον προπονητή μου. Πρέπει να έχεις στήριξη και βοήθεια στο τένις."

Αυτές τις μέρες, στις οποίες αγωνίστηκε στο ΤΑΤΟΪ Club και πέτυχε 2 νίκες σε 3 αναμετρήσεις στο μονό, αλλά και την αποφασιστική νίκη για την άνοδο στο διπλό μαζί με τη Σάκκαρη, η Βαλεντίνη ευχαριστήθηκε την εμπειρία, εξηγώντας πως δεν υπάρχει πιο ωραίο πράγμα πράγμα από το να εκπροσωπείς την πατρίδα σου.

"Είχα άγχος, αλλά μου άρεσε πάρα πολύ. Για μένα είναι η πρώτη φορά. Ήρθε πολύς κόσμος και με στήριξε με πάθος. Είναι το καλύτερο πράγμα, να παίζεις για τη χώρα σου. Το τένις γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές στην Ελλάδα και πιστεύω ότι θα διεξαχθούν περισσότερα τουρνουά. Ο κύριος Ζαννιάς είπε ότι μπορεί να γίνει κάποιο της WTA. Θα περιμένουμε."

Όσον αφορά το μεγάλο της στόχο στην κατάταξη της WTA, η Βαλεντίνη ήταν ξεκάθαρη: "Παίζω πλέον σε μεγαλύτερα τουρνουά και νομίζω ότι μπορώ να μπω στο Top 100. Έτσι, θα περάσω και στο κυρίως ταμπλό κάποιου Grand Slam."

Τέλος, η Βαλεντίνη μίλησε για τα είδωλά της μεγαλώνοντας αλλά και σήμερα, καθώς και για την αγαπημένη της επιφάνεια: "Δεν είχα συγκεκριμένο είδωλο, όλοι όσοι έβλεπα έπαιζαν φανταστικά. Μου άρεσε η Kirilenko. Εγώ δεν είμαι ψηλή και όλοι αυτοί που έβλεπα ήταν δυο μέτρα! Τώρα μου αρέσει η Halep, είναι η αγαπημένη μου. Είναι απίστευτη, είναι και στο ύψος μου! Μου αρέσει πολύ να παίζω στα hard courts, αλλά τα αποτελέσματά μου στο χώμα είναι καλύτερα."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots