"To γυναικείο τένις στα καλύτερά του!" (vid)

 
"To γυναικείο τένις στα καλύτερά του!" (vid)
"To γυναικείο τένις στα καλύτερά του!" (vid)
tennisnews team Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 - 21:09

Στον πρώτο best-of-five αγώνα γυναικών μετά από 89 χρόνια και σε ένα απολαυστικό τενιστικό υπερθέαμα, η 16χρονη Monica Seles κέρδισε την Gabriela Sabatini με 6-4, 5-7, 3-6, 6-4, 6-2 στο Madison Square Garden και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο Virginia Slims Championships. Το History Corner ανατρέχει πίσω στις 18 Νοεμβρίου, 1990, σε εκείνον τον αξιομνημόνευτο τελικό της Νέας Υόρκης, όταν το γυναικείο τένις διένυε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας του, όπως είχε δηλώσει και η ίδια η Seles.

Ήταν ο αγώνας που όλοι περίμεναν να δουν, στο Virginia Slims Championships. Οι δυο πιο φορμαρισμένες τενίστριες του πλανήτη, αμφότερες στις καλύτερες περιόδους τους, "συγκρούστηκαν" για τον μεγάλο τελικό του τουρνουά που έκλεινε τη σεζόν της WTA.

Το γεγονός πως ο αγώνας ήταν προγραμματισμένος να γίνει στο σπουδαίο στάδιο της Νέας Υόρκης, Madison Square Garden, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 18.000 θεατές, αλλά και το ότι ήταν ο πρώτος "best-of-five" αγώνας στο γυναικείο tour από το 1901, έδινε μια ξεχωριστή γοητεία σε αυτό τον ήδη πολυαναμενόμενο τελικό.

Από την τελευταία φορά που δυο γυναίκες αναμετρήθηκαν σε επίσημο "best-of-five" αγώνα, είχαν περάσει 89 χρόνια! Ήταν η αναμέτρηση της Bessie Moore με την Myrtle McAteer για τον τελικό του US Open στο Philadelphia Cricket Club, στον οποίο η Moore είχε πάρει τη νίκη, με 6-4, 3-6, 7-5, 2-6, 6-2.

Τόσο η Seles, όσο και η Sabatini, είχαν κερδίσει τους πρώτους Grand Slam τίτλους τους το 1990. Η Seles ήταν πρωταθλήτρια στο Roland Garros, ενώ η Sabatini κατέκτησε τον πρώτο και μοναδικό -όπως εξελίχθηκε- major της καριέρας της στο US Open, παίζοντας το καλύτερο τένις της καριέρας της στο δεύτερο μισό του 1990.

Η Αργεντινή πρωταθλήτρια, No. 3 στο ταμπλό του Virginia Slims Championships, είχε αποκλείσει στα ημιτελικά την κορυφαία τότε στην κατάταξη, Steffi Graf, με 6-4, 6-4. Με την ίδια άνεση είχε πάρει την πρόκριση η Seles, η οποία απέκλεισε στα ημιτελικά την Mary Joe Fernandez, με 6-3, 6-4.

Ο τελικός προμηνυόταν συναρπαστικός και, πράγματι, οι θεατές του Madison Square Garden είχαν την τύχη να απολαύσουν μια επική μάχη σχεδόν 4 ωρών, που μέχρι και σήμερα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αγώνες όλων των εποχών.

Η μόλις 16χρονη Seles, η οποία είχε ρίξει από το Νο. 2 της παγκόσμιας κατάταξης τη Martina Navratilova μια εβδομάδα πριν, επέστρεψε από σετ πίσω για να αποδειχτεί δυνατότερη σωματικά και πνευματικά, επικρατώντας στον συγκλονιστικό τελικό της 20χρονης Sabatini, με 6-4, 5-7, 3-6, 6-4, 6-2.

"Ήταν ένας απίστευτος αγώνας. Και οι δυο παίξαμε εκπληκτικά. Νομίζω πως το γυναικείο τένις βρίσκεται στην καλύτερη εποχή του", δήλωσε μετά από τον αγώνα η Seles, η οποία έγινε η νεότερη πρωταθλήτρια στην ιστορία του Virginia Slims Championships, που ξεκίνησε να διεξάγεται το 1984. Εκτός από το τρόπαιο, η Seles κέρδισε και το αστρονομικό ποσό για την εποχή των 250.000 δολαρίων, καθώς και ένα bonus 370.000 δολαρίων, επειδή παρέμεινε αήττητη στο τουρνουά.

"Έδωσα ό,τι είχα στον αγώνα. Δεν έπαιζα καλά στο ξεκίνημα και στο 2ο σετ έπρεπε να παίξω πιο επιθετικά, γιατί ήταν ο μοναδικός τρόπος να την κερδίσω. Μπορούσα να παίζω για πάντα. Ήταν περισσότερο πνευματικό και όχι σωματικό. Το μόνο που με ένοιαζε στο γήπεδο, ήταν να σκέφτομαι τον κάθε πόντο ξεχωριστά", δήλωσε η Sabatini, αναφερόμενη και στις επιπλέον δυσκολίες που μπορεί να έχει ένας "best-of-five" αγώνας.

Η Seles συμφώνησε με τη Sabatini, πως αμφότερες δεν είχαν πρόβλημα να ανταπεξέλθουν από τη σωματική πρόκληση του αγώνα των 5 σετ: "Είπα στον εαυτό μου πως απλά έπρεπε να το κάνω. Ήταν πολύ κλειστό και στα 5 σετ και το τρομερό ήταν πως καμιά από μας δεν έκανε ηλίθια λάθη", είπε η Γιουγκοσλάβα, η οποία πρόσθεσε χαριτολογώντας πως μετάνιωσε που δεν έφαγε μεσημεριανό πριν από τον αγώνα.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots