Πολύ ωραία η γιορτή! Όμως αύριο, τι;

 
Πολύ ωραία η γιορτή! Όμως αύριο, τι;
© tennisnews.gr
tennisnews team Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 - 12:49

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε φιλοξενήθηκε στο Ολυμπιακό κλειστό γυμναστήριο το tie μεταξύ των Εθνικών ομάδων ανδρών της Ελλάδας και του Ισημερινού, για τα playoff του World Group Ι του Davis Cup. Μια εκδήλωση με ανέλπιστα μεγάλη προσέλευση για το τένις. Μια μεγάλη γιορτή. Μικροί και μεγάλοι ήταν όλοι εκεί, αψηφώντας ακόμα και την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» η οποία σαν να περίμενε τη σειρά της, για να κάνει τη δική της επέλαση στην Αττική.

Η διοργάνωση ήταν σχεδόν άρτια, με ορισμένες τεχνικές αστοχίες όπως τον ακατάλληλο για τένις φωτισμό εντός του αγωνιστικού χώρου, την έλλειψη σαπουνιού στις τουαλέτες και ορισμένες άλλες. Είναι όμως από αυτά που μπορούν να βελτιωθούν την επόμενη φορά από τους υπευθύνους και ξεχνιούνται, ή περνάνε απαρατήρητα από τον κόσμο.

Ο κόσμος ήταν εντυπωσιακά πειθαρχημένος με τους αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς σε μια  διοργάνωση τένις, αν συνυπολογίσουμε την μικρή σχετική εμπειρία μας ως θεατές, καθώς και το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας.

Η Εθνική ομάδα μας ήταν στα καλύτερα της (έως τώρα), με πρωταγωνιστή και ηγέτη τον Στέφανο Τσιτσιπά.

Όλα καλά, λοιπόν. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Ήταν πραγματικά μια πολύ ωραία γιορτή. Όμως αύριο, τι;

Από την επομένη της γιορτής, από σήμερα δηλαδή, ο Στέφανος θα επανέλθει στον μοναχικό μαραθώνιο αγώνα του, με στόχο την κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής στο βουνό που χρόνια τώρα ανεβαίνει.

Πολλά από τα παιδιά που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το ίνδαλμά τους από κοντά, έχουν έναν ακόμα λόγο να προσπαθήσουν περισσότερο, ώστε να του μοιάσουν ή ακόμα και να τον ξεπεράσουν.

Η  διοργανώτρια αρχή θα επαναφέρει την επιφάνεια στο κλειστό μπάσκετ «Νίκος Γκάλης» στην αρχική της μορφή και θα δρομολογήσει την επόμενη διοργάνωση, προσβλέποντας σε μια παρόμοια ή ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση, καθώς πλέον ανέβασε τον πήχη αρκετά ψηλά. 

Το φιλοθεάμον κοινό θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ιστορική πορεία του Στέφανου από την οθόνη και να συμμετέχει ποικιλοτρόπως στις ιδιόμορφες, ενίοτε, αναρτήσεις του στα social media.

Η δυναμική που έχουν προσδώσει στο τένις, με την ταυτόχρονη πορεία τους στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ο Στέφανος και η Μαρία είναι τόσο μεγάλη που φάνηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μια δυναμική που μπορεί να μεταμορφώσει το τένις στην Ελλάδα σε ένα από τα πολυπληθέστερα σε ενεργή συμμετοχή αθλήματα, ακόμα κι αν πρόκειται για ατομικό άθλημα. Χρειάζονται όμως δράσεις και εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα, σε τακτά διαστήματα, που να δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν, μαζικά και να γνωρίσουν το τένις, παίζοντας έστω και λίγο. Ο στόχος των δράσεων αυτός είναι η διεύρυνση της βάσης της πυραμίδας, μέσα από την οποία θα μπορούμε και μελλοντικά να χαιρόμαστε την κορυφή.

Μια τέτοια δράση είναι το street tennis, το οποίο είχα τη χαρά να διοργανώσω πριν από 19 χρόνια, το Ολυμπιακό έτος 2004. Ήταν μια από τις πρώτες διοργανώσεις που υλοποίησα, το Street Tennis for Kids. Μια συν-διοργάνωση με τον Όμιλο Αντισφαίρισης Πετρούπολης, υπό την αιγίδα της ΕΦΟΑ και του Δήμου Πετρούπολης. Παρά την ελάχιστη εμπειρία μας, τότε, και χάρη στην αφοσίωση και αξιέπαινη προ-εργασία του προπονητή Τάκη Πούντζα, μέσα σε σχολεία -με άδεια από το Υπουργείο Παιδείας- η εκδήλωση του Σαββατοκύριακου 12 και 13 Μαρτίου στέφθηκε με επιτυχία, με 700 παιδιά να συμμετέχουν σε διάφορα διαδραστικά παιχνίδια, στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου.

Ακολούθησε μια ακόμα μεγαλύτερη σε συμμετοχή εκδήλωση, τον Μάιο του 2005, αυτή τη φορά στην Τρίπολη, σε συνεργασία με την ΑΕΚ Τρίπολης και μετά από ανάλογη προ-εργασία στα σχολεία από τον επίσης προπονητή Γιώργο Παπαδόπουλο. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, με 1000 παιδιά να κατακλύζουν την πλατεία της μικρής πόλης.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με βασικά συστατικά τη διάθεση, την πολλή δουλειά και ορισμένες χορηγίες που ακόμα και σήμερα είναι εφικτές.

Παρόμοιες εκδηλώσεις, με ακόμα καλύτερη οργάνωση, λόγω εμπειρίας πλέον, και πολύ πιο πυκνές χρονικά, μπορούν να πραγματοποιηθούν ξανά. Αρκεί να υπάρχουν τουλάχιστον τα παραπάνω συστατικά.

Από τη δική μου πλευρά δηλώνω προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι είμαι έτοιμος για δράση και ανοικτός σε προτάσεις συνεργασίας.


*Ο Νίκος Πελαντάκης είναι πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθήνας, με ειδικότητα στην αντισφαίριση. Υπήρξε ο εκδότης και συν-ιδιοκτήτης του περιοδικού Tennis Society και έχει καλύψει δημοσιογραφικά και φωτογραφικά τις μεγαλύτερες επαγγελματικές διοργανώσεις του ATP και WTA Tour. Είναι ο δημιουργός του πρωτότυπου τουρνουά Tennis Marathon. Έχει πραγματοποιήσει συνολικά περισσότερες από 200 διοργανώσεις tennis και beach tennis, για ερασιτέχνες κάθε ηλικίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots