ATP
Η απάντηση του Στέφανου για Zverev και toilet break

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © Pete Staples/USTA
tn team Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 - 16:34

O Στέφανος Τσιτσιπάς ρωτήθηκε στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου στο US Open για το περιστατικό με το toilet break στην αναμέτρησή του με τον Alexander Zverev. Η απάντησή του και αναλυτικά ο κανονισμός για το toilet break.

Θυμίζουμε πως ο Τσιτσιπάς, στην αναμέτρησή του με τον Zverev στα ημιτελικά του Σινσινάτι, πήρε toilet break για να μπορεί να αλλάξει ρούχα μετά το 1ο σετ σετ, εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών.

Το ίδιο είχε κάνει και στις προηγούμενες αναμετρήσεις του στο Σινσινάτι, δεν είχε γίνει όμως τόσο μεγάλο θέμα μέχρι τον αγώνα με τον Zverev, καθώς ο Γερμανός διαμαρτυρήθηκε πολύ έντονα στον διαιτητή, επειδή ο Έλληνας τενίστας είχε τα πράγματά του μαζί και αργούσε να επιστρέψει. Συγκεκριμένα, κατηγορούσε τον Στέφανο ότι είχε το κινητό του μαζί και μπορούσε να επικοινωνήσει με τον πατέρα και προπονητή του, με τον διαιτητή να προσπαθήσει να τον καθυσηχάσει και να του εξηγεί ότι είχε συνεχώς συνοδεία μαζί του.

Ο  διαιτητής μάλιστα έκανε κάτι που δεν συνηθίζεται, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του Zverev πήγε να ελέγξει ο ίδιος τον Τσιτσιπά, που όμως επέστρεφε ήδη και τον συνάντησε τελικά στην πόρτα για τα αποδυτήρια.

Για όλο αυτό το σκηνικό, ο Tσιτσιπάς ρωτήθηκε και στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου, στο US Open, απαντώντας το αυτονόητο, πως το coaching απαγορεύεται στους αγώνες.

 
 
 
Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida por Tennis TV (@tennistv)

Σύμφωνα με το επίσημο βιβλίο των κανονισμών της ΑΤΡ (ATP Rulebook), ο κάθε παίκτης δικαιούται να αποχωρήσει μια φορά σε αγώνα best-of-three από το γήπεδο, για λογικό χρονικό διάστημα, προκειμένου να πάει στα αποδυτήρια ή στην τουαλέτα ή ό,τι άλλο θελήσει, χωρίς να τιμωρηθεί. Στο US Open, που οι αγώνες είναι best-of-five, ο κάθε παίκτης δικαιούται δυο toilet break ανά αγώνα.

Φυσικά προβλέπεται μαζί του να βρίσκεται κάποιος άνθρωπος της ΑΤΡ που θα τον εποπτεύει καλά και ο παίκτης δεν μπορεί να μείνει στιγμή μόνος του με το κινητό του.

Αναλυτικά ο κανονισμός για το toilet break:

1) Ένας παίκτης μπορεί να βγει από το γήπεδο για 'toilet break'. Ο παίκτης δικαιούται ένα (1) toilet break σε έναν αγώνα best-of-three (στα δυο νικηφόρα σετ) και δυο (2) toilet breaks σε αγώνα best-of-five (στα τρια νικηφόρα). Τα toilet breaks πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από ένα σετ και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για άλλο λόγο.

  • Στα διπλά μια ομάδα δικαιούται δυο (2) toilet breaks σε όλους τους αγώνες. Αν οι συμπαίκτες βγουν από το court μαζί, μετράει σαν ένα (1) από τα toilet breaks που δικαιούται η ομάδα.

2) Κάθε φορά που κάποιος παίκτης βγαίνει από το γήπεδο για toilet break, θεωρείται κανονικό break, είτε ο αντίπαλός του βγει επίσης από το γήπεδο, είτε μείνει.

3) Κάθε toilet break που χρησιμοποιείται από το ζέσταμα, θεωρείται κανονικό toilet break. Επιπλέον breaks μπορούν να εγκριθούν από τον διαιτητή, όμως θα τηρηθεί η τιμωρία του συστήματος Point Penalty, αν ο παίκτης δεν επιστρέψει στον χρόνο που έχει στη διάθεσή του για να συνεχιστεί το παιχνίδι, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Παραδείγματα:

Αν σε έναν best-of-three αγώνα, κάποιος παίκτης κάνει χρήση του toilet break του και ο παίκτης ενημερώσει τον chair umpire ότι στο επόμενο changeover θέλει να πάει ξανά στην τουαλέτα, ο διαιτητής μπορεί να του το επιτρέψει, αλλά δεν θα πρέπει να καθυστερήσει περισσότερα από 90 δευτερόλεπτα, αλλιώς θα τιμωρηθεί σύμφωνα με το σύστημα 'Point Penalty'.

Μετά από ένα νόμιμο toilet break, ο παίκτης έχει αρκετό χρόνο στη διάθεσή του και ο chair umpire θα επανεκκινήσει το παιχνίδι όταν ο παίκτης επιστρέψει στο γήπεδο και πιάσει ξανά τη ρακέτα του.


(Πηγή: ATP Rulebook)

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots