ATP
Συνεργασία ATP και ITF για το Davis Cup

 
Συνεργασία ATP και ITF για το Davis Cup
tn team Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 - 15:38

Μια νέα εποχή έρχεται για το τένις, αφού η ATP και η ITF ανακοίνωσαν μια ιστορική συνεργασία, μέσω και της εταιρείας Kosmos Tennis, για το Davis Cup, το οποίο πλέον θα ανήκει στο καλαντάρι της ΑΤΡ. 

Από το 2023, το ιστορικότερο ομαδικό τουρνουά τένις στον κόσμο, με ιστορία 122 χρόνων, θα συνδιοργανώνεται από την ATP και την ITF, σε μια πρωτοφανής συνεργασία.

Θυμίζουμε πως το Davis Cup, όπως και τα 4 Grand Slams, δεν ανήκουν στην ATP, αλλά στην ITF. Τα 4 Grand Slams δε, παρότι γίνονται σε συνεργασία με την παγκόσμια ομοσπονδία, αποτελούν ταυτόχρονα και ανεξάρτητα διοικητικά όργανα του τένις, με τις γνώμες τους να μετρούν ισόποσα στις γενικές αποφάσεις που παίρνονται για το άθλημα.

Από τότε που η εταιρεία Kosmos επένδυσε εκατομμύρια στο Davis Cup και άλλαξε τη μορφή του υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια από πολλούς παίκτες, με αποτέλεσμα η ΑΤΡ να φέρει στο tour το ATP Cup.

Το 2023 το ATP Cup θα αντικατασταθεί από το United Cup, ένα τουρνουά που θα συνδιοργανώνεται από την ATP, τη WTA και την Tennis Australia, αναπληρώντας στην ουσία και το κενό που άφησε το επίσης μικτό ομαδικό τουρνουά Hopman Cup, το οποίο όμως γινόταν μόνο από την ITF και δεν μοίραζε βαθμούς, ούτε χρηματικά έπαθλα.

Η νέα αυτή συνεργασία της ΑΤΡ, φέρνει ακόμα πιο κοντά την ένωση των διοικητικών οργάνων του τένις, δείχνοντας να υπάρχει μια τέτοια στροφή προς την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του αθλήματος.

Οι προκριματικοί και οι τελικοί του Davis Cup θα αποτελούν πλέον κομμάτι του επίσημου προγράμματος του ATP Tour για το 2023 και θα συγκαταλέγεται και στις τηλεοπτικές συμφωνίες της ΑΤΡ. Οι τελικοί θα συνεχίσουν να γίνονται στη μορφή που είναι σήμερα, ωστόσο θα προσφέρεται το χρηματικά έπαθλο των 15 εκατομμυρίων δολαρίων στους παίκτες.

"Πάντα εστιάζουμε στη δημιουργία των καλύτερων δυνατών εμπειριών των φιλάθλων, αλλά και των παικτών μας. Το να παρέχουμε συναρπαστικές ομαδικές διοργανώσεις που συμβαδίζουν με το καλαντάρι της ΑΤΡ και συνεχίζουν να καινοτομούν, είναι ένα ζωτικό μέρος όλου αυτού. Τo Davis Cup έχει πολύ πλούσια ιστορία και είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η νέα συνεργασία θα οδηγήσει τη διοργάνωση από το 2023", είπε ο πρόεδρος της ΑΤΡ, Andrea Gaudenzi.

Ο πρόεδρος της ITF, David Haggerty, είπε με τη σειρά του: "Η ανακοίνωση αυτή προαναγγέλει μια σημαντική νέα συνεργασία μεταξύ της ITF, της Kosmos και της ATP, που ενισχύει τη σημασία του ομαδικού ανταγωνισμού και του μοναδικού ρόλου του Davis Cup στο επαγγελματικό ανδρικό τένις. Μέρος των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Davis Cup είναι η μεγαλύτερη ομαδική διοργάνωση στον κόσμο και η μοναδική στο καλαντάρι της ΑΤΡ. Μαζί με το Billie Jean King Cup των γυναικών, δείχνει την πλήρη δέσμευση της ITF να προσφέρει σπουδαία τουρνουά που οι παίκτες λατρεύουν να αγωνίζονται και οι φίλοι του τένις λατρεύουν να παρακολουθούν."

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Kosmos Tennis, Enric Rojas, τόνισε: "Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία και για τα τρία μέλη της και ειδικά για τους παίκτες. Τα τελευταία 3 χρόνια, η μορφή του τουρνουά έχει βελτιωθεί, ώστε να προσεγγίσει περισσότερους φιλάθλους, να δημιουργήσει μεγαλύτερο αντίκτυπο και να διευκολύνει τη συμμετοχή των καλύτερων παικτών του κόσμου. Ανυπομονούμε να δούμε το τουρνουά να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια."

Το 2022 το Davis Cup κατέγραψε την υψηλότερη συμμετοχή παικτών στην ιστορία του, με 137 χώρες να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις κατηγορίες. Το 2023 θα υπάρχει μόνο το Davis Cup σε εθνικές διοργανώσεις στο ανδρικό tour, στο γυναικείο το Billie Jean King Cup που για την ώρα διεξάγεται μόνο από την ITF, καθώς και το μικτό United Cup, το οποίο αποτελεί συνεργασία της ΑΤΡ και της WTA όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots