ATP
Mouratoglou: "Η νομιμοποίηση του coaching δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα" (vid)

 
Mouratoglou: "Η νομιμοποίηση του coaching δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα" (vid)
tn team Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022 - 13:16

O Patrick Mouratoglou εξήγησε γιατί η νομιμοποίηση του coaching από την ΑΤΡ δεν άλλαξε και πολλά με τον τρόπο που γίνεται, αναλύοντας τη δική του άποψη για το πως θα έπρεπε να συμβαίνει.

Εδώ και λίγους μήνες η ΑΤΡ νομιμοποίησε το coaching στους αγώνες, το πλαίσιο στο οποίο το έκανε όμως δεν άλλαξε και πολλά, όπως σχολίασε και ο Patrick Mouratoglou, στο τελευταίο βίντεο της σειράς "Eye of the Coach".

Ο Γάλλος προπονητής εξήγησε πως το μόνο που έκανε η ΑΤΡ ήταν να νομιμοποιήσει αυτό που ήδη συνέβαινε, χωρίς να το κάνει ενδιαφέρον: "Η νομιμοποίηση του coaching δεν άλλαξε πολλά στην πραγματικότητα, απ' αυτά που συνέβαιναν και πριν στα courts. Οι προπονητές ακόμα το κάνουν όπως πριν και αυτό είναι λυπηρό γιατί θα μπορούσε να γίνει πολύ ενδιαφέρον. Ένας από τους στόχους του να επιτρέπεται το coaching, ήταν να είναι διαδραστικό και ενδιαφέρον για τους τηλεθεατές. Να καταλαβαίνουν τι λένε, γιατί το λένε, να υπάρχει αλληλεπίδραση, ίσως μια διαφωνία, ίσως μια σπουδαία ομιλία. Όπως έχουμε δει απ' όλα τα αμερικάνικα αθλήματα, η στιγμή του προπονητή είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή, κάποιες φορές ακόμα και η μεγαλύτερη του αγώνα."

Βέβαια, υπάρχει και κάτι θετικό για τον Mouratoglou, και αυτό είναι ότι δεν βλέπουμε πλέον την υποκρισία που υπήρχε πριν τη νομιμοποίηση του.

"Αυτός ο τρόπος που γίνεται το coaching, χωρίς μικρόφωνα, με τους προπονητές να λένε απλώς μια λέξη και μετά οι παίκτες να πρέπει να μπουν στο παιχνίδι, δεν είναι ωραίος. Τελειώνει μεν την υποκρισία που υπήρχε πριν, όταν δεν επιτρεπόταν το coaching ενώ γινόταν σε κάθε παιχνίδι σε γλώσσες που δεν καταλάβαινε ο διαιτητής. Αυτή η υποκρισία συνέβαινε για χρόνια και τώρα έφυγε από το παιχνίδι, αυτό είναι καλό."

Ο Mouratoglou πρότεινε την υιοθέτηση του πλαισίου που είχε νομιμοποιήσει το coaching παλιότερα η WTA, επιτρέποντας στους προπονητές να κατεβαίνουν στο γήπεδο και να συνομιλούν με τις παίκτριες.

"Θα προτιμούσα αυτό που έκανε η WTA, που ο προπονητής μπορούσε να πάει στην παίκτρια για το ενάμιση λεπτό του changeover και να της μιλήσει τετ-α-τετ. Η διάδραση αυτή ήταν στην τηλεόραση και αυτό ήταν φοβερό. Είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες στιγμές και επιπλέον οι προπονητές παίρνανε τα εύσημα που τους αναλογούσαν. Πολλοί προπονητές κάνουν εξαιρετική δουλειά και χρειάζεται να το δείξουμε αυτό, να τους δώσουμε μια πλατφόρμα και να μπορούν να δείχνουν τα προσόντα τους."

Τέλος, το ιδανικό για τον Mouratoglou θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη διάδραση, με τον προπονητή να κάθεται όλη την ώρα στον πάγκο του παίκτη, όπως συμβαίνει δηλαδή στις ομαδικές διοργανώσεις.

"Το ιδανικό για μένα θα ήταν να είχαμε προπονητές στον πάγκο σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, όπως συμβαίνει στο Davis Cup ή στο Fed Cup."

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots