ATP
O Medvedev απέκλεισε τον Τσιτσιπά σε ημιτελικό θρίλερ στη Ρώμη (vids)

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © Internazionali BNL d' Italia
tennisnews team Σάββατο, 20 Μαϊος 2023 - 23:28

Ο Daniil Medvedev επιβλήθηκε με 2-0 σετ του Στέφανου Τσιτσιπά και τον απέκλεισε από το Internazionali BNL d' Italia της Ρώμης, για να προκριθεί στον σημαντικότερο τελικό της καριέρας του στο χώμα. Ήταν ένα ματς θρίλερ, με ένταση, μια μεγάλη μάχη και πολύωρη διακοπή από τη βροχή που ταλαιπώρησε πολύ και τους δυο παίκτες.

Δυστυχώς ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να επαναλάβει την περσινή του πορεία μέχρι τον τελικό της Ρώμης, παρότι έφτασε αρκετά κοντά.

Μετά από ένα πολύ κλειστό παιχνίδι στο Centrale του Foro Italico, το οποίο ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ο Medvedev επικράτησε του Τσιτσιπά με 7-5, 7-5 και πήρε την πρόκριση για τον μεγαλύτερο τελικό της καριέρας του στο χώμα.

Η βροχή ήταν καθοριστικός παράγοντας, αφού ταλαιπώρησε πολύ και τους δυο παίκτες, διαμόρφωσε τις συνθήκες του αγώνα και καθόρισε πράγματα και στο momentum, με τον Στέφανο να κάνει ένα πολύ κακό ξεκίνημα που του στοίχισε πολύ μετά τη 2η διακοπή.

Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πόντο μεσολάβησαν 6 ώρες και λίγα λεπτά, καθώς υπήρξαν 2 μεγάλες διακοπές από τη βροχή.

 

Η πρώτη διακοπή ήρθε μετά από 8 games και σίγουρα βοήθησε τον Τσιτσιπά το γεγονός ότι κατάφερε να πάρει το break που είχε δεχτεί στο ξεκίνημα του αγώνα και να μετατρέψει το 2-4 σε 4-4. Ο Medvedev παραπονέθηκε έντονα στον chair umpire Mohamed Lahyani, που δεν διέκοψε νωρίτερα το ματς και τον ανάγκασε να σερβίρει σ' αυτές τις συνθήκες.  

Η διακοπή πλησίασε τις 3 ώρες σε διάρκεια και οι δυο παίκτες έκαναν τουλάχιστον 3 φορές ζέσταμα σ' αυτό το διάστημα. Τελικά βγήκαν στο court, o Στέφανος κράτησε το σερβίς του για το 5-4 και η βροχή δυνάμωσε ξανά, με τον Lahyani να αναγκάζεται να διακόψει εκ νέου το ματς.

 

Αν και ήταν ένα καλό σημείο για τον Στέφανο, που ανάγκασε τον Medvedev να σερβίρει για την παραμονή του στο σετ, η δεύτερη διακοπή δεν τον βοήθησε καθόλου. Ενώ έφτασε έως και 2 πόντους μακριά από την κατάκτηση του 1ου σετ στο 5-5, 30-30, ο Τσιτσιπάς έκανε συνολικά ένα κάκιστο ξεκίνημα στην επανέναρξη του παιχνιδιού, που έγινε στις 21:30 το βράδυ περίπου (τοπική), προφανώς με πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Ο Medvedev τελικά κράτησε το σερβίς του για το 5-5, στη συνέχεια έκανε το break σε ένα game που ο Στέφανος είχε προηγηθεί με 40-0 και με το 3ο συνεχόμενο game του "έγραψε" το 7-5, αλλάζοντας απότομα όλο το ματς. 

 

Ο Τσιτσιπάς, που έβγαλε και αρκετά νεύρα προς τη μητέρα του σε εκείνο το σημείο, υπέστη break και στο άνοιγμα του 2ου σετ, στο οποίο έμεινε πίσω με 0-2, με τον Medvedev να συμπληρώνει 5 κερδισμένα games στη σειρά. 

Ο περσινός φιναλίστ της διοργάνωσης της Ρώμης ανέβασε ξανά την απόδοσή του και κατάφερε να πάρει πίσω το break με εντυπωσιακό τρόπο, ισοφαρίζοντας σε 3-3. Κράτησε και το σερβίς του για το 4-3 και αργότερα προηγήθηκε με 5-4, παίζοντας αρκετά καλό τένις σε εκείνο το διάστημα.

 
 

Ο Medvedev ωστόσο αξιοποίησε στο έπακρο τα λάθη του και τον "πλήγωσε" ξανά στο 11ο game, όταν "έσπασε" το σερβίς του για μια ακόμα φορά, για να ανακτήσει τον έλεγχο και μάλιστα σε ένα σημείο που ήταν πια πολύ δύσκολο για τον Στέφανο να αντιδράσει.

Πράγματι, ο Ρώσος σέρβιρε καλά και κράτησε το σερβίς του με 15 στο 12ο game, για να κάνει το τελικό 7-5, 7-5 έπειτα από 1 ώρα και 47 λεπτά παιχνιδιού, ολοκληρώνοντας τον μεγάλο του θρίαμβο και την 1η του νίκη επί του Τσιτσιπά μετά από 2 διαδοχικές ήττες και την 8η συνολικά σε 12 συναντήσεις (8-4).

 

O Medvedev, ο οποίος διανύει μια εκπληκτική χρονιά και βελτίωσε το ρεκόρ του για το 2023 στο 38-5, θα παίξει στον πρώτο του τελικό στο χώμα σε μια Masters 1000 διοργάνωση.

Θα αντιμετωπίσει τον Holger Rune, που αρκετές ώρες πριν έκανε μια σπουδαία ανατροπή, για να αποκλείσει τον Casper Ruud.

Θα είναι συνολικά ο 33oς τελικός καριέρας για τον Medvedev, που θα διεκδικήσει τον 20ό τίτλο της καριέρας του (19-13), 1ο στο χώμα, στον 2ο συνολικά τελικό του. Είχε παίξει και στον τελικό της Βαρκελώνης το 2019, όπου είχε ηττηθεί από τον Dominic Thiem.

Αν κατακτήσει τον τίτλο, o Medvedev θα ανεβεί και στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν δεν τα καταφέρει θα παραμείνει στο Νο.3, αλλά μόλις 25 βαθμούς πίσω από τον Novak Djokovic, μπαίνοντας δυναμικά στη διεκδίκηση του Νο.1 στο Roland Garros.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots