Τσιτσιπάς: "Δυσκολευόμουν να αναπνεύσω για ένα δίωρο" (vid)

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © Getty Images / Ideal Image
tennisnews team Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2020 - 10:44

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη Τύπου για φέτος στο Australian Open και μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τις πρώτες μέρες του στη Μελβούρνη, για τα πράγματα που θέλει να βελτιώσει στο παιχνίδι του φέτος, για το όνειρο της κατάκτησης του ATP Cup με την Ελλάδα και άλλα.

Για 10η συνεχόμενη χρονιά, το tennisnews.gr έχει ανταποκριτή στη Μελβούρνη και σας μεταφέρει όσο καλύτερα γίνεται τη δράση από το Grand Slam της Αυστραλίας. 

Εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται στη Μελβούρνη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που όπως είπε στην σημερινή του συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια των πρώτων του προπονήσεων στο Melbourne Park δυσκολεύτηκε αρκετά με την ποιότητα του αέρα.

"Τις πρώτες δυο μέρες εδώ (στη Μελβούρνη), ήταν ασυνήθιστα. Έπρεπε να κάνω την προπόνησή μου σε κλειστό γήπεδο γιατί ένιωθα πολύ άσχημα στους πνεύμονές μου. Μέρα με τη μέρα γίνεται καλύτερο, προπονήθηκα και σήμερα και ήταν πολύ διαφορετικά με την πρώτη μου μέρα. Νιώθω καλύτερα τώρα, αλλά ήμουν κάπως ανήσυχος γιατί έβηχα πολύ, δυσκολευόμουν να αναπνεύσω για ένα δίωρο, όμως καλυτέρευσε."

Έχοντας στην πλάτη του και την εξαιρετική πορεία που έκανε πέρσι στο Grand Slam της Αυστραλίας, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, αλλά και τα υπόλοιπα Grand Slam που συμμετείχε ως τώρα, ο Στέφανος στάθηκε στη σημαντικότητα των πρώτων αγώνων του τουρνουά, για μια μεγάλη πορεία στη Μελβούρνη.

"Μια καλή αρχή είναι πάντα σημαντική. Πρέπει να κάνεις διαχείριση ενέργειας, να αποφεύγεις τους μεγάλους σε διάρκεια αγώνες και δουλεύω σ' αυτό, πνευματικά και τεχνικά, για να αποφύγω τις δυσκολίες στους πρώτους γύρους."

Όσο για το αν τον αγχώνει που πέρσι ήταν ημιφιναλίστ στο Australian Open και το γεγονός πως θα έχει 720 βαθμούς για να υπερασπιστεί, είπε: "Είχα αρκετό στρες πριν το Rogers Cup πέρσι, επειδή είχα πάει στον τελικό την προηγούμενη χρονιά. Μετά την ήττα μου στον 1ο ή στον 2ο γύρο, δεν θυμάμαι, αναρρωτήθηκα για ποιο λόγο είχα τόσο άγχος. Δεν υπάρχει λόγος. Είναι απλά ένα φρέσκο ξεκίνημα, ένα νέο τουρνουά, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι τι έχει συμβεί στο παρελθόν, πρέπει να προσπαθήσεις για το καλύτερο. Πιστεύω πως αν το σκέφτεσαι πολύ καταστρέφει το παιχνίδι σου."

Τους τελευταίους μήνες, ο Έλληνας πρωταθλητής παρουσιάζεται με περισσότερη ωριμότητα και συγκέντρωση στο παιχνίδι του, έχοντας μειώσει αρκετά τις στιγμές που χάνει την ψυχραιμία του. Παρόλα αυτά, είχε μερικά ξεσπάσματα στα τελευταία του τουρνουά, για τα οποία δεν έκρυψε πως ένιωσε άσχημα.

"Έχω βρει περισσότερη ισορροπία μέσα μου. Παλιότερα δεν είχα τόσο τον έλεγχο των συναισθημάτων μου. Μπορεί να ήμουν ήρεμος και ξαφνικά να εκνευριζόμουν. Παρόλο που είχα δυο στιγμές έκρηξης, στο Mubadala και στο ATP Cup, ένιωσα αμηχανία όταν είδα τον εαυτό μου να παρασύρεται σ' αυτές τις καταστάσεις. Υποθέτω πως τα κρατούσα μέσα μου και μαζεύτηκαν μέχρι που ξέσπασα. Δουλεύω σ' αυτό και πιστεύω πως η ισορροπία στο κεφάλι μου και η καθαρή σκέψη θα με βοηθήσει να γίνω πιο μεγάλος παίκτης."

Για το ποια είναι τα πράγματα που δουλεύει ώστε να βελτιώσει στο παιχνίδι του αυτή τη χρονιά, σχολίασε: "Ξέρω πως δεν γίνεται να κερδίζω κάθε game που παίζω, αλλά είχα ένα θέμα πέρσι, είχα πολλά break point και τα έχανα. Προσπαθώ να είμαι πιο χαλαρός και πιο προσγειωμένος σ' αυτά τα σημεία, να μη σκέφτομαι τόσο πολύ το μέλλον, γιατί μου κοστίζει. Είναι κάτι στο οποίο δίνω έμφαση, επίσης έχω κάνει μικροβελτιώσεις στο σερβίς μου και στο παιχνίδι μου από τη baseline."

Στην ερώτηση του ανταποκριτή μας στη Μελβούρνη, Βασίλη Ρουμελιώτη σχετικά με την εμπειρία του με το ATP Cup και για το αν μπορεί να συνυπάρξει με το Davis Cup ένα τέτοιο τουρνουά, ο Στέφανος απάντησε: "Ναι, σίγουρα μπορεί. Είναι ένα τουρνουά με μεγάλη καινοτομία (το ATP Cup), στο οποίο θα ήθελα να αγωνίζομαι κάθε χρόνο και γιατί όχι, με την Εθνική Ελλάδας να το κατακτήσουμε μια μέρα, είναι και αυτό ένα όνειρο. Είναι κάτι φρέσκο χωρίς ιστορία ακόμα, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια θα αποκτά μεγαλύτερη σημασία και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά της ΑΤΡ."

Τέλος, ο Στέφανος έκανε ένα σχόλιο και για τη δυσκολία του να ζει μονίμως μακριά από την Ελλάδα: "Μου λείπει πολύ η Ελλάδα. Έχω να πάω αρκετό καιρό. Μου λείπουν οι άνθρωποι, το φαγητό, το περιβάλλον αυτής της χώρας και πολλές φορές ξεχνάω πως είναι να είσαι Έλληνας γιατί είμαι συνέχεια στο εξωτερικό. Ταυτοχρόνως όμως, οι γονείς μου και οι άνθρωποι που έχουν ελληνικά στοιχεία γύρω μου, μου θυμίζουν πως είναι να είσαι Έλληνας."

Τη Δευτέρα, στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο Στέφανος θα ξεκινήσει την προσπάθειά του για το φετινό Australian Open, αντιμετωπίζοντας τον Ιταλό Salvatore Caruso.

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots