Νικητής ο Τσιτσιπάς σε πρεμιέρα ΕΠΟΣ! (vid)

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © Garrett Ellwood/USTA
tn team Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 - 2:37

O Andy Murray πραγματοποίησε μια vintage εμφάνιση και έβαλε πολύ δύσκολα στον Στέφανο Τσιτσιπά, ο Έλληνας τενίστας όμως ανταπεξήλθε, επέστρεψε 2 φορές από σετ πίσω και στο τέλος νίκησε τον Βρετανό, μετά από 4 ώρες και 48 λεπτά μάχης.

Από τη μέρα της κλήρωσης οι περισσότεροι περίμεναν ο αγώνας του Τσιτσιπά με τον Murray να είναι αυτός που θα ξεχωρίσει από τον 1ο γύρο του US Open και δεν έπεσαν έξω. Τουναντίον, ίσως οι προσδοκίες τους να ξεπεράστηκαν από την εκπληκτική εμφάνιση του Murray, που κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια το Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης για σχεδόν 5 ώρες αναμέτρησης.

Αυτός ήταν αναμφίβολα ο καλύτερος αγώνας που έκανε ο Murray σε Grand Slam από το 2018 μέχρι σήμερα, αλλά στο τέλος ο Τσιτσιπάς πανηγύρισε τη νίκη, κερδίζοντας το πρώην Νο.1 του κόσμου με 2-6, 7-6 (7), 3-6, 6-3, 6-4

Ο Murray μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, ενδεχομένως και να αιφνιδίασε τον Τσιτσιπά, που έκανε δυο κακά games από τη γραμμή του σερβίς και το πλήρωσε, με τον Βρετανό να κάνει δυο απανωτά break και να "ξεφεύγει" με 5-1. Στο 8o game έδειξε τη μαχητικότητά του για 1η φορά στο σετ ο Στέφανος και έσβησε 2 set points, ο Murray όμως ήταν σε θέση να κλείσει το σετ στο σερβίς του και να κάνει το 6-2.

Στο 2ο σετ αμφότεροι οι δυο παίκτες έχασαν ευκαιρίες, αλλά κανείς δεν έφτασε στο break. O Tσιτσιπάς είχε πρώτος διπλό break point στο 1-2, 15-40, ενώ ο Murray, που κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2, λίγα λεπτά μετά είχε και εκείνος διπλό break point, στο 4-4, 15-40.

Ο Στέφανος, που αν έχανε αυτό το game θα βρισκόταν ένα service game του Βρετανού μακριά από το 0-2 σετ, κατάφερε αρχικά να στείλει το σετ στο tie-break, ενώ εκεί ήρθε άλλη μια μεγάλη ανατροπή, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με διπλό set point, στο 4-6!Κατάφερε να μείνει όμως και αυτή τη φορά στο σετ, ισοφάρισε σε 6-6 και στη 2η δική του ευκαιρία κατάφερε να κλείσει το σετ, κατακτώντας το tie-break με 9-7.

Ο Murray, που από το 2018 δεν έχει καταφέρει να κοντράρει σε τέτοιο βαθμό παίκτη από το Top 10 σε Grand Slam, κατάφερε να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα στον Στέφανο, κάνοντας ένα γρήγορο break στο 4ο σετ, για να περάσει μπροστά με 3-0. Στο 5ο game έσβησε 4 break points και υπερασπίστηκε το σερβίς του για το 4-1, ενώ στα επόμενα games δεν απειλήθηκε με άλλο break point και έφτασε στο 6-3, για να προηγηθεί για 2η φορά στον αγώνα με σετ.

Ο Τσιτσιπάς είχε ξανά την απάντηση, με τον Murray να ρίχνει αρκετά το επίπεδό του στο ξεκίνημα του 4ου σετ και τον Έλληνα πρωταθλητή να παραμένει σταθερός, φτάνοντας εύκολα σε ένα προβάδισμα με 5-0. Ο Murray ανέβασε ξανά το επίπεδό του, κατάφερε να μειώσει σε 5-3, χωρίς δυσκολία όμως ο Τσιτσιπάς υπερασπίστηκε το σερβίς του και έκανε το 6-3.

Και στο 5ο σετ το break ήρθε με το καλημέρα για τον Στέφανο, που το έκανε στο πρώτο game και τότε πήρε ουσιαστικά το πρώτο του προβάδισμα για σήμερα. Χρειάστηκε να σβήσει ένα break point στο 4ο game (3-1), αλλά το break στο 1ο game στάθηκε αρκετό για τον 23χρονο Έλληνα τενίστα, που σε 4 ώρες και 48 λεπτά "σφράγισε" τη "μαραθώνια" αυτή νίκη του, 4 ώρες και 48 λεπτά μετά το πρώτο σερβίς.

Ο Τσιτσιπάς προκρίθηκε για 3η φορά στα 4 τελευταία χρόνια στον 2ο γύρο του US Open και έφτασε τις 49 νίκες στη φετινή σεζόν (49-14). Έχει τις περισσότερες από κάθε άλλον και μάλιστα με διαφορά, αφού το 2ο καλύτερο ρεκόρ ανήκει στον Andrey Rublev με 41 νίκες.

Αυτή ήταν η 1η συνάντηση του Στέφανου με τον Murray, που με τη σειρά του απέδειξε πως έχει τη δυνατότητα ακόμα και σ' αυτό το στάδιο, μετά από τόσο μεγάλες παύσεις και δυσκολίες, να παίξει τένις στο κορυφαίο επίπεδο. Θυμίζουμε πως ο 34χρονος Βρετανός, βρίσκεται πια στο Νο.112 της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που εννοείται δεν φάνηκε ούτε λεπτό σήμερα.

Στον 2ο γύρο του US Open, o Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει τον Adrian Mannarino, που επίσης έπαιξε 5 σετ σήμερα και μάλιστα έκανε μια μεγαλύτερη ανατροπή από εκείνον, αφού έχανε με 0-2 σετ και τελικά πήρε τη νίκη επί του Pierre-Hugues Herbert με 3-6, 4-6, 6-4, 6-3, 6-3.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots