Τσιτσιπάς: "Δεν είμαι ο ίδιος παίκτης, έχω υποστεί burnout"

 
Τσιτσιπάς: "Δεν είμαι ο ίδιος παίκτης, έχω υποστεί burnout"
© Brad Penner/USTA
tn team Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 - 3:27

Σε μια ειλικρινή εξομολόγηση στη συνέντευξη Τύπου μετά τον πρόωρο αποκλεισμό του από το US Open, ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραδέχτηκε πως τα τελευταία χρόνια δεν είναι ο ίδιος παίκτης που ήταν παλιά, πως έχει χάσει αυτή τη δίψα που τον έκαναν να μην χάνει ούτε λεπτό τη συγκέντρωσή του και έκανε λόγο για ένα παρατεταμένο burnout που δεν λέει να περάσει.

"Δεν είμαι ο παίκτης που ήμουν. Θυμάμαι όταν ήμουν νεότερος να νιώθω την αδρεναλίνη στο γήπεδο, να νιώθω λες και η ζωή μου εξαρτάται από τον αγώνα. Νιώθω πως αυτά τα πράγματα έχουν εξαλειφθεί πλέον και το επίπεδο συνέπειάς μου δεν είναι τόσο υψηλό όσο παλιότερα", είπε ο Τσιτσιπάς, που έδωσε τη συνέντευξη Τύπου του μετά την ήττα από τον Κοκκινάκη με 3-1 σετ σε μια μικρή αίθουσα, παρουσία μόλις τεσσάρων δημοσιογράφων.

"Θυμάμαι πως η συγκέντρωσή μου ήταν στα υψηλότερα επίπεδα τότε και αυτό είναι κάτι που έχω χάσει. Ξέρω ότι ακούγεται παράξενο, αλλά νιώθω πως χρειάζομαι τη δίψα, ώστε να ξαναβρώ τη δίψα που είχα και τότε. Και δεν είμαι άνθρωπος που συμβιβάζεται εύκολα. Θέλω πραγματικά να την αναγεννήσω και να την επαναφέρω, γιατί έδινε μεγάλη χαρά στο τένις μου όταν μπορούσα να νιώθω έτσι στο γήπεδο. Πραγματικά δεν ξέρω γιατί έχει πέσει τους τελευταίους δυο μήνες. Θα έλεγα ότι είναι τα τελευταία ένα-δυο χρόνια και υποθέτω πως απλά το έκρυψα και το άφησα στην άκρη", πρόσθεσε ο Έλληνας πρωταθλητής.

Όσο για το τι μπορεί να επαναφέρει αυτή τη δίψα και όρεξη, ο Έλληνας τενίστας σχολίασε: "Πραγματικά δεν ξέρω. Δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι ψυχολόγος, ούτε ψυχίατρος, έχω όμως κάνει αυτή τη συζήτηση με κάποιους ανθρώπους και πάντα καταλήγουμε πως υπάρχει κάποιο είδος παρατεταμένης υπερκόπωσης (burnout). Ανεξάρτητα από το αν σταματήσεις ή όχι, έχει ήδη συμβεί και δεν πρόκειται να επιδιορθωθεί ή να αναγεννηθεί από μόνο του, από τις διακοπές ή λίγες μέρες μακριά από το court. Είναι κάτι που συνεχίζεται, ανεξάρτητα από το αν θα παίζω ή όχι τένις."

Πρόσφατα ο Τσιτσιπάς απέλυσε τον πατέρα του, Απόστολο, από τη θέση του προπονητή του. Προς το παρόν δουλεύει με τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, αλλά ρωτήθηκε για το αν σκοπεύει να αναζητήσει περισσότερο, προκειμένου να βρει τι φταίει και τι μπορεί να λειτουργήσει για να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών.

"Ναι, γιατί όχι;" απάντησε. "Αυτό για το οποίο παλεύω αυτή τη στιγμή, είναι να μπω ξανά σε μια σειρά από ένα καλό σερί νικών σε Masters 1000 και μεγάλα τουρνουά, αυτό που είχα πριν 2-3 χρόνια. Θυμάμαι πως ένιωθα υπέροχα, που μπορούσα να το αναπαράγω αυτό για συνεχόμενες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή απέχω πολύ από το να το κάνω. Απλά πρέπει να βρω τρόπους που θα με βοηθήσουν αρχικά να επιστρέψω στις νίκες. Νιώθω πως σήμερα είχα κάποια καλά παιξίματα τακτικά και κάποιες καλές προσεγγίσεις στο φιλέ, γενικά ήμουν επιθετικός και αξιοποιούσα τις ευκαιρίες μου, αλλά μου έλειπε η συνέπεια."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots