Στην Αγγλία οι μνηστήρες του «θρόνου»

 
Στην Αγγλία οι μνηστήρες του «θρόνου»
Φωτογραφία: Youtube / Wimbledon
tennisnews team Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012 - 2:11
 Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Φέντερερ μετακομίζουν στο Λονδίνο για να κατακτήσουν το Γουίμπλεντον

Του Νικου Γαβαλα

Το φετινό Γουίμπλεντον ίσως είναι το τουρνουά με τις μεγαλύτερες, από κάθε άλλη φορά, προσδοκίες για τους φίλους του αθλήματος. Τα γήπεδα με γρασίδι του All England Club φιλοξενούν απ’ τη Δευτέρα έως και την Κυριακή 8 Ιουλίου τις καλύτερες ρακέτες, τόσο στους άνδρες όσο και στα γυναίκες. Και ειδικά στο ταμπλό των ανδρών το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κάποιος πως στο τέλος της διοργάνωσης ενδεχομένως να έχουμε αλλαγές στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Δίχως άλλο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ραφαέλ Ναδάλ και ο Ρότζερ Φέντερερ φαντάζουν τα αδιαφιλονίκητα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, διεκδικώντας παράλληλα τον θρόνο του παγκόσμιου τένις. Στην παρούσα φάση, ο Σέρβος, ο Ισπανός και ο Ελβετός βρίσκονται στην 1η, τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα της παγκόσμιας κατάταξης. Η πορεία τους στο λονδρέζικο γκραν σλαμ θα επηρεάσει και την κατάσταση στην κορυφή.

Θα ξεκινήσουμε απ’ τον Φέντερερ, τον τενίστα με τους 16 τίτλους σε γκραν σλαμ, που είναι οι περισσότεροι στην ιστορία του αθλήματος. Σε περίπτωση κατά την οποία πάρει για έβδομη φορά το Γουίμπλεντον και παράλληλα ο Τζόκοβιτς αποτύχει να περάσει στον τελικό, τότε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου θα επιστρέψει στο Νο 1 και θα ισοφαρίσει το ρεκόρ των 286 εβδομάδων παραμονής στην κορυφή το οποίο κατέχει ο Ελληνοαμερικανός Πιτ Σάμπρας.

Με τις έξι κατακτήσεις του στον 21ο αιώνα, ο Φέντερερ είναι ο πιο επιτυχημένος εν ενεργεία τενίστας στο τρίτο, κατά χρονολογική σειρά, τουρνουά γκραν σλαμ κάθε έτους. Είναι κάτοχος πολλών ρεκόρ του τένις, όπως οι 237 συνεχόμενες εβδομάδες παραμονής στο Νο 1. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν τον κορυφαίο τενίστα όλων των εποχών. Ο ίδιος αισθάνεται ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Γεγονός είναι πως στο τουρνουά προετοιμασίας του Χάλε πραγματοποίησε εντυπωσιακές εμφανίσεις στον δρόμο προς τον τελικό, όπου ωστόσο έχασε απ’ τον Τόμι Χάας. Ενδεχομένως, αυτή η ήττα να τον αφυπνίσει για να προσεγγίσει με μεγαλύτερη προσοχή το αγαπημένο του Γουίμπλεντον (θεωρείται σπεσιαλίστας στο χόρτο), ώστε να μην επαναλάβει τα λάθη των δύο προηγούμενων χρόνων.

Πέρυσι, αποκλείστηκε στον προημιτελικό γύρο απ’ τον Γάλλο Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά, αν και βρέθηκε να προηγείται με 2-0 σετ. Και πρόπερσι έχασε στους «8» απ’ τον Τόμας Μπέρντιχ. Στα 30 του χρόνια θα έχει μία απ’ τις τελευταίες ευκαιρίες του για να πάρει το 17ο γκραν σλαμ της καριέρας του και (υπό προϋποθέσεις) να επιστρέψει στην κορυφή.

Ο νικητής του 2008 και του 2010, Ραφαέλ Ναδάλ, έχει λιγότερες πιθανότητες να ανέβει στην κορυφή στη λήξη του τουρνουά. Ακόμη και αν κατακτήσει τον τίτλο, θα πρέπει ο Τζόκοβιτς ν’ αποκλειστεί απ’ τον προημιτελικό γύρο. Με βάση την εικόνα του Σέρβου, ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες. Βέβαιο είναι πως η κυριαρχία του στο Ρολάν Γκαρός έχει εκτινάξει στο ζενίθ την ψυχολογία του Ναδάλ.

Οσο για τον Τζόκοβιτς, έχει κύριο μέλημα να υπερασπιστεί τον περυσινό τίτλο του στο Γουίμπλεντον. Στα 25 του χρόνια, φαντάζει πιο ώριμος και αποτελεσματικός από ποτέ. Στην τροπαιοθήκη του έχει το πρώτο γκραν σλάμ της χρονιάς, το Αυστραλιανό όπεν. Παίζοντας στον τελικό και, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και αντιπάλου, θα διατηρηθεί στο Νο 1.

Εν κατακλείδι, η παγκόσμια τενιστική συμφωνεί πως η φετινή διοργάνωση είναι υπόθεση τριών, των Τζόκοβιτς, Ναδάλ και Φέντερερ, καθώς ουδείς άλλος τενίστας δείχνει ικανός να μπει ανάμεσά τους και να τους αμφισβητήσει. Ακόμη και ο Αντι Μάρεϊ (είναι Νο 4 ), παρά το γεγονός πως παίζει εντός έδρας, δύσκολα θα καταφέρει να γίνει ο πρώτος Βρετανός νικητής στο Γουίμπλεντον μετά τον θρυλικό Φρεντ Πέρι, ο οποίος είχε κυριαρχήσει το 1936.

Η Σαράποβα το φαβορί, παρούσα η Δανιηλίδου

Πέρασαν οκτώ χρόνια απ’ την επιτυχία της Μαρία Σαράποβα στο Γουίμπλεντον. Εκτοτε, πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της και τ’ άλλα τρία γκραν σλαμ, με πιο πρόσφατη την επιτυχία της στο φετινό Ρολάν Γκαρός. Στο Λονδίνο, η 25χρονη Ρωσίδα πηγαίνει ως Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Λογικό είναι να θεωρείται το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Τον Οκτώβριο του 2008 είχε υποβληθεί σε σοβαρή επέμβαση στον ώμο. Τότε ήταν που κλονίστηκε η πίστη της για το αν θα μπορούσε να επιστρέψει στα κορτ. «Θα μπορούσα να είχα εγκαταλείψει το τένις αν σκεφτόμουν πως έχω λεφτά, νίκες και γκραν σλαμ. Αλλά η αγάπη μου για το τένις ήταν πολύ μεγάλη», λέει η Ρωσίδα, η οποία ωστόσο αποτελεί «προϊόν» της αμερικανικής βιομηχανίας τένις.

Παρούσα στο κυρίως ταμπλό του απλού και του διπλού θα είναι για μία ακόμη χρονιά μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες αθλήτριες όλων των εποχών, η Λένα Δανιηλίδου.

Παράλληλα, ορισμένους απ’ τους σημαντικότερους αγώνες θα κληθεί να διευθύνει η κορυφαία διαιτητής στον κόσμο, Εύα Ασδεράκη. Ο 18χρονος Μάρκος Καλοβελώνης θα παίξει στο απλό και στο διπλό στην κατηγορία των τζούνιορ.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots