Οι κορυφαίοι ξανασμίγουν στην Καλιφόρνια

 
Rafael Nadal
Rafael Nadal Φωτογραφία: Youtube/ATP Tour
tennisnews team Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 - 13:08

του Νίκου Γαβαλά

Η ώρα των Mάστερς έφθασε. Αρχικός σταθμός των κορυφαίων τενιστών στον κόσμο είναι η Καλιφόρνια, όπου διεξάγεται το Ιντιαν Γουέλς (ολοκληρώνεται το επόμενο Σαββατοκύριακο). Πρόκειται για το πρώτο απ’ τα εννέα τουρνουά Mάστερς της χρονιάς, στα οποία μοιράζονται κέρδη πέρα από κάθε φαντασία. Το φετινό χρηματικό έπαθλο στο σπουδαίο τουρνουά της νοτιοδυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, φθάνει το ποσό των 4.330.625 δολαρίων. Και θα το διεκδικήσουν, ανάμεσα σε άλλους, οι τέσσερις κορυφαίοι τενίστες των ημερών μας.

Για πρώτη φορά μετά το περσινό Γουίμπλεντον, βρίσκονται στο ίδιο ταμπλό ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο Ρότζερ Φέντερερ, ο Αντι Μάρεϊ και ο Ραφαέλ Ναδάλ. Βεβαίως, ο Ισπανός λόγω της πολύμηνης αποχής του απ’ τη δράση εξαιτίας των ενοχλήσεων στα γόνατα, υποχώρησε στην 5η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πίσω απ’ τον συμπατριώτη του Νταβίδ Φερέρ.

Θυμίζουμε πως στο Γουίμπλεντον ο Ναδάλ είχε ηττηθεί μόλις στον 2ο γύρο απ’ τον (άγνωστο στο ευρύ κοινό) Τσέχο, Λούκας Ρόσολ με 3-2 σετ. Και έκτοτε, ξεκίνησε μία ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια. Αφενός να ξεπεράσει τους φρικτούς πόνους στα γόνατά του. Και αφετέρου, να είναι σε ετοιμότητα, ώστε με την επιστροφή του στα κορτ να μπορεί να παίξει ξανά σε υψηλό επίπεδο.

Ο Ναδάλ αγωνίστηκε ξανά στις αρχές του περασμένου μήνα στο τουρνουά του Βίνα ντελ Μαρ στη Χιλή, όπου έχασε στον τελικό απ’ τον Αργεντινό, Οράσιο Ζεμπάλος. Και εν συνεχεία κυριάρχησε τόσο στο Σάο Πάολο νικώντας στον τελικό τον Νταβίντ Ναλμπαντιάν, όσο και στο Ακαπούλκο. Εκεί, για να φθάσει στον τίτλο επικράτησε σε ημιτελικό και τελικό δύο συμπατριωτών του, του Νίκολας Αλμάγκρο (Νο12 στον κόσμο) με 7-5, 6-4 και του Νταβίδ Φερέρ (υπενθυμίζουμε πως είναι Νο4) με 6-0, 6-2.

Βεβαίως, στα τρία τουρνουά σε Χιλή, Βραζιλία και Μεξικό, οι αγώνες έγιναν στο χώμα. Μία επιφάνεια στην οποία ο Ναδάλ έδειξε ξανά πως είναι πανίσχυρος, παρά την πολύμηνη απουσία του. Τώρα, στην Καλιφόρνια θα υποχρεωθεί να παίξει για πρώτη φορά σε κορτ με σκληρή επιφάνεια. Πέρυσι, προχώρησε έως τον ημιτελικό γύρο, χάνοντας απ’ τον Φέντερερ με 6-3, 6-4. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν θα αντέξουν τα ταλαιπωρημένα γόνατά του σε μία επιφάνεια στην οποία δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις σε σχέση με τα χωμάτινα κορτ.

Την ίδια ώρα, το Νο1 στον κόσμο, ο Νόβακ Τζόκοβιτς θέλει να πάρει το πρώτο Mάστερς της χρονιάς. Πέρυσι, είχε χάσει στην τετράδα απ’ τον Αμερικάνο, Τζον Ισνερ με 2-1 σετ. Στην παρούσα φάση δείχνει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς κατέκτησε τον τίτλο και στα δύο τουρνουά που αγωνίστηκε. Αρχικώς, κυριάρχησε στο Αυστραλιανό όπεν, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν νικητής στο Ντουμπάι, κερδίζοντας (ανάμεσα σε άλλους) τον Ντελ Πότρο και τον Μπέρντιχ.

Αντιθέτως, ο Φέντερερ «ψάχνεται». Μετά την ήττα του στον ημιτελικό γύρο του Αυστραλιανού Οπεν, εν συνεχεία έχασε τόσο στο Ρότερνταμ (στους «8» απ’ τον Μπενετό), όσο και στο Ντουμπάι (στους «4» απ’ τον Μπέρντιχ). Οσο για τον Μάρεϊ, έχει ν’ αγωνιστεί απ’ τον τελικό της Μελβούρνης, όπου είχε «λυγίσει» απ’ τον Τζόκοβιτς.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots