Το Australian Open ανοίγει την αυλαία

 
Το Australian Open ανοίγει την αυλαία
Φωτογραφία: Youtube/Australian Open Tv
tennisnews team Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 - 11:58
Πρώτο γκραν σλαμ τένις για τη νέα περίοδο στη Μελβούρνη

Του Νικου Γαβαλα

H Ωκεανία συγκεντρώνει την ελίτ του παγκόσμιου τένις για το πρώτο γκραν σλαμ της χρονιάς. Το Οπεν της Αυστραλίας αρχίζει τη Δευτέρα στα κορτ με σκληρή επιφάνεια του πάρκου της Μελβούρνης, με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να μοιάζει ικανός να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δίχως άλλο, οι βασικοί αντίπαλοι του νούμερο 1 στον κόσμο θα είναι ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Αντι Μάρεϊ. Στο κάδρο δεν υπάρχει ο Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος στο τέλος του μήνα συμπληρώνει επτά μήνες απουσίας από τα μεγαλύτερα τουρνουά τένις στον κόσμο.

O 26χρονος Ισπανός, νικητής στο αυστραλιανό Οπεν το 2009 και το 2010, αλλά και φιναλίστ στην περυσινή διοργάνωση, ταλαιπωρείται από ίωση που τον έχει «χτυπήσει» στο στομάχι του. Οπως διαρρέει, πάντως, απ’ το περιβάλλον του, ξεπέρασε τον σοβαρό τραυματισμό του εξαιτίας του οποίου έμεινε εκτός δράσης από πέρυσι το καλοκαίρι και σύντομα θα βρίσκεται ξανά στα κορτ.

Ο «βασιλιάς» του παγκόσμιου τένις, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ (ξεκινάει στη χρονιά από τη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης), δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία του μεγάλου του αντιπάλου, απ’ το πρώτο μεγάλο ραντεβού της χρονιάς: «Είναι κρίμα που δεν θα έχουμε τον Ράφα. Θα θέλαμε να τον βλέπαμε να επιστρέφει και όλοι ελπίζαμε ότι θα το κάνει. Ωστόσο, αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για πολλούς παίκτες, ειδικά εκείνους που είναι χαμηλότερα στην κατάταξη. Θα είναι ένα ενδιαφέρον Οπεν αυτό της Αυστραλίας και προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν θα είμαι το δεύτερο ή το τέταρτο φαβορί. Δεν αλλάζει κάτι για μένα».

Στη Μελβούρνη ο Φέντερερ θα κάνει το ντεμπούτο του για τη νέα χρονιά, αφού, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος προτίμησε να μην αγωνιστεί σε κάποιο απ’ τα τουρνουά - προπομπούς του αυστραλιανού Οπεν. «Η προπόνηση είναι πολύ σημαντική για μένα. Εκανα πολύ σκληρή προπόνηση τις τελευταίες εβδομάδες και είμαι αισιόδοξος, επειδή είμαι ανανεωμένος ψυχολογικά και πολύ καλά σωματικά, οπότε θα παίξω ένα καλό αυστραλιανό Οπεν».

Ο Τζόκοβιτς βρίσκεται απ’ την Τρίτη στη Μελβούρνη προκειμένου να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται. Αναμφίβολα, ο περυσινός τελικός με τον Ναδάλ θα μείνει βαθιά χαραγμένος στη μνήμη όλων όσοι τον παρακολούθησαν. Ο Σέρβος χρειάστηκε 5 ώρες και 53 λεπτά για να κατακτήσει για τρίτη φορά στην καριέρα του το Οπεν της Αυστραλίας. Το 2008, σε ηλικία 20 ετών, πήρε στη μακρινή Ωκεανία το πρώτο από τα πέντε γκραν σλαμ τα οποία κοσμούν τη συλλογή του. Τότε είχε νικήσει στον τελικό τον Τζο Βιλφρίντ Τσονγκά. Θυμίζουμε πως το 2011 κατέκτησε ακόμη το Γουίμπλεντον και το αμερικανικό Οπεν. «Λατρεύω το αυστραλιανό Οπεν. Αυτό το τουρνουά μού φέρνει τις καλύτερες αναμνήσεις. Προφανώς έχω να δουλέψω σε κάποια πράγματα ακόμα, για να βρεθώ στο καλύτερό μου επίπεδο. Αυτή τη στιγμή είμαι εκεί όπου πρέπει να είμαι», υποστηρίζει ο «Νόλε», ο οποίος πέρυσι τερμάτισε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Οσο για το Νο 3 στον κόσμο, τον Σκωτσέζο Αντι Μάρεϊ, σίγουρα έχει αποκτήσει μεγάλη αυτοπεποίθηση μετά την επικράτησή του στο τελευταίο γκραν σκλαμ του 2012, το αμερικανικό Οπεν. Παίζοντας εκπληκτικό τένις είχε πάρει στα κορτ με σκληρή επιφάνεια της Νέας Υόρκης το πρώτο γκραν σλαμ της καριέρας του.

Από κει και έπειτα, ικανοί να βάλουν υψηλά εμπόδια στην τριάδα των φαβορί είναι οι Νταβίντ Φερέρ, Τόμας Μπέρντιχ και Χουάν Μάρτιν ντελ Πότρο, οι οποίοι ακολουθούν στην 5η, 6η και 7η θέση, αντίστοιχα, της παγκόσμιας κατάταξης. Στη Μελβούρνη θα επιστρέψει για μία ακόμη χρονιά ο Μάρκος Παγδατής (Νο 31).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots