Το Ρολάν Γκαρός επιστρέφει

 
Το Ρολάν Γκαρός επιστρέφει
Το Ρολάν Γκαρός επιστρέφει
tennisnews team Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 - 19:12

του Νίκου Γαβαλά
Η στέψη του νέου «Βασιλιά της σκόνης» είναι μία επίπονη διαδικασία διάρκειας δύο εβδομάδων. Η εκκίνηση δώθηκε σήμερα και ο τερματισμός έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουνίου στα χωμάτινα κορτ του Παρισιού. Εκεί, όπου θα διεξαχθεί το υπεραιωνόβιο γκραν σλαμ της γαλλικής πρωτεύουσας, το Ρολάν Γκαρός. Είναι το δεύτερο, κατά χρονολογική σειρά, κάθε έτους και διεξάγεται μετά το Αυστραλιανό Οπεν και πριν από το Γουίμπλεντον. Ουσιαστικά με το παρισινό γκραν σλαμ ολοκληρώνεται η χωμάτινη περίοδος.

Ηδη, σε Μόντε Κάρλο, Μαδρίτη και Ρώμη οι κορυφαίοι στο χώμα κατέθεσαν νωρίτερα στη σεζόν τα διαπιστευτήριά τους, με τον Ναδάλ να επικρατεί στο Πριγκιπάτο, τον Νόβακ Τζόκοβιτς στην ισπανική πρωτεύουσα και τον Αντι Μάρεϊ στην «αιώνια» πόλη. Τρεις τενίστες οι οποίοι θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Πόλη του «Φωτός». Στο κάδρο δεν βάζουμε τον Ρότζερ Φέντερερ, αφού ουδέποτε «αγαπούσε» τη χωμάτινη επιφάνεια. Καμαρώνει, πάντως, για τον μοναδικό του τίτλο στο Ρολάν Γκαρός που πήρε το 2009. Χάρη σε εκείνη την επιτυχία, την τροπαιοθήκη του κοσμούν και τα τέσσερα γκραν σλαμ. Συνολικά βρίσκονται εκεί 17 τίτλοι από την τετράδα των κορυφαίων τουρνουά τένις. Είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλον τενίστα. Στην παρούσα φάση, ο μόνος τενίστας ο οποίος δείχνει ικανός να ξεπεράσει τον Ελβετό, είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ο οποίος αύριο θα γιορτάσει τα 29 γενέθλιά του. Ηδη έχει κατακτήσει 11 γκραν σλαμ. Και αν διατηρηθεί στο ίδιο υψηλό επίπεδο για την επόμενη τριετία, τότε ο Φέντερερ θα πρέπει να αρχίσει να αισθάνεται άβολα. Ο Σέρβος δεν έχει πάρει μόνο το Ρολάν Γκαρός. Τρεις φορές έφθασε έως την πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε: πέρυσι, πρόπερσι και το 2012 έχασε στον τελικό.

Πάντως, όποιος κυριαρχήσει στη Γαλλία, θα γίνει πλουσιότερος κατά 2.000.000 ευρώ! Το ίδιο ποσό θα εισπράξει και η νικήτρια στο ταμπλό των γυναικών. Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι διοργανωτές «εκτόξευσαν» τα συνολικά κέρδη, αφού ξεπέρασαν τα 30.000.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,23% σε σχέση με πέρυσι. Είναι ποσά ρεκόρ, με τους νικητές να εισπράττουν 200.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με όσους κυριάρχησαν το 2015.

«Αυτή η αξιοσημείωτη αύξηση των χρηματικών επάθλων στο τουρνουά, είναι η τελευταία αύξηση ενός τετραετούς πλάνου που τέθηκε σε λειτουργία από το 2013 έως και φέτος», δήλωσε ο διευθυντής του Ρολάν Γκαρός, Γκι Φορζέ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σημαντική είναι η αύξηση των κερδών και για όσους δεν προχωρήσουν μακριά στη διοργάνωση. Μάλιστα, στους πρώτους γύρους οι αυξήσεις αγγίζουν το 20%!

Ολα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο πανευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η οποία είναι σαφές πως δεν αγγίζει το Ρολάν Γκαρός. Πρόκειται για ένα άκρως ελκυστικό «προϊόν», για το οποίο δημιουργούνται «ουρές» από υποψήφιους χορηγούς. Και έτσι είναι εφικτή η αύξηση των κερδών των επαγγελματιών τενιστών.

Θα κατακτήσει και το Παρίσι ο Νόβακ Τζόκοβιτς;

Θα είναι το 2016 η τυχερή χρονιά του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Ρολάν Γκαρός; Αναμφίβολα, στην αφετηρία του δεύτερου γκραν σλαμ, το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για να φωτογραφηθεί –όπως επιβάλλει η παράδοση– με το τρόπαιο του παρισινού τουρνουά κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ, εφόσον κυριαρχήσει στη διοργάνωση.

Ο περυσινός νικητής, Στάνισλας Βαβρίνκα δεν δίστασε να δώσει στον Νόλε το προβάδισμα για τον τίτλο, λίγο πριν από το πρώτο σερβίς στο κυρίως ταμπλό: «Φυσικά βλέπω τον Νόβακ, είναι το φαβορί. Οπως ήταν το φαβορί και πέρυσι. Νομίζω πως θα είναι πολύ δύσκολο να νικηθεί. Μετά τον Νόβακ, θα έβαζα τους Μάρεϊ και Ναδάλ. Ο Ράφα αρχίζει να ανακτά την αυτοπεποίθησή του και παίζει καλύτερα. Ο Μάρεϊ παίζει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια στο χώμα. Πέρυσι κέρδισε στη Μαδρίτη. Πιστεύω πως θα είναι ξανά ένα πολύ αξιόλογο τουρνουά», τόνισε ο Ελβετός τενίστας. Ειλικρινά, όλοι όσοι ζουν στην παγκόσμια τενιστική κοινότητα, δεν έχουν κανένα λόγο να σταθούν απέναντι από τον Βαβρίνκα. Λογικά θα προσυπογράψουν τις προβλέψεις του. Θυμίζουμε πως ο Τζόκοβιτς έχει κατακτήσει τα τρία προηγούμενα γκραν σλαμ (Γουίμπλεντον και Αμερικανικό Οπεν το 2015 και φέτος το Αυστραλιανό Οπεν). Είναι, λοιπόν, έτοιμος να γράψει ιστορία εφόσον πάρει και τον τίτλο στο Παρίσι.

Από την άλλη πλευρά, ο διαχρονικός Βασιλιάς της «σκόνης», ο Ράφα Ναδάλ πήρε τους εννέα από τους έντεκα τελευταίους τίτλους στο Ρολάν Γκαρός. Επίτευγμα το οποίο εκτός από τεράστιο θαυμασμό για τον Ισπανό, προκαλεί και δέος. Και μόνο για τούτο το κατόρθωμα, το όνομά του δικαιολογημένα φιγουράρει στην ελίτ των φαβορί. Εκεί, όπου βρίσκουμε και τον νικητή της Ρώμης, Αντι Μάρεϊ, ο οποίος έχει βελτιωθεί σημαντικά στο χώμα, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο της έκπληξης από τον εξαιρετικό Ιάπωνα (νούμερο 6 στον κόσμο), Κέι Νισικόρι.

Στο ταμπλό των γυναικών τα βλέμματα πηγαίνουν αυτομάτως στην Αμερικανίδα, Σερίνα Γουίλιαμς. Μάλιστα, κάθε φορά που φθάνει στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, ακολούθως σπεύδει για φωτογραφία στον Πύργο του Αϊφελ. Συγκεκριμένα, το 2002, το 2013 και πέρυσι έπαιξε και νίκησε και στους τρεις τελικούς του παρισινού γκραν σλαμ. Η φετινή διοργάνωση, πάντως, έχει δύο σημαντικές απουσίες. Τόσο η Καρολίν Βοζνιάκι η οποία κατά το παρελθόν έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, όσο και η ανερχόμενη δύναμη του γυναικείου τένις, η 19χρονη Ελβετίδα, Μπελίντα Μπένσιτς (νούμερο 8 στον κόσμο), απέσυραν τη συμμετοχή τους, εξαιτίας τραυματισμών.

Η συνομήλική της, Μαρία Σάκκαρη (νούμερο 116) μπορεί να ηττήθηκε στον πρώτο προκριματικό γύρο του Ρολάν Γκαρός, αλλά από την αρχή της χρονιάς έχει αποδείξει με τις εξαιρετικές εμφανίσεις της πως διαθέτει όλες τις δυνατότητες για να «σπάσει» σύντομα το φράγμα των 100 πρώτων θέσεων και να εκτοξεύσει την καριέρα της.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots